Visa studentum.se som: Mobil

"Mer flexibelt att plugga på distans"


Att plugga på distans – allt mer populärt

Li pluggar på distansDistansstudier blir allt mer populära, mycket tack vare att de är flexibla och förenklar vardagen för dig som vill kunna kombinera en utbildning med jobb eller familjeliv. Just flexibiliteten lockade
Li Hedenmalm, 27, som pluggat på distans i snart tre år.

Just nu studerar Li en distanskurs i bild från ett universitet. Hon har tidigare pluggat digital bild, engelska och franska på distans. Hon har dessutom en floristutbildning i bagaget. Li har många intressen och lite svårt att bestämma sig för vad hon egentligen vill bli. Därför har hon hunnit testa på en hel del inom utbildningsvärlden de senaste åren. Det är tydligt att hon fastnat för just distansstudier.

– Distanskurser är bra eftersom man kan plugga samtidigt som man reser, det spelar ingen roll var i världen man befinner mig. Man kan också lägga upp sina studier på det sätt som passar en själv bäst. Dessutom passar distansstudier bra om man har jobb eftersom man kan plugga på de tider man själv väljer, säger Li.
– Jag valde att plugga på distans för att denna studieform är mer flexibel och för att de ämnen jag ville läsa inte fanns i Luleå där jag bor just nu. Jag ville inte behöva flytta för att kunna plugga det jag vill.

Ett stort engagemang underlättar

Hennes upplevelser från distansstudierna har varit blandade.
– Oftast har det fungerat mycket bra med lärarna och de andra kursdeltagarna. I kursen jag går nu fungerar kontakten med vissa av lärarna mindre bra, men under kursen i digital bild fungerade lärarkontakten hur bra som helst, säger Li.
– Hur väl det fungerar beror ju lite på hur läraren jobbar men mycket är också upp till en själv.

För att kontakten med lärare och andra studenter ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att du är engagerad i dina studier. De flesta distansutbildningar sker via en så kallad ”lärplattform” på webben. Logga in ofta, läs alla instruktioner och lämna in dina uppgifter i tid. Ställ frågor till läraren och delta i diskussionstrådar med andra studenter.

Lämna hemmet för bättre studiedisciplin

Lis bästa tips till dig som vill plugga på distans är att gå hemifrån ibland.
– Du får bättre disciplin och lättare att fokusera om du kommer hemifrån och pluggar någon annanstans, till exempel på bibblan. På så sätt får du nya intryck och känner dig mindre isolerad. Dessutom minimerar du risken att distraheras. Det finns ju tusen saker hemma som är roligare att göra än att plugga, menar Li.
– Ta promenadpauser också så att du rensar skallen ibland.

Du som vill plugga på distans men samtidigt uppleva viss studentgemenskap kan välja en utbildning som ges delvis på distans (så kallad "semidistans"). Detta innebär att du har obligatoriska träffar på skolan ett visst antal gånger per termin. Träffarna sker ofta i samband med examinationsuppgifter. Däremellan studerar du på egen hand hemma. Li har testat även denna utbildningsform. Hon har också examinerats på ett flertal olika sätt under sina studier.
– Oftast har jag haft skriftliga inlämningar och prov online. Ibland har skolan skickat en papperstenta till universitetet i min hemstad och då har jag fått skriva vanlig salstenta där. Tentan skickas sedan tillbaka till min skola för rättning, säger Li.

Distans vs. klassrum

Li har även hunnit med att studera traditionell utbildning i klassrum. Hon menar att skillnaderna mellan distansstudier och studier i klassrum inte är så stora som många tror.
– Jag har haft lika många föreläsningar och seminarier under mina distansstudier som jag hade i klassrum. Skillnaden är att man träffas på exempelvis Skype istället för på riktigt, berättar Li.
– Den allra största skillnaden är att du måste klara dig mer själv när du läser på distans. Det kan vara en utmaning men ser bra ut på CV:t senare! avslutar Li.

Att tänka på för dig som vill plugga på distans

  • Skilj på distans och semidistans. Du som inte vill behöva åka till skolan för obligatoriska träffar ska välja en utbildning som ges helt på distans.
  • Införskaffa (och läs!) all studielitteratur. Titta på alla föreläsningar och engagera dig i allt som sker på lärplattformen.
  • Ställ frågor till läraren och andra studenter om du undrar över något.
  • Gör ett schema för att hålla uppe studiedisciplinen och bestäm tydliga deadlines. Var lite ”sträng” mot dig själv!
  • Glöm inte bort målet med dina studier. Vissa dagar kanske det finns andra saker som lockar mer än plugget men försök att hålla ångan uppe. Distansstudier ser bra ut på ditt framtida CV eftersom det visar på disciplin, vilja och engagemang.

» Här hittar du massor av utbildningar och kurser som ges på distans.

Senast uppdaterad: 03 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Högskoleprovet

Publicerad: 2015-01-21

Ska du skriva högskoleprovet? Viktigt att komma ihåg när det kommer till högskoleprovet är att det inte är något personlighetstest. Provet mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier.

Läs mer

Rekryterarens bästa tips inför intervjun

Publicerad: 2014-05-22

Du har hittat den perfekta praktikplatsen, ditt drömjobb eller kanske bara ett helt okej extrajobb. Du har fyllt ditt CV med bra innehåll enligt våra skriva-CV-tips och skickat in din ansökan. Allt du kan göra nu är att stirra på telefonen tills den ringer.

Läs mer

Läkarstudier utomlands – hur börjar man?

Publicerad: 2014-12-12

Har du hittat ditt kall, vill du bli läkare och arbeta med andra människors hälsa och välbefinnande? För att uppnå det blir det allt vanligare att svenska studenter uppfyller sina drömmar om att bli läkare utomlands. Där är konkurrensen om utbildningsplatserna inte är lika hård.

Kommentarer: