Visa studentum.se som: Mobil

Att skaffa studentbostad eller studentlägenhet

Studentbostäder och studentlägenheter

Jakten på studentbostad – att hitta rätt

Innan flyttlasset går till din framtida studiestad måste du ha någonstans att ställa ner kartongerna. Studentlägenhet, korridorsboende, egen lägenhet eller inneboende – hur vill du bo? Tänk på att använda alla dina kontakter och vara ute i god tid i jakten på studentbostad. Här får du fler tips och råd!

Förutom att du ska hitta en utbildning som känns rätt, en skola där du kan se dig själv trivas och en stad som du vill kalla ”hemma” de kommande åren, måste du även hitta en studentbostad. Det kan vara lättare sagt än gjort, framförallt i storstäderna. Men med lite kreativitet och tålamod brukar det lösa sig i slutändan.

Nära hälften av alla som ska börja studera flyttar från sin hemort till en stad i ett annat län. Det kan verka skrämmande att lämna tryggheten och börja om på nytt i en helt ny stad. Men som student är det lätt att lära känna nya människor i samma situation och det finns mycket stöd att få från elevkårer och andra studentorganisationer.

Annonsera i medier och nyttja dina kontakter

Men hur hittar du då en bostad i din nya stad? Som med så mycket annat gäller det att vara ute i god tid. Börja titta runt redan innan antagningsbeskedet landat i brevlådan. Annonsera i sociala medier och tidningar och nyttja alla dina kontakter. Kanske ska din kompis farbrors svärson hyra ut sin lägenhet i andra hand? Lägg gärna ut en annons på olika bostadssajter där du beskriver dig själv och vad du söker. Tänk på att ha en seriös framtoning!

Om du kan tänka dig delat boende kan du till exempel bli inneboende hos en familj eller dela en större lägenhet med andra studenter. Om du inte vill hyra i andra hand kan du testa att ringa runt till olika bostadsbolag. Många har ett kösystem för sina hyreslägenheter, men du kan ha tur! Vänd på varje sten och dra i alla trådar.

Bostadsgaranti för studenter

Vissa studentstäder erbjuder bostadsgaranti för nyinflyttade studenter. Exakt hur bostadsgarantin ser ut är olika från kommun till kommun. Vanligtvis blir du erbjuden en bostad cirka en månad efter att du skickat in din ansökan om boende. När du skickar in din ansökan måste du kunna styrka att du blivit antagen till en utbildning i staden. Tänk på att du har begränsad valfrihet när det kommer till bostadsgarantin. Du kan bli erbjuden ett boende i en större lägenhet som du måste dela med andra. Du får heller inte välja själv i vilket område du ska bo.

Studentlägenhet eller studentkorridor

De flesta studentstäder har studentbostäder av olika slag. Det kan vara ett rum i en studentkorridor där du delar kök med andra, eller en studentlägenhet med eget kök. En del bostadsbolag släpper sina studentbostäder ett visst klockslag ett specifikt datum, så då gäller det att vara snabb med musen. Kolla upp hur det fungerar med bostadsbolagen i din framtida stad så att du inte missar din chans!

Fördelen med att bo i studentkorridor är att du på ett naturligt sätt lär känna andra studenter. Du blir en del av den speciella korridorsgemenskapen och du behöver sällan vara ensam. Många studenter menar att korridorsboende utgör en stor del av studentlivet och gör studietiden till något speciellt.

Studentbostäder i all ära, många drömmer ändå om ett förstahandskontrakt på en egen lägenhet. Det kan vara svårt att få tag på, i Stockholm är det nästintill omöjligt om du inte varit förutseende nog att skriva in dig i bostadskön flera år tidigare. Men så länge du ordnar så att du har tak över huvudet första tiden är det bra. Det är betydligt lättare att ordna med boende när du är på plats i staden. Om du skulle hamna i en avkrok eller i ett område där du inte trivs är det inte hela världen. Då lär du dig var du inte vill bo och var du ska leta nytt boende.

Du kanske också är intresserad av:

Maximera studietiden

Publicerad: 2014-05-20

Så du har bestämt dig för att plugga? Bra där! Att ta beslut om att börja plugga är svårt. Och det kan vara ännu svårare att faktiskt bestämma sig för vad man ska studera. För att göra det lite krångligare måste du även tänka på vad som komma skall. Vad händer när din utbildning är klar?

Läs mer

Studentums egna studie- och yrkesvägledarstudent

Publicerad: 2015-10-29

Via mail och telefon får vi på Studentum.se hundratals frågor varje månad från blivande studenter om allt från behörighet och betygsomvandling till komvux-, folkis- och universitetsstudier. Hittills har vi på kommunikationsavdelningen endast kunnat vägleda dig som besökare att manövrera sajten, men nu har vi äntligen rekryterat en studie- och yrkesvägledare.

Läs mer

Läkarstudier utomlands – hur börjar man?

Publicerad: 2014-12-12

Har du hittat ditt kall, vill du bli läkare och arbeta med andra människors hälsa och välbefinnande? För att uppnå det blir det allt vanligare att svenska studenter uppfyller sina drömmar om att bli läkare utomlands. Där är konkurrensen om utbildningsplatserna inte är lika hård.

Kommentarer: