Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 96 träffar
  • = Reportage av utbildningsanordnaren/utbildningen finns
  • = Videopresentation finns
Visar 1-20 av 96 träffar

Massagekurser idag

Människor idag bryr sig allt mer om sin hälsa och sitt utseende. Eftersom intresset för kroppsvård ökar stadigt, ökar även jobben inom frisk- och kroppsvård. På sikt räknar man med att sysselsättningen kommer fortsätta att öka ännu mer. Samtidigt är branschen känslig för konjunktursvängningar. I tider med sämre ekonomisk utveckling är människor mindre benägna att lägga mycket pengar på frisk- och kroppsvård. När efterfrågan på tjänsterna minskar blir jobben färre.

Du som vill arbeta inom massage, spa eller hudvård bör ha ett stort intresse för människor samt vara serviceminded. Yrkena i branschen är många. Du kan exempelvis jobba med fotvård, hudterapi, rådgivning om hälsa och kroppsvård eller som massör. Många som jobbar inom hudvård eller massage driver egna företag. Detta ställer krav på kunskaper inom ekonomi, marknadsföring och administration.

Det finns utbildningar som innehåller delmoment i både massage, spa och hudvård. Och så finns det yrken som är mer specialistinriktade. Här nedan kan du läsa mer om olika yrken och utbildningar inom massage, spa och hudvård.

Massageutbildning
Att arbeta som massör

Massagebranschen är en stor bransch idag. Massörer behövs överallt; på salonger, spaanläggningar, på företag och inom idrotten, för att nämna några exempel. Massagekurserna är därmed väldigt många, men de flesta ges av privata yrkesutbildare. Väljer du en yrkesutbildning inom massage kan du exempelvis bli diplomerad massör, certifierad massör, massageterapeut, medicinsk massageterapeut eller friskvårdsmassör.

Tänk på att det inte finns någon myndighet eller central organisation som granskar de privata massagekurserna. Det är därför upp till dig att ta reda på så mycket information du kan om vad som skiljer utbildningarna åt och sedan välja den massageutbildning som verkar passa dig bäst.     

Det finns massor av inriktningar inom massagebranschen. Klassisk massage, energimassage, bindvävsmassage, fibromassage, spädbarnsmassage, thailändsk massage och taktil massage är några exempel på specialområden.

Utbildningar till sjukgymnast och naprapat innehåller också en hel del massage. Likaså kan spaterapeututbildningar och olika utbildningar i friskvård innehålla kurser i massage. Kort sagt så är massage ett stort utbildningsområde, både när det kommer till hela massageutbildningar och kortare kurser i massage.

Det som är viktigt att tänka på för dig som funderar på att gå en utbildning i massage är att du ska ha stort intresse för människor. Du ska inte vara rädd för fysisk beröring. Tänk på att de flesta du behandlar är totala främlingar. Du ska också vara lugn och inge förtroende. Tänk på att det stundtals är ett fysiskt ansträngande arbete, så det är bra om du är i god form.

Spautbildningar

Ett spa är en anläggning där man kan få olika sorters behandlingar. Oftast utgör vatten och varma bad en stor del i behandlingsutbudet. Salonger som erbjuder enklare ansiktsbehandlingar kan också kalla sig spa.

Finare hotell, semesteranläggningar och kryssningsbåtar har ofta spainrättningar. Det finns med andra ord många potentiella arbetsplatser för dig som vill studera en spa-utbildning, i Sverige såväl som utomlands!

En utbildning inom spa kan leda till arbete som spaterapeut. I yrket ingår att utföra behandlingar av olika slag, till exempel kroppsinpackningar, peelingar, kurbad, ansiktsrengöringar, ansiktsmasker och skalp- eller ansiktsmassage.

Många spainrättningar främjar hälsa och välmående ur ett helhetsperspektiv. Man menar att ansikts- och kroppsvård, fysisk aktivitet, mental balans och hälsosam mat är aspekter som alla spelar en viktig roll för kropp och själ.
De flesta utbildningar inom spa ges hos privata yrkesutbildare.

Utbildningar inom hudvård

Du som söker en hudvårdsutbildning har många alternativ att välja mellan. Hudvårdsbranschen är stor och ökar stadigt. Allt fler människor lägger ner mer tid, energi och pengar på hudvård idag. Vissa vill bekämpa hudproblem, så som envis acne, medan andra vill fördröja åldrandet av huden. Många går också till hudterapeuten bara för att få lite egentid och bli ompysslade för en stund.

Vanligast vid studier inom hudvård är att man utbildar sig till hudterapeut. Hudterapeututbildningar finns både som yrkesutbildningar och som YH-utbildningar. Som hudterapeut utför du framförallt behandlingar för ansiktet. Du gör hudanalyser, djuprengör huden med peeling, tar bort orenheter, ger massage och lägger olika masker.

Till hudterapeuten kommer människor för att få skönhetsvård, men också för att få hjälp med hudproblem. Som hudterapeut har du kunskaper inom dermatologi, det vill säga kunskaper om t.ex. hudförändringar och hudsjukdomar. Därför kan du som utbildad hudterapeut ge råd och föreslå lämpliga behandlingar och produkter.

Jämför
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 6 utbildningar inom kategorin Massage / SPA / Hudvård som ges utomlands?
Videoreportage