Utbildning i Finland

Sisu, Sauna och Sibelius. Vill du börja plugga i ett land som bara ligger en båtresa bort? Som har ett av världens bästa utbildningssystem och kända akademier för både musik och designstudier? Då är vårt grannland Finland rätt val för dig! Din framtid finns i de tusen sjöarnas land! 
Filtrera efter
Kategori
Utbildningstyp
Finland
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 31 träffar
1
2
Annonser

Popular categories

Platser inom Finland

Plugga i Finland

Helsingfors, Wasa och Åbo - Upptäck Finlands studentstäder

Helsingfors, Finlands huvudstad är landets kommersiella centrum med 1,1 miljoner invånare. Här trängs caféer, butiker, restauranger, musikscener, biografer och nattklubbar med varandra och skapar en myllrande storstad. Med andra ord ett perfekt val för en internationell student. I Finland finns utöver Helsingfors också de populära studieorterna Wasa, Åbo och Mariehamn på Åland.

Som svensk student i Finland kommer du inte ha svårt att anpassa dig till varken livstilen eller den finska kulturen. Svenska är andraspråk för ett stort antal finskspråkiga i Finland och dessutom är engelskakunskaperna generellt sett goda.

Bo och studera

Ditt val av boende kommer påverka din upplevelse av Finland. Är du intresserad av att leva studentliv? Om du väljer att bo på campus hamnar du mitt i händelsernas centrum och får uppleva livet som student från första parkett.

Är du istället intresserad av det finska naturlivet eller vill utforska den finska kulturen? Då kan det vara bra att hyra en lägenhet eller en del i ett hus, där du kan bo tillsammans med andra. Ett utmärkt tillfälle att skaffa vänner för livet.

Hur ansöker jag?

Du som redan läser en utbildning på ett universitet eller en högskola kan välja att göra en utbytestermin i Finland. Då sköter din skola det mesta åt dig, vilket kan vara smidigt. Du har också möjlighet att åka som så kallad freemoverstudent och då bestämmer du själv var, när och hur länge du vill plugga i Finland. Tänk bara på att det alternativet kommer kräva mer tid och förberedelser. Om du vill slippa det kan du ta hjälp av en utbildningsarrangör för utlandsstudier. Du får då all hjälp du behöver med ansökan, studiemedel, boende, handledning samt betyg och intyg. Om du inte vill riskera att glömma något på vägen i processen kan det med andra ord vara värt att vända sig till en arrangör.

Du som vill studera i Finland har många högskolor, universitet, tekniska institut eller privata skolor att välja bland. Två av dessa lärosäten är dessutom helt svenskspråkiga och flera är tvåspråkiga, vilket innebär att du har rätt att skriva tentor eller examensarbeten på svenska. Generellt sett är det finska skolsystemet mycket likt det svenska.

Vad kostar det?

Att plugga i Finland är kostnadsfritt men flera lärosäten tar ut en avgift för de studenter som vill avlägga examen. I övrigt får du räkna med kostnader för utbildningsmaterial som böcker.

Det finns två ansökningsperioder per år för den som är intresserad av att läsa vid ett finskt universitet eller högskola, den första under mars månad och den andra under oktober.