Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

Utbildning till kallskänka

Vad gör en kallskänka?

Skillnaden mellan en kallskänka och en kock är att kallskänkan jobbar i det kalla köket medan kocken lagar den varma maten. Med det kalla köket menas bland annat tillagning av förrätter, smörgåsar, sallader och desserter. Ibland ingår också bakning i ett kallkök. Allt mer ofta är det en förutsättning att man behärskar både det kalla och det varma köket för att få arbete som kallskänka.

Arbetsuppgifterna är att förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt. Oftast sker arbetet i team så samarbetsförmåga är viktigt om du funderar på att gå en utbildning till kallskänka.

Förberedelserna för en kallskänka kan till exempel vara att skala och skiva grönsaker och frukt, lägga in sill, grava lax och göra kalla såser och desserter.

I en del större kök finns det en person som är ansvarig för det kalla köket, en så kallad kallskänkschef. Hen är arbetsledare och har hand om beställning av råvaror och menyplanering.

Exempel på en kallskänkas uppgifter:

  • Sätta samman en meny för kalla rätter, sallad och efterrätter
  • Inköp av råvaror
  • Skölja, skala och hacka råvaror
  • Lägga upp maten snyggt och garnera
  • Laga mat till kunder med allergier och/eller annan specialkost
  • Städa, hålla rent i köket och frysa in överblivna matvaror
  • Tillverka glass, vispa grädde och skära upp frukt

Vilken utbildning till kallskänka ska jag välja?

Det finns gymnasieutbildningar inom hotell- och restaurang med kallskänksinriktningar. För dig som vill läsa utanför gymnasiet finns det flera alternativa vägar, som exempelvis en vuxenutbildning, yrkeshögskoleutbildning eller en arbetsmarknadsutbildning. Den sistnämnda anordnas av Arbetsförmedlingen för dig som är inskriven hos dem.

De vuxenutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar som finns erbjuds både på distans, i klassrum, på heltid eller deltid. Valmöjligheterna är med andra ord många! Utbildningarna varvar teoretisk kunskap med praktisk. Den teoretiska delen behandlar bland annat hygien, som för en kallskänka är väldigt viktig att ha koll på. Livsmedel måste hanteras på ett korrekt sätt och du behöver också ha kunskap om ingredienserna i maten så att gäster med eventuell specialkost kan få all den information de behöver.

Liknande yrkesområden som du också kan välja att studera är charkuteri, restaurangbiträde, måltidsbiträde eller cafékock.

Vad kan jag jobba som?

Som kallskänka kan du jobba inom hotell- och restaurang, inom storkök, provkök, i butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från café eller restaurang till konferenshotell eller passagerarfartyg.

Arbetstiderna varierar beroende på var du arbetar. En del kallskänkor jobbar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med både dag-, kvälls- och helgarbete.

Vilka egenskaper krävs?

Eftersom arbetet oftast sker i ett kök tillsammans med flera människor är samarbetsförmåga den absolut viktigaste egenskapen att ha. Utöver det är det bra om du är kreativ, stresstålig, organiserad och har simultanförmåga. Självklart måste du också vara intresserad av mat och att testa nya smakkombinationer!

Jämför dina favoriter