Om utbildningen
Utbilda dig till Skogsbruksingenjör!
Målet med utbildningen till skogsbruksingenjör är att utbilda kunniga resurspersoner för förvaltning, skötsel och mångsidig användning av skogarna. Hållbarhetsfrågor utgör en viktig grund för utbildningen med ekologi, ekonomi, teknologi och skogsbrukets sociala aspekter som centrala delar.
Under studietiden får du ta del av mångsidiga studier som betonar biologiska, tekniska, ekonomiska, sociala och kulturellt hållbara förutsättningar för att kunna jobba med naturbruk. Teoristudierna varvas med praktiska moment ute i terrängen i form av mätnings- och planeringsarbeten samt projektarbeten. Hållbar utveckling och FN:s globala mål i Agenda 2030 utgör en viktig grund för hela utbildningen.
Utbildningen till skogsbruksingenjör ger kunskaper och färdigheter för ett hållbart skogsbruk med beaktande av den mångsidiga användningen av Finlands viktigaste naturresurs. Centrala ämnesområden i utbildningen är skogsskötsel, virkesanskaffning, företagsekonomi samt skogsmätning, skogsplanering och geografiska informationssystem.
För studierna nyttjas stora skogsområden för fältstudier.
En utexaminerad skogsbruksingenjör kan
- bedöma skogens produktionsförmåga
- fatta beslut och ge förslag om skogsskötseln på beståndsnivå så att ekologiska och ekonomiska faktorer beaktas
- beakta naturvård, landskapsvård och inverkan på rekreation då skogsskötseln planeras
- planera och organisera virkesanskaffning med beaktande av miljömässiga, ekonomiska och kvalitetsaspekter
- göra upp drivningsplaner och övervaka verkställandet av dem
- använda geografiska informationssystem för planering och uppföljning
- framställa skogsplaner som beaktar skogsägarens målsättningar
- utnyttja skogsplaner i styrning av skogsbruk
- marknadsföra sitt eget kunnande och den egna organisationens tjänster
- hitta ekonomiskt lönsamma och kostnadseffektiva lösningar för bl.a. skogsskötsel, virkesanskaffning och entreprenörsverksamhet.
Kommande starter
Så ansöker du
Förkunskaper
Du kan ansöka till studier som leder till yrkeshögskoleexamen om du har avlagt
- gymnasiets lärokurs och/eller studentexamen
- International Baccalaureate -examen (IB), och/eller du har utexaminerats från ett IB-gymnasium
- European Baccalaureate -examen (EB)
- Reifeprüfung (RP) / Deutsches Internationales Abitur (DIA) -examen
- yrkesinriktad grundexamen eller motsvarande tidigare studier (som omfattar 120 studieveckor eller 180 kompetenspoäng) eller en tidigare finländsk yrkesinriktad examen på minst 80 studieveckor som motsvarar denna
- som fristående examen: yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen eller en tidigare examen som motsvarar dessa
- en utländsk utbildning som i det ifrågavarande landet ger behörighet för högskolestudier
- högskoleexamen.
Efter utbildningen
En skogsbruksingenjör kan arbeta bland annat som rådgivare, virkesköpare, drivningsplanerare, transportledare, naturinventerare, skogsplanerare eller skogsförvaltare i Finland eller utomlands.
Andra karriärmöjligheter kan vara att arbeta med bank- och försäkringsfrågor, undervisning eller som projektledare.
Sysselsättningsläget för tvåspråkiga skogsbruksingenjörer är bra.
Kursinnehåll
Studierna består av:
- Grundstudier, 42 sp
- Yrkesstudier, 147 sp
- Valfria studier, 6 sp
- Praktik, 30 sp
- Examensarbete, 15 sp
Under praktiken lär studerande sig centrala arbetsuppgifter inom branschen. I samband med examensarbetet får studerande möjlighet att fördjupa sig i något aktuellt tema inom sin bransch.
Både praktiken och en del av kurserna kan genomföras utomlands.
Utbildningens innehåll
Centralt i studierna är kunskap i planering, produktion och hållbar användning av naturresurser. Samtidigt som branschernas krav på specialkunnande beaktas blir studerande, genom gemensamma kurser tillsammans med lantbruks- och miljöstuderande, bekant med hela naturbruksområdet. Delar av studierna görs i projektform. Studierna ger goda möjligheter att bekanta sig och få kontakt med näringslivet via exempelvis studiebesök och expertföreläsningar. Teoretiska studier kombineras med praktiska övningar i terrängen.
Inom skogsbruksutbildningen får studerande ta del av mångsidiga studier som betonar biologiska, tekniska och ekonomiska förutsättningar för skogsbruk och landsbygdsföretagande. Studerande lär sig förstå samspelet mellan virkesproduktion, miljö och samhälle för utveckling av nya hållbara lösningar.
Inom ramen för yrkesstudier, praktik och examensarbete erbjuds goda möjligheter att utforma en egen yrkesprofil. Via dessa kan studerande fördjupa sitt kunnande utgående från ett personligt intresse.
Examensarbete
Examensarbetet omfattar 15 sp. Det fungerar ofta som en bro mellan studier och arbetsliv och ger studerande möjlighet att tillämpa teoretiska modeller på praktiska problemställningar. Examensarbetet blir en del av studerandes personliga kompetensprofil. Examensarbetet kan utföras för en uppdragsgivare, som en del av ett utvecklingsprojekt eller som ett annat arbetslivsrelaterat arbete.
Exempel på teman för examensarbetet:
- Kalhyggesfritt skogsbruk – lätt avverkning eller hård gallring? En översikt av vår nygamla skogsbruksmetod
- Tallsådd under hela växtperioden
- Preharvest efficiency of Trestima, airborne laser scanning and forest management plan data validated by actual harvesting results and forest engineer preharvest estimations
- Bekämpning av älgbetning i unga tallbestånd
- Drönare vid inventering av vitsvansvilt
Fortsatta studier
Efter en yrkeshögskoleexamen kan man söka vidare till fortsatt utbildning på magisternivå vid en yrkeshögskola eller ett universitet.
Inom bioekonomi erbjuder Novia Masterutbildningen Natural Resources Management, som leder till en högre YH-examen. För att bli antagen till en högre YH-utbildning förutsätts minst två års arbetserfarenhet inom en relevant bransch.
Intresseanmälan
Är du intresserad av att läsa en högklassig modern utbildning inom företagsekonomi, kultur, naturbruk, sjöfart, social- och hälsoområdet eller teknik? Vill du få en bred utbildning med stark förankring i arbetslivet så är det på Novia du ska studera. Yrkeshögskolan Novia grundades 2008...