Visar 1-7 av 7 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-7 av 7 träffar

Förskollärarprogrammet på distans

Förskollärare är ett viktigt yrke där du följer de yngre barnens utveckling och lärande. Som förskollärare engagerar du barn från sina första ord tills att de börjar första klass. Yrket är varierande och passar dig som är pedagogiskt lagd och ser kreativa lösningar på problem. Du kan dessutom läsa en förskollärarutbildning på distans. Här kan du läsa mer om utbildningen till förskollärare och vad du kan arbeta med i framtiden. 

Utbildning till förskollärare 

Under din utbildning till förskollärare lär du dig grunderna i språk och kommunikation, matematik, naturvetenskap, estetik och barn och ungdomsvetenskap. Utbildningen genomförs oftast på heltid under 3,5 år vilket motsvarar 210 hp. Utbildningen ger dig både en teoretisk- och praktisk fördjupning. Den praktiska fördjupningen tillämpas genom en arbetsplatsförlagd praktik som du gör på en förskola i 20 veckor, vilket motsvarar 30 hp. Under praktiken får du tillämpa de teoretiska färdigheterna på ett praktiskt sätt vilket är meriterande för ditt framtida arbetsliv. 

Det här lär du dig under din utbildning på förskollärarprogrammet

I dina studier till förskollärare ingår den utbildningsvetenskapliga kärnan. Kärnan är uppdelad i tre delar på totalt 60 hp: 

  • Skolan i samhället 
  • Eleven i skolan 
  • Undervisning och utveckling

Den utbildningsvetenskapliga kärnan ger dig som student en kunskapsbas inom sju olika centrala områden: 

  • Läroplansteori och didaktik
  • Skolans historia, organisation, demokrati och mänskliga rättigheter
  • Sociala relationer, ledarskap och konflikthantering
  • Utveckling, lärande och specialpedagogik
  • Uppföljning och analys av lärande och utveckling
  • Bedömning och betygssättning
  • Vetenskapsteori och forskningsmetodik

Utbildningen har en pedagogisk prägel då du ska kunna stödja de yngsta barnens utveckling. Oavsett vilken typ av lärande barnet står inför är det viktigt att du som förskollärare ser till att barnen får rätt omsorg och anpassar undervisningen för allas olika behov. För att lyckas synliggöra både ditt och barnens utveckling och lärande kommer du att få lära dig pedagogisk dokumentation. 

Vilken behörighet krävs för förskollärarprogrammet? 

För att du ska vara behörig till förskollärarprogrammet på grundnivå behöver du grundläggande behörighet vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Du med särskild behörighet kan också söka. 

Studera förskollärarprogrammet på distans

Att studera till förskollärare på distans ger dig en frihet och flexibilitet i ditt studerande. Du som redan arbetar inom skolväsendet eller till exempel som barnskötare kan därmed gå en utbildning till förskollärare samtidigt som du jobbar. De flesta förskollärarprogrammen på distans kräver att du som student har arbetslivserfarenhet inom någon typ av verksamhet i skolan. Syftet med dessa utbildningar är att du som student får utveckla dina kompetenser för att nå förskolans mål och vara med i utvecklingen av verksamheten. 

Efter din utbildning till förskollärare

Efter avslutad utbildning söker du en förskollärarexamen på den högskola du studerat. Därefter kan du söka en förskollärarlegitimation hos Skolverket. När du har din lärarlegitimation kan du arbeta på förskola, öppen förskola eller i en förskoleklass. Du kan arbeta i arbetslag där barnskötare, fritidspedagoger och grundskollärare. Du kommer att vara ansvarig för planerandet av undervisningen och pedagogisk dokumentation.

Jämför dina favoriter