Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 145 träffar

Till komvux och vuxenutbildning i Göteborg har du som är över 20 år möjligheten att söka för att komplettera med kunskaper du saknar från grundskolan eller gymnasiet eller för att läsa upp dina betyg. På gymnasienivå följer vuxenutbildningen samma läroplan och kursplaner som gymnasieskolan. 

Komvux och vuxenutbildning – hur funkar det egentligen?

Svensk vuxenutbildning anordnas i många olika former med många olika ansvariga. Den består av alltifrån statlig och kommunal vuxenutbildning till arbetsmarknadsutbildning, personalutbildning och kompetensutveckling i arbetslivet.

Grundläggande vuxenutbildning

Den grundläggande vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå. Du kanske har en kortare utbildning än nio år eller behöver repetera några ämnen innan du fortätter på gymnasienivå.

Gymnasial vuxenutbildning

Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasial nivå. Du kanske saknar några kurser eller har ett ofullständigt gymnasiebetyg och behöver behörighet till högskolan? Den gymnasiala vuxenutbildningen har samma läroplan och följer samma kursplaner som den vanliga gymnasieskolan och ger samma kompetens.

Efter avslutade studier får du ett slutbetyg och har du redan att slutbetyg från gymnasieskolan får du istället ett samlat betygsdokument från komvux.

Stor frihet att studera vid komvux

När du studerar på komvux har du stor frihet att bestämma hur du vill lägga upp dina studier. Du avgör själv om du vill läsa på heltid eller deltid, dagtid eller kvällstid, eller på distans. Och du bestämmer själv vilka ämnen du ska läsa, och hur du ska kombinera dem. Om du vill kan du läsa bara en eller ett par enstaka kurser.

Även yrkesutbildningar på komvux

I många kommuner finns även kortare yrkesutbildningar på komvux, så kallade påbyggnadsutbildningar. Vilka utbildningar som erbjuds varierar från kommun till kommun. Exempelvis finns utbildningar till barnskötare, elinstallatör, trafiklärare och ambulanssjukvårdare. För mer information om påbyggnadsutbildningar, kontakta komvux i din kommun!

Skaffa behörighet till högskolestudier

För alla utbildningar på högskolenivå krävs det att du har grundläggande behörighet för högskolestudier. Det vanligaste att få detta är genom studier på gymnasiet men du kan även få det genom att studera på komvux.

Studier i Göteborg

Läsa upp betyg – hur funkar det?

Ett utfärdat slutbetyg från gymnasieskolan kan inte ändras. Däremot kan dina högre betyg från komvux, i vissa fall, räknas med vid meritvärderingen när du söker till högskolan.

Fram tills för ett par år sedan var det många som studerade på komvux för att läsa upp sina gymnasiebetyg och på så sätt öka sina chanser att komma in på en högskoleutbildning. I många kommuner har man nu tagit bort möjligheten att delta i undervisningen för att läsa upp betygen. Dock har du rätt till en så kallad prövning.

Prövning innebär att du läser in en kurs på egen hand och sedan tentar av hela kursen vid ett eller ett par tillfällen. Resultatet avgör vilket betyg du får på kursen. Detta brukar kosta en avgift på max 500 kronor per kurs. Observera att du inte kan få studiemedel när du pluggar inför en prövning.

Regeringen har lagt förslaget om nya betyg till grund, gymnasial- och gymnasial vuxenutbildning till läsåret 2011/12.

» Här kan du läsa mer om betygen och förslaget.

Utbyteskomplettering och tilläggskomplettering

Att läsa upp betyg kallas för konkurrenskomplettering och kan göras på ett par olika sätt:

  • Utbyteskomplettera

Att utbyteskomplettera innebär att du försöker läsa upp betyget i en kurs som du redan har ett godkänt betyg i. Om du lyckas få ett nytt högre betyg räknas det in i ditt jämförelsetal istället för det gamla, och jämförelsetalet höjs därmed.

  • Tilläggskomplettera

Att tilläggskomplettera innebär att du läser helt nya kurser för att försöka höja ditt jämförelsetal. Om betyget du får i en ny kurs höjer ditt jämförelsetal räknas det in, annars inte.

OBS! Fram till och med antagningen till högskolan höstterminen 2010 kommer betyg som lästs upp på komvux att räknas in i ditt jämförelsetal som vilket betyg som helst. Men från och med antagningen höstterminen 2010 kommer sökande som kompletterat sina betyg att få söka till högskolan i en speciell urvalsgrupp. I praktiken kommer det att gynna sökande som har bra betyg direkt från gymnasiet utan att ha kompletterat på komvux. Mer information om detta, och även om andra förändringar när det gäller antagningen till högskolan, kan du hitta på högskoleverkets hemsida.

Ett tips till dig som studerar på gymnasiet idag är alltså att redan där välja smarta tillval inför framtida studier på högskolenivå.

Hur söker jag till komvux i Göteborg?

Det vanligaste är att man läser i sin hemkommun. Kontaktuppgifter och mer information till komvux och vuxenutbildningar i Göteborg hittar du på din Göteborg kommuns hemsida.

Får jag studiemedel för studier på komvux?

Som studerande på komvux är du berättigad till studiemedel från CSN. Vilka regler som gäller kan du läsa mer om på csn:s hemsida.

Om du har frågor angående studier är du välkommen att kontakta oss på info@studentum.se.

Jämför dina favoriter