Filtrera efter
Psykolog
Utbildningstyp
Plats
Distans
Fler filter
Visar 1-2 av 2 träffar
Annonser

Går det att läsa psykologprogrammet på distans? 

När den här texten skrivs, november 2021, går det inte att läsa psykologprogrammet på distans i Sverige. Du som är intresserad av att läsa till psykolog, men inte ser campusförlagd undervisning som ett alternativ bör kontinuerligt hålla koll på de lärosäten du är intresserad av för att vara uppdaterad kring möjligheterna. 

Om du är intresserad av ämnet psykologi och kan tänka dig att läsa något annat inom det finns desto fler möjligheter att göra det på distans. Många privata yrkesutbildare erbjuder kortare utbildningar inom t.ex. KBT och samtalsterapi. Du kan också läsa flera kurser inom psykologi på distans. 

Hitta yrkesutbildningar på distans inom psykologi

Vilka lärosäten erbjuder psykologprogrammet på distans? 

I dagsläget erbjuder inga universitet eller högskolor i Sverige psykologprogrammet på distans. Däremot erbjuder flera lärosäten kurser i psykologi på distans, bland andra: 

  • Allmän psykologi vid Högskolan i Gävle
  • Psykologi vid Lunds universitet
  • Pedagogisk psykologi vid Karlstads universitet 
  • Psykologi I, II och III vid Linnéuniversitetet 

Du kan också titta på andra typer av lärosäten som YH, komvux eller folkhögskola för att hitta alternativa vägar in i yrket. OBS! Socialstyrelsen kräver en psykologexamen för att utfärda en legitimation. 

Vad lär jag mig om jag läser psykologprogrammet? 

Psykologprogrammet är fem år långt (300 hp) och rustar dig för din kommande karriär som psykolog. Under tio terminer läser du kurser som: 

  • Introduktion till psykologi
  • Kognitiva processer
  • Utvecklingspsykologi
  • Psykologarbete bland barn och ungdomar
  • Samhälle och hälsa
  • Psykologiska behandlings­metoder

En del av undervisningen är verksamhetsförlagd, vilket innebär att du kommer att få göra studiebesök eller fältstudier. Under sista året gör du ett examensarbete inom ett valt område. 

Du som sedan vill arbeta som psykolog behöver ansöka om en legitimation hos Socialstyrelsen. För att göra det krävs att du har gjort en så kallad PTP, alltså en praktisk tjänstgöring för psykologer under minst ett år. I praktiken innebär det att du har jobbat heltid inom psykologi under ledning av en handledare som varit psykolog i minst tre år. På socialstyrelsens hemsida hittar du mer information om PTP och legitimation. 

Jag vill veta mer om psykologprogrammet 


Distans: Ett flexibelt upplägg för den självständige 

Det är många som är intresserade av att studera på distans, särskilt efter pandemin då höga krav på teknik och digital kompetens gav många en snabb omställning. 

Att läsa på distans ger dig stora möjligheter att kombinera studier med familj, jobb eller fritidssyssla som tar mycket tid. Det är också ett bra alternativ för dig som inte vill lämna din hemstad. 

Att läsa på distans ställer också höga krav på dig som person. Det förutsätter att du har en god självdisciplin och kan hantera frihet under ansvar. Många lärosäten erbjuder distansstudier med campusförlagda träffar med jämna mellanrum. Du får då träffa de andra studenterna och känna in stämningen på campus.