Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning

Utbildning till helikopterpilot

Vilka möjligheter finns det att studera till helikopterpilot?

  • Försvarsmakten
  • Offentligt finansierad civil utbildning, exempelvis yrkeshögskola
  • Privata utbildningssamordnare

För att i framtiden kunna jobba som helikopterpilot måste du gå en helikopterutbildning. En sådan utbildning består oftast av både teori och praktisk flygning men det finns också de utbildningar som saknar den teoretiska delen, i så fall måste du läsa den på en annan godkänd skola. En helikopterpilotutbildning måste genomföras vid en skola som är godkänd av myndigheten Approved Training Organisation, ATO.

Kraven för att vara behörig till en helikopterpilotutbildning är:

  • Godkänt slutbetyg från gymnasiet
  • Matematik 2/B
  • Engelska 6/B
  • Fysik 1a/A
  • Svenska 1/A

Du måste också ha fyllt 18 år, vara godkänd på Flygpsykologisk Lämplighetsprövning och ha ett medicinskt intyg, ett EASA Medical Class, redo. Det sistnämnda är i många fall inget krav vid ansökan men när det är dags att flyga måste du ändå visa att du är godkänd. För att spara på din tid är det lika bra att ordna det direkt när du ansöker. Du kan läsa mer om lämplighetsprövningen och det medicinska intyget längre ner.

En annan väg att gå för att studera till helikopterpilot är att söka till det treåriga Officersprogrammet med aviatisk profil vid Försvarsmakten. För att det ska vara aktuellt måste du uppfylla vissa krav:

  • Ha fullständiga slutbetyg från gymnasiet eller en gymnasial vuxenutbildning
  • Vara svensk medborgare
  • Ha en fullgjord militär grundutbildning
  • Genomgått säkerhetsprövning och uppfyller kraven enligt säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen

För att kunna söka in till Försvarsmaktens utbildning måste du också fylla max 25 år det år du börjar studera, vara mellan 160–190 cm lång och väga mellan 56–90 kilo. Utöver det måste du ha bra fysik och fullgod syn och normalt färgseende. Gällande synen gäller samma regler om du väljer att studera vid en annan helikopterpilotutbildning med ett undantag: Försvarsmakten godkänner inte om du har gjort en synkorrigerande ögonoperation, det gör andra utbildningsanordnare – beroende på vilken synskärpa du uppnått med hjälp av operationen.

Krav för att bli helikopterpilot

Tre stycken saker är extra viktiga om du vill studera till helikopterpilot: att du innehar ett medicinskt intyg, har genomgått en psykologisk lämplighetsprövning och har ett relativt fläckfritt brottsregister. Studentum förklarar mer om de olika delarna nedan.

Medicinskt intyg:

För att få framföra en helikopter och arbeta som helikopterpilot måste du utöver ett helikoptercertifikat också inneha ett medicinskt intyg klass 1 eller klass 2. Det kallas för Medical Certificate Class 1 och 2 på engelska, och är ett krav från Transportstyrelsen för att få tillstånd att flyga. Att vara i fysiskt gott skick är väldigt viktigt eftersom det gäller flygsäkerheten. Vilken klass du ska skaffa beror på om du ska flyga som privat helikopterpilot (klass 1) eller ska arbeta som helikopterpilot (klass 2).

Undersökningen är väldigt grundlig, för att visa att du är frisk och inte har några sjukdomar som kan påverka flygsäkerheten. Läkaren kommer bland annat att undersöka din syn, hörsel, hjärt- och lungfunktion, samt ta urin- och hemoglobinprov.

Det medicinska intyget ska förnyas med jämna mellanrum, hur lång tid det är giltigt beror på om det är klass 1 eller 2.

Psykologisk lämplighetsprövning:

En flygpsykologisk lämplighetsprövning är standardiserade tester på dator som testar ditt logiska tänkande, numeriska förmåga och rumsliga uppfattning. Det är också en djupgående intervju. Prövningen görs för att kunna mäta om du har uppnått en psykisk mognad, syftet är att mäta de kapaciteter som är nödvändiga för yrket. Testerna genomförs av en legitimerad eller disputerad psykolog med erfarenhet inom området.

Relativt tomt brottsregister:

Ett hinder för att få ett helikoptercertifikat utfärdat av Transportstyrelsen är om du förekommer i Polisens brottsregister. Det är Transportstyrelsen som bedömer om det eller de brott som begåtts visar att du som sökande är olämplig som helikopterpilot eller inte.

Vad kostar en helikopterpilotutbildning?

Att läsa en helikopterpilotutbildning på en yrkeshögskola är avgiftsfri och CSN-berättigad men däremot tillkommer kostnader för studentlitteratur, utbildningsmaterial, medicinska och flygpsykologiska tester och avgifter till Transportstyrelsen (för utfärdande av flygcertifikatet).

Om du istället väljer att studera vid en privat skola varierar kostnaderna mycket. En helikopterpilotutbildning kan då kosta allt från 800 000 kronor och uppåt.

Vad krävs för att bli helikopterpilot?

Som person är det viktigt att tycka om att jobba i team eftersom det är en lagsport att vara helikopterpilot. Du kommer att arbeta tätt tillsammans med andra personer från olika yrkesgrupper i en dynamisk miljö. Arbetsbelastningen kommer att variera och även i mer intensiva perioder är det viktigaste att du har ett gott omdöme och alltid sätter flygsäkerheten först.

Egenskaper som är bra att ha:

  • Mogen
  • Ansvarstagande
  • Välorganiserad
  • God kunskap i engelska

Vad händer efter studierna?

När du har avslutat studierna och fått flygcertifikatet utfärdat av Transportstyrelsen är du redo att börja arbeta som helikopterpilot. Det finns stor konkurrens om jobben men om du vet vad du vill och är professionell, så är chanserna stora för en framtid bland molnen!

Jämför dina favoriter