Visa studentum.se som: Mobil

Tips och information för studenter

Tips och information för studenter

Studietiden innebär ofta ett helt nytt liv. Ny sysselsättning, nya vänner och framförallt - nya möjligheter! Men också en hel del att tänka på. Du måste hitta en studieteknik som fungerar för dig så att du klarar tentorna. Du måste få ditt studiemedel att räcka hela månaden ut och du måste samtidigt planera inför framtiden. Som en hjälp på traven har vi samlat artiklar som kan hjälpa dig före, under och efter din studietid. Trevlig läsning!

Vilka rättigheter har du som student?

Missnöjd med utbildningen, konflikt på skolan eller orimlig schemaläggning? Vilka lagar och regler gäller när du studerar och hur kan man överklaga? I denna artikel går vi igenom de vanligaste rättigheterna och reglerna som gäller för varje utbildningstyp när du studerar. » Läs mer om vilka rättigheter du har som student och vilka regler som gäller

Björn» Student med eget företag: "Otroligt roligt"


– Om du gillar att få saker gjorda så är egenföretagande något som passar dig. Det menar Björn Lind som har stor erfarenhet av att driva eget företag; både före, under och efter studietiden.
– För mig så är egenföretagande otroligt roligt och den bästa motivationen till att jobba hårt. Kombinationen av frihet och ansvar passar mig perfekt.

Starta eget under studietiden» Starta eget under studietiden 


Är du student och funderar på att starta eget företag? Ta chansen! Det finns nog ingen tid i livet som passar bättre för att starta eget. Som student har du säker inkomst, mycket tid över och ett brett nätverk, vilket är precis vad du behöver som framtida entreprenör. Men hur gör du rent praktiskt och vad ska du tänka på? Vi har sammanfattat det viktigaste!

Lär dig prata inför publik!» Lär dig prata inför publik med tips från retorikexperten


Mörker, döden, höjder och... att tala inför publik. Det är några av människans största rädslor. Den sistnämnda kommer du att möta ofta som student. Seminarier och muntliga framträdanden är vardagsmat i de flesta utbildningar. Övervinn din rädsla genom att följa retorikexpertens bästa tips. Hon lär folk att snacka snyggt!

Så söker du stipendium» Så söker du stipendium


Stipendier delas ut till studenter, privatpersoner och företag för att främja särskilda ändamål. Miljardbelopp delas ut i stipendier varje år. Behöver du ekonomiskt stöd? Känns det jobbigt och tidsödande att söka stipendium? Vi har försökt att skapa ordning och visa hur du hittar stipendier och vad du ska tänka för att inte gå miste om alla möjligheter som finns.

Haffa drömjobbet med rekryterarens råd» Haffa drömjobbet eller praktikplatsen med rekryterarens råd


Du har hittat den perfekta praktikplatsen, ditt drömjobb eller kanske bara ett helt okej extrajobb. Du har skickat in ditt CV och personliga brev, men vad händer sedan? Ska du bara stirra på telefonen tills den ringer? Ta saken i egna händer – följ rekryterarens bästa tips och utmärk dig från alla andra arbetssökande!

Så fungerar det att studera på distans

» Så fungerar det att plugga på distans


Att plugga på distans blir allt mer populärt. Distansstudier är flexibla och förenklar vardagen för dig som vill kunna kombinera en utbildning med jobb eller familjeliv. Just flexibiliteten lockade Li Hedenmalm som har pluggat på distans i snart tre år. Läs artikeln om Li och hennes erfarenheter från distansstudierna!

Att skaffa studentlägenhet» Att skaffa studentbostad eller studentlägenhet


Innan flyttlasset går till din framtida studiestad måste du ha någonstans att ställa ner kartongerna. Studentlägenhet, korridorsboende, egen lägenhet eller inneboende – hur vill du bo? Tänk på att använda alla dina kontakter och vara ute i god tid i jakten på studentbostad. Klicka på länken ovan så får du fler tips och råd!

Så får du ditt CSN att räcka längre» Så får du ditt CSN att räcka längre


Att få studielånet och bidraget från CSN att räcka hela månaden ut är ingen omöjlighet. Det finns många saker du kan göra för att slippa vara "fattig student" och istället ha en ordnad ekonomi under studietiden. Med bra planering och små ändringar i dina vanor kan du få ditt studiemedel att räcka längre. Här får du tips och råd som hjälper dig till en bättre ekonomi!

Klara dina tentor - följ våra bästa studietips» Klara dina tentor - följ våra bästa studietips


Mindmaps, jeopardy, anteckningar... Det finns lika många studietekniker som det finns studenter. Vad passar dig? Ta del av våra tips och undvik framtida tentaångest! Vare sig du snart ska börja plugga - eller studerar redan nu - kan det vara bra med inspirationstips för tentaplugget. Studietipsen är förslag på hur du kan studera och går att modifiera så att de passar just dig!

Tips på hur du kan krydda och skriva ditt CV» Tips på hur du kan krydda och skriva ditt CV


Hur viktigt är det egentligen att engagera sig som student? Vad ser bra ut på CV:t och hur skriver man bäst sitt CV? Det är bra om du redan under studietiden tänker på din framtid. Ett överskådligt CV i kombination med ett stort engagemang under studietiden gör dig attraktiv på arbetsmarknaden efter examen. Här får du tips och råd för hur du bäst fyller ditt CV med bra innehåll!

Maximera din studietid» Maximera din studietid


Så du har bestämt dig för att plugga? Bra där! Att ta beslut om att börja plugga är svårt. För att göra det ännu lite krångligare måste du även tänka på vad som komma skall. Vad händer när din utbildning är klar? Hur blir du attraktiv för anställning? Här hittar du några tips för hur du maximerar din studietid och gör dig oemotståndlig för kommande arbetsgivare.

Vad och var ska du studera?» Vad och var ska du studera?


Vid de svenska högskolorna och universiteten runt om i Sverige finns det tusentals kurser och hundratals program. Men hur ska man hitta rätt skola och rätt utbildning? Vart någonstans ska man studera? Att göra sitt studieval är bland de svåraste val man har att göra i livet. Vad ska man bli när man blir stor egentligen? Är man beredd att flytta till en annan stad, och till vilken i sådana fall? Här får du tips på vägen!

Mikaela Aare, blivande studie- och yrkesvägledare» Studentums egna studie- och yrkesvägledarstudent


Mikaela Aare, 27, är Studentums egna blivande studie- och yrkesvägledare. Hon är en lugn och kreativ tjej som är generellt nyfiken på livet och de människor hon möter. Mikaela svarar på vanliga frågor och hoppas kunna hjälpa till med att navigera i ett utbildningssystem som i vissa fall kan vara komplicerat. Läs mer om Mikaela här!


 

Senast uppdaterad: 08 mar 2017

Kommentarer: