Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-50 av 137 träffar
  • = Videopresentation finns
Visar 1-50 av 137 träffar

Egenskaper hos en administratör

God samarbetsförmåga och serviceintresse är bra egenskaper hos en administratör. Du ska assistera eller ge service till en eller flera personer, exempelvis en chef eller avdelning. Samtidigt kan du ha ansvar för egna arbetsuppgifter och projekt. Sinne för detaljer, ordning och struktur är viktigt.

Arbetsuppgifter

Som administratör har du ofta mycket kontakt med människor. Det kan vara allt från medarbetare och kunder till leverantörer och myndigheter. I många fall är det administratören som har den bästa kunskapen i vissa datorprogram och har då som uppgift att instruera och hjälpa andra i personalen. 

  • Utredningar
  • Planering eller uppföljning av en verksamhet, dess resultat och ekonomi.
  • Ekonomisk redovisning
  • Tolkning av lagar och bestämmelser
  • Prövning av ansökningar
  • Ge råd och upplysningar

Populära inriktningar

En populär gren av administratörsyrket är hälso- och vårdadministratör (kallas även medicinsk sekreterare). Du som väljer en sådan utbildning kan sedan söka jobb som administratör inom vården.I administratörens arbetsuppgifter kan ingå att hantera fakturor och räkna ut personalens löner och se till att dessa utbetalas. Du som arbetar med löneadministration har oftast titeln löneadministratör.

administration
Utbildningar inom administration

Beroende på vad för slags studieform du föredrar, finns ett flertal olika alternativ.

Universitet och högskola

För en del arbeten inom administration krävs att du har en ekonomiutbildning med inriktning på administration från ett universitet eller en högskola. Där kan du läsa enskilda kurser, ett kandidatprogram eller på magister- och masternivå.

YH-utbildning

Om du vill ha en kortare och mer praktisk utbildning ska du läsa en YH-utbildning inom ekonomi och administration. YH-utbildningarna ges av yrkeshögskolor och har en nära anknytning till näringslivet. De innehåller mycket praktik, så kallat Lärande i Arbete, vilket ger dig chans att få relevant erfarenhet och knyta viktiga kontakter.

Komvuxkurs

Om du vill läsa en grundläggande kurs eller utbildning för att förbereda dig för högre studier eller ge intyg på din kompetens är en vuxenutbildning (komvuxkurs) inom ekonomi och administration ett bra alternativ. Du kan bli personaladministratör, jobba med hotell och konferens, handel eller försäljning - bara för att nämna några exempel.

Yrkesutbildning 

En utbildningsform som ökat mer och mer är yrkesutbildningar. Yrkesutbildningar inom ekonomi och administration hittar du på flera orter runt om i landet. Under dessa utbildningar blir du ofta erbjuden en praktikperiod där du får möjlighet att skapa kontakter i näringslivet. 

Jämför
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 16 utbildningar inom kategorin Administration som ges utomlands?
Videoreportage