Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-32 av 32 träffar
  • = Reportage av utbildningsanordnaren/utbildningen finns
  • = Videopresentation finns
Visar 1-32 av 32 träffar
 

Bli elektriker - hitta din utbildning på Studentum.se

Gå en elektrikerutbildning - Få ett varierande yrke

Oavsett om du vill bli installationselektriker, serviceelektriker eller industrielektriker gäller samma grundutbildning. Elektrikeryrket har flera inriktningar.

Om du arbetar som installationselektriker kommer ditt jobb bestå av att dra ledningar i olika typer av fastigheter samt jobba med ombyggnationer och renoveringar. Jobbet som serviceelektriker går ut på att felsöka, reparera och bygga om elektriska anläggningar. Industrielektrikern arbetar inom industrin med installation, underhåll och reparation av automatiska anläggningar.

Vill du arbeta med elnätet; ledningar från kraftverket till elmätaren i enskilda hus ska du bli distributionselektriker. Som elektriker kommer det alltid nya arbetsområden då yrket hela tiden breddas och utvecklas.

Arbetsmarknad för elektriker

Behovet på arbetsmarknaden ser olika ut beroende på vilken inriktning du väljer som elektriker. Exempelvis så leder minskat byggande av bostäder till att installationselektrikerns arbetsmarknad påverkas negativt och vice versa.

Karriärvägar för elektriker

Att vara utbildad elektriker öppnar många nya vägar till flera olika inriktningar och framförallt jobb.

Som elektriker kan du exempelvis arbeta med elinstallation inom nybyggnation eller renoveringar. Din arbetsgivare kan t.ex. vara elinstallatörer, byggföretag, fastighetsägare eller kanske större industrier.

Flera utbildningstyper att välja på

Om du vill utbilda dig till elektriker finns det flera vägar att gå. De flesta som är yrkesverksamma elektriker har gått gymnasieprogrammet El- och energi. Du som kommer på senare i livet att du vill bli elektriker kan gå en vuxenutbildning. Yrkeshögskolan (YH) bedriver även eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot elinstallation.