Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-50 av 65 träffar
  • = Videopresentation finns
Visar 1-50 av 65 träffar
12

Inredningsdesign

Är du intresserad av inredning, scenografi och design? Vill du utveckla ditt kunnande och din kreativa förmåga att skapa fungerande mötesplatser, hem och kontor? Då ska du syssla med inredningsdesign och dekoration! Utbildningar inom inredningsdesign, dekoration och rumslig gestaltning har blivit allt mer populära under de senaste åren. Detta i takt med att inredningsdesign fått allt större plats i media och människors dagliga liv.

Inredningsarkitekter och inredningsdesigners

Kort sagt kan man säga att en så kallad inredningsarkitekt eller interiördesigner använder sig av exempelvis färg, möbler, tapeter, tyger, belysning, prydnadssaker, väggprydnader, växter och andra föremål för att möblera och dekorera en bostad eller ett offentligt rum.

Inredningsutbildningar finns inom de flesta utbildningstyper. Du kan studera en yrkesutbildning inom inredning, plugga inredning på universitet, högskola eller folkhögskola. Det kan till och med finnas inredningsutbildningar på komvux. Dessutom finns flera alternativ för dig som vill plugga inredning utomlands.

Utbildningar i inredningsdesign

Under utbildningar inom inredningsdesign får du lära dig om ljussättning, färger och möbelplacering för både små och stora projekt, det vill säga allt från privata hem till offentliga lokaler.

En inredningsutbildning ger dig förståelse för trender och stilar, samtidigt som du lär dig att identifiera och tillgodose varje kunds personliga smak och specifika behov.

När du studerar inredning lär du dig att skapa stilfulla atmosfärer där teknik och kreativitet blandas, och där helhetsintrycket är det viktiga. Vanligtvis innehåller en utbildning i inredningsdesign även presentationsteknik och projektledning samt starta-eget-kurser. Detta för att du ska bli så väl förberedd som möjligt i ditt yrke som inredningsdesigner.

Utbildningar i rumsgestaltning

En viktig del i inredningsdesign är rumsgestaltning och inredningskommunikation, ämnen du kan studera på högskolenivå. Området handlar om att skapa fungerande mötesplatser och att specialanpassa rum för ett visst syfte. Du studerar hur rummet används som informationsbärare genom form, färg, ljus och ljud. Du får träna på att skapa kommunikativa rum.

Under en utbildning i rumsgestaltning på högskolenivå lär du dig ofta att använda avancerade designprogram för att visualisera idéer och träna skissteknik. Du arbetar med 3D-modeller där du anpassar scenografin eller inredningen efter den aktuella målgruppen och situationen.

Utbildningar till dekoratör

Som dekoratör är det din uppgift att kommunicera ett budskap, att skapa visuella möten. Ett exempel är skyltfönstret, butikens ansikte utåt, där din uppgift blir att väcka ett intresse som lockar kunden in i butiken. Dekoratörsutbildningar ska leda till praktiska färdigheter i skyltning, textning och andra vanligt förekommande arbetsuppgifter för en dekoratör. Förutom arbete inom butik efterfrågas dekoratörer även för events och mässor samt produktstyling och heminredning.

Jämför
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 17 utbildningar inom kategorin Inredning / Homestaging som ges utomlands?
Videoreportage