Visa studentum.se som: Mobil

Hållbar modedesign

Örebro kommun
Sammanfattning
Yrkesvux/Program (Komvux)
Örebro
40 veckor
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: 2020-08-31 - Örebro
 Hållbar modedesign

Hållbar modedesign

Få kunskaper i att arbeta hållbart inom modebranschen

Det här är en utbildning för dig som vill arbeta inom textil- och modebranschen. På utbildningen kommer du bland annat att få träna på sömnadstekniker, mönsterkonstruktion och design. Du kommer även få kunskaper i hur man kan arbeta mer hållbart inom branschen.

Om utbildningen

Det här är en utbildning som passar dig som är kreativ och intresserad av sömnad, mode och design.

Modebranschen står inför stora förändringar. För att kunna bromsa den stora negativa påverkan på miljön som branschen har i dag, krävs nytänkanden hos oss som arbetar inom textil och mode på olika sätt. Vi behöver utveckla nya idéer och hitta nya tekniker för hur vi kan arbeta på ett mer hållbart sätt. Du som går den här utbildningen kommer att behövas på arbetsmarknaden, och kommer att kunna vara en del i branschens förändring.

Det här får du lära dig på utbildningen

På utbildningen försöker vi hitta nya sätt att tänka inom design, material, mode och hantverk. Du kommer att få lära dig designprocessen från idé till färdig produkt genom att designa och sy kläder, konstruera mönster, storleksanpassa kläder och sy plagg på beställning. Du kommer även få kunskap om hur du kan laga och designa om kläder (Re-designa). Materialkännedom och entreprenörskap ingår också i utbildningen.

Arbetssätt och arbetsformer

Studierna bedrivs på heltid och på dagtid. I utbildningen varvas teoretiska genomgångar med praktiska övningar i utbildningsanordnarens ateljé. I slutet av utbildningen kommer du att få medverka i en Fashionshow där du visar upp det du skapat för en allmän publik.

Minst 15 procent av utbildningen gör du på en arbetsplats med handledare, i så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Du kommer att använda dig av lärplattformen Fronter för att kommunicera med lärare och andra elever. Fronter används även för inlämningsuppgifter. Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier och du måste ha tillgång till egen dator.

Vi försöker att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbildningen.

Utbildningsakuten

Nu är nu - ansök idag! Gör någonting värdefullt av tiden du har hemma och stärk dina kompetenser med en utbildning.

Många människor i Örebroregionen blir just nu permitterade och fler kanske kommer bli det, men det är aldrig för sent att hitta rätt. På den här sidan har Region Örebro län samlat utbildningar på ett och samma ställe, för att du lättare ska kunna hitta och matcha det som kan bli ditt framtida yrke eller utveckla de kompetenser du redan har.

Utbildningsakuten

För mer information om Hållbar modedesign, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan

Behörighet

För att få gå utbildningen måste du uppfylla kraven som gäller för alla yrkesutbildningar på gymnasienivå.

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

  • matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå.
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå

Du måste kunna styrka dina kunskaper genom betyg, intyg eller testresultat.

Så här ansöker du

Kontakta studie- och yrkesvägledare vid Vägledningscenter på Campus Risbergska i Örebro. De hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan. Du ska skicka med en kopia på ditt grundskolebetyg och/eller gymnasiebetyg tillsammans med din ansökan.

Vi måste ha din ansökan senast fredag 15 maj. Om du skickar din ansökan med post, tänk på att det tar några dagar innan den kommer fram.

Om du inte är folkbokförd i Örebro ska du fylla i en ansökningsblankett. Blanketten lämnar du till din hemkommun. Här kan du ladda ner en blankett och skriva ut.

Så fungerar antagningen

Alla som söker till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval.

Besked om antagning

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före utbildningen startar. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Vid avhopp i början av utbildningen kan du som är reserv få en plats.

Kostnader

Utbildningen kostar inget men du behöver själv betala för kurslitteratur och material.

Finansiera dina studier

Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du möjlighet att starta eget företag inom branschen. Du kan även arbeta i butik med till exempel sälj- och inköpsjobb, arbeta med ändringssömnad eller jobba som assistent till designers eller designtekniker. Du har också möjlighet att söka vidare till högre studier inom textil och mode på till exempel Borås Textilhögskola och olika yrkeshögskolor.

Örebro kommun

Örebro kommun

Är jag behörig?

Vi erbjuder yrkesutbildningar på gymnasienivå, där tanken är att du lätt ska komma ut direkt på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. En person är behörig att delta i utbildning på gymnasial nivå från och med det andra kalenderhalvåret hen fyller 20...


Läs mer om Örebro kommun och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Hållbar modedesign

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Yrkesvux i Örebro län

Campus Risbergska, Hagagatan 53
703 46 Örebro

Tel: 019-21 67 00

Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Hållbar modedesign från Örebro kommun, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: