Visa studentum.se som: Mobil
Religionskunskap 1
Sponsrad
Hermods VUX
I denna nybörjarkurs lär du dig vad religion är, och vi går igenom olika grundbegrepp inom religionskunskapen. Kursen ger dig...
  • Enskilda kurser (Komvux)
  • Flera orter (144)
  • Klassrum, Distans
Religionskunskap 1
Hermods VUX
I denna nybörjarkurs lär du dig vad religion är, och vi går igenom olika grundbegrepp inom religionskunskapen. Kursen ger dig...
  • Enskilda kurser (Komvux)
  • Flera orter (144)
  • Klassrum, Distans
Religionskunskap 2
Hermods VUX
I denna kurs utvecklas dina kunskaper inom ämnet religionskunskap. Du får lära dig om nyreligiösa rörelser och vi går igenom...
  • Enskilda kurser (Komvux)
  • Flera orter (144)
  • Klassrum, Distans
Visar 1-20 av 149 träffar

Läs en religionsutbildning

Du kan läsa en religionsutbildning inom många olika skolformer på flera ställen runt om i Sverige. Religionsvetenskap och teologprogrammet kan du läsa på universitet och högskolor. Sveriges folkhögskolor erbjuder också många olika utbildningar och kurser inom ämnet, som till exempel Bibellinje, Diakonal linje och Svenska kyrkans grundkurs. För dig som har ett stort intresse av religion och vill undervisa finns lärarutbildning med inriktning mot religion.

Olika typer av religionsutbildningar

Genom att studera religionsvetenskap får du förmågan att kunna analysera och problematisera religioner i olika samhällen, kulturer, länder och stater. Religion och politik samt religion och makt är bara några ämnen som är aktuella i dagliga samhällsdebatter. Religionsvetenskap hjälper dig också att medverka till fördjupning och utveckling av hur olika roller för religioner uttrycks i olika samhällsinstitutioner. Hur du inriktar dig är helt upp till dig själv och möjligheterna är många.

bibelstudier

Vill du bli präst? Läs teologi och religionsvetenskap

För att bli präst krävs akademiska studier i religionsvetenskap med en tyngdpunkt i kristen teologi och att du genomför praktiska och pastorala kurser och moment. Du får en bra grund inför prästyrket genom kunskaper inom olika teologiska ämnesområden och kommer på så vis kunna leda gudstjänster, predika, utöva själavård och andlig vägledning, undervisa unga och äldre, genomföra kyrkliga handlingar såsom dop, vigsel och begravning och i övrigt ta ansvar i en församlings verksamhet. Det är också viktigt att den som ska bli präst har distans till sin egen roll och realistiska förväntningar på sig själv och andra.

Att arbeta som präst

Många präster arbetar i församlingar som komminister eller kyrkoherde. Huvuduppgiften för en präst är att svara för församlingsarbetet med gudstjänster och andra kyrkliga handlingar som dop, vigsel och begravning.

Som präst arbetar du med människor i alla åldrar i allt från gudstjänster av olika karaktär till konfirmand- och vuxenundervisning. Som präst är du behövd i många sammanhang, du kan till exempel arbeta som fältpräst när FN har ett fredsbevarande uppdrag. Att utbilda sig till präst tar sammanlagt fem och ett halvt år och utbildningen är på 300 högskolepoäng.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Religion som ges utomlands?