Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-8 av 8 träffar
 

Bli Paralegal - Hitta din utbildning på Studentum.se

Vad gör en paralegal?

Paralegal är en känd yrkestitel främst i USA och Storbritannien. I Sverige är benämningen paralegal inte lika vanlig, men det är en yrkestitel som helt klart är på framåtmarsch. Juristassistent eller kvalificerad juridisk handläggare är två mer vanligt förekommande benämningar för yrket, men innebär egentligen samma slags arbete. Arbetet som paralegal är väldigt ansvarsfyllt samt utvecklande och passar dig som är social, har lätt att ha kontakt med människor, är självständig och har god datorvana. För att lyckas i rollen är det viktigt att du kan behärska bra svenska i både skrift och tal. En paralegals främsta arbetsuppgifter på en advokatbyrå eller på en juridisk avdelning innefattar kontakt med klienter och myndigheter. Du arbetar även med affärskorrespondens, att upprätta avtal, göra rättsutredningar och skriva PM eller protokoll på möten. Inom det offentliga rättsväsendet arbetar du som paralegal med domstolar och myndigheter där beredning och handläggning av enklare mål är en vanlig del av arbetsuppgifterna. En paralegal kan även, inom det offentliga rättsväsendet, arbeta med att upprätta rättsutredningar och domar. 

Gå en paralegalutbildning

En paralegalutbildning passar dig som är en naturlig problemlösare och som har ett intresse för rättsväsendet. Om du vill gå en paralegalutbildning finns det flera olika tvååriga YH-utbildningar att välja mellan. Under en paralegalutbildning skaffar du dig all den grundläggande kunskap och kompetens som behövs för att arbeta som exempelvis kvalificerad paralegal eller juridisk assistent i både privat och offentlig sektor. Utbildningen ger dig en bred baskompetens inom ekonomi, juridik och offentlig förvaltning i kombination med praktisk erfarenhet som du får under arbetsplatsförlagd LIA. Dessa kunskaper är efterfrågade och ger dig därför rätt förutsättningar för klivet ut i branschen. 

Kurser som är vanligt förekommande under en paralegalutbildning är:

  • Juridik
  • Kommunikation
  • Projektledning 
  • Ekonomi 
  • Legal english
  • LIA

Vad kan jag arbeta med efter en paralegalutbildning?

Det finns många vägar att välja mellan för dig som har läst en paralegalutbildning. Först och främst kan du välja om du vill jobba inom den offentliga eller privata sektorn. Du kan exempelvis arbeta statligt som domstolssekreterare eller som beredningssekreterare inom domstolsväsendet. Vill du hellre jobba inom den privata sektorn på en advokatfirma kan du arbeta som paralegal, juristassistent, advokatsekreterare eller administratör. Arbetsuppgifterna är många och variationen är stor beroende på vilken arbetsplats du hamnar på. Det är upp till dig att bestämma hur långt du vill nå i karriären och det finns goda utvecklingsmöjligheter i branschen då efterfrågan av paralegals ständigt växer. 

Hur ser framtiden ut efter en paralegalutbildning? 

Framtiden för dig som gått en paralegalutbildning är ljus då intresset för att anställa är stort hos arbetsgivare både inom den offentliga och privata sektorn. Det förväntas även en större pensionsavgång inom området vilket kommer att leda till många lediga tjänster i framtiden. Medellönen för en paralegal eller juristassistent ligger på 32 500 kr. 

Jämför dina favoriter