Om utbildningen
Läs till en YH-utbildning till Tradenom!
Målet med utbildningen är att du får en mångsidig yrkeshögskoleutbildning inom informationsbehandling med företagsekonomi som grund. Utbildningen riktar sig mot det praktiska arbetslivet och ger dig färdigheter att efter avlagd examen fungera som sakkunnig inom företag och andra organisationer. Utbildningen ger dig också goda färdigheter att verka som företagare. Hållbar utveckling är grunden för vår framtid. Vi har integrerat hållbarhetsaspekt i läroplanen och jobbar på högskolenivå för de globala hållbarhetsmålen.
Utbildningens innehåll
Behovet av kunskap inom IT ökar hela tiden och arbetsmarknaden för IT-kunniga är mångsidig. Som tradenom inom informationsbehandling kan du bli företagets IT-expert och kan jobba inom olika IT-funktioner på din arbetsplats. Du kan också skapa din egen arbetsplats med att grunda ett eget företag och förverkliga något du drömt om.
Studierna sker i huvudsak på distans. Studier som är gemensamma för dagstudierna till tradenom kan också beroende på din livssituation bli en del av din studieplan om du vill delta i studiegemenskapen på campus och kan kombinera när- och distansstudier på ett flexibelt sätt.
Helheten för fördjupade studier genomförs på engelska, de övriga studierna är på svenska. Det betyder att du också får färdigheter att arbeta i en internationell miljö där kännedom om terminologin på engelska är speciellt viktig. Du får även en bra grund till kommunikationsfärdigheter i utbildningen. God kommunikation är förutsättningen till fungerande organisationer och ett gott ledarskap.
Under din studietid har du möjlighet att forma din inlärning och din kunskap genom att utföra projekt i samarbete med företag eller andra uppdragsgivare. Med dessa utvecklingsprojekt främjar du ditt analytiska tänkande och lär dig koppla teori till praktik. Samtidigt bygger du grunden till nätverk för din framtida karriär.
Kommande starter
Så ansöker du
Förkunskaper
Du kan ansöka till studier som leder till yrkeshögskoleexamen om du har avlagt
- gymnasiets lärokurs och/eller studentexamen
- International Baccalaureate -examen (IB), och/eller du har utexaminerats från ett IB-gymnasium
- European Baccalaureate -examen (EB)
- Reifeprüfung (RP) / Deutsches Internationales Abitur (DIA) -examen
- yrkesinriktad grundexamen eller motsvarande tidigare studier (som omfattar 120 studieveckor eller 180 kompetenspoäng) eller en tidigare finländsk yrkesinriktad examen på minst 80 studieveckor som motsvarar denna
- som fristående examen: yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen eller en tidigare examen som motsvarar dessa
- en utländsk utbildning som i det ifrågavarande landet ger behörighet för högskolestudier
- högskoleexamen
Efter utbildningen
Som IT-tradenom får du en bred yrkeskompetens inom informationsbehandling och företagsekonomi, vilket ger dig behörighet för expertuppgifter inom såväl stora som små organisationer oberoende av bransch. IT-tradenomer arbetar ofta med sakkunnig- och förmansuppgifter inom teknologi och informationsbehandling. Du kan t.ex. jobba som systemsakkunnig, projektchef, IT-chef, systemarkitekt, systemplanerare, ansvarig för digitala tjänster, CRM-ansvarig, webbutvecklare osv. Du får även färdigheter för att starta ett eget företag inom ICT-branschen.
Kursinnehåll
Studiernas uppbyggnad
Studierna består av
- Grundstudier, 70 sp
- Tradenomens basfärdigheter, 14 sp
- Kommunikationsfärdigheter, 12 sp
- Företagsekonomi, 25 sp
- Tvärvetenskapliga studier, 19 sp
- Yrkesstudier, 85 sp
- Programmering och digitala tjänster, 30 sp
- Affärssystem, 30 sp
- Digital analytik, 25 sp
- Praktik, 30 sp
- Valfria studier, 10 sp
- Examensarbete, 15 sp
Studierna är indelade i grundstudier och yrkesstudier med målet att du ska fördjupa dig inom informationsbehandling och också få en helhetsbild av det företagsekonomiska området.
Examensarbete
Examensarbetet omfattar 15 sp. Det fungerar ofta som en bro mellan studier och arbetsliv och ger dig möjlighet att tillämpa teoretiska modeller på praktiska problemställningar. Arbetet blir en del av din personliga kompetensprofil. Examensarbetet kan bestå av interna och/eller externa beställningsarbeten, samarbetsprojekt eller övriga arbetslivsrelaterade arbeten.
Dessa kan exempelvis vara:
- en undersökning (t.ex. utredning, kartläggning, analys och/eller utvärdering)
- ett utvecklingsarbete (t.ex. utveckling av ett IT-system)
- produkt- eller serviceutveckling (t.ex. en prototyp eller en modell)
- utveckling av en applikation (t.ex. en ny app, nya webbsidor, en webbutik osv)
- i bruk tagning av ett nytt system
Internationell verksamhet
Om du väljer att delta i vår internationella verksamhet får du en erfarenhet och ett minne för livet. Du kan t.ex.:
- studera som utbytesstuderande under en termin eller ett läsår vid någon av våra partnerskolor runt om i världen
- göra en praktikperiod utomlands
- delta i intensivkurser och projekt tillsammans med internationella studerande
- fungera som väntutor och kontaktperson för inkommande utbytesstuderande.
Inom utbildningen har du även möjlighet att avlägga en s.k. dubbel-examen genom Double Degree-avtalen med University of Applied Sciences Landshut i Tyskland eller Universitat de Lleida i Spanien. Detta innebär att du avlägger ett studieår utomlands och erhåller sedan en examen från båda högskolorna.
Internationaliseringen syns också genom att en del av Novias kurser bjuds ut på engelska, det finns engelskspråkig kurslitteratur, språkstudier ingår i utbildningen och man har möjlighet till kontakt med studerande från andra länder vid hemhögskolan.
Fortsatta studier
Efter en yrkeshögskoleexamen (Bachelor’s Degree) kan man söka vidare till fortsatt utbildning på magisternivå vid en yrkeshögskola eller ett universitet, både i Finland och utomlands.
Intresseanmälan
Är du intresserad av att läsa en högklassig modern utbildning inom företagsekonomi, kultur, naturbruk, sjöfart, social- och hälsoområdet eller teknik? Vill du få en bred utbildning med stark förankring i arbetslivet så är det på Novia du ska studera. Yrkeshögskolan Novia grundades 2008...