Kommande starter
Om utbildningen
Ingenjör, byggnads- och samhällsteknik
Byggnadsingenjören är en central person i byggprocessen. I utbildningen lär du dig förstå olika skeden och uppgifter byggnadsingenjörens vardag, allt från inledande projektplanering genom projektering och analyser, fram till mottagning av utfört arbete/projekt.
Utbildningen i byggnads- och samhällsteknik bygger på en bred bas och ger grundkunskap i ett flertal olika delområden. Arbetsuppgifterna kan variera från fördjupade beräkningar till att handla om samverkan i team kring problemlösning och skapandet av en attraktiv byggnadsmiljö.
Arbetsuppgifterna finns primärt på ingenjörsbyråer, men du kan även jobba inom renovering, projektledning, infrabyggande eller inom fastighetsförvaltning, byggnadsövervakning/-inspektion el. dyl. Målet är att du ska få insikt i både väletablerad och ny teknik samt lösningar för hållbart och praktiskt utförande. Du lär dig byggnadsteknik och -fysik, datatillämpningar, mätteknik, ekonomi och avtal samt att arbeta i team alternativt leda projekt med fokus på ett hållbart byggande.
Så ansöker du
Du kan ansöka till studier som leder till yrkeshögskoleexamen om du har avlagt:
- gymnasiets lärokurs och/eller studentexamen
- International Baccalaureate -examen (IB), och/eller du har utexaminerats från ett IB-gymnasium
- European Baccalaureate -examen (EB)
- Reifeprüfung (RP) / Deutsches Internationales Abitur (DIA) -examen
- yrkesinriktad grundexamen eller motsvarande tidigare studier (som omfattar 120 studieveckor eller 180 kompetenspoäng) eller en tidigare finländsk yrkesinriktad examen på minst 80 studieveckor som motsvarar denna
- som fristående examen: yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen eller en tidigare examen som motsvarar dessa
- en utländsk utbildning som i det ifrågavarande landet ger behörighet för högskolestudier
- högskoleexamen
Kursinnehåll
Studierna indelas i grund- och yrkesstudier. I grundstudierna ingår matematik, fysik, språk och andra allmänna ämnen. Yrkesstudierna bygger upp din fackliga kompetens och skapar din yrkesidentitet. Grunden i yrkesstudierna utgörs av projektering, konstruktion, byggfysik och byggnadsekonomi. Fokus ligger på konstruktionsplanering i olika material vilket även bildar kärnan i utbildningen.
Yrkespraktiken och samarbetet med arbetslivet är fundamentala delar av utbildningen. Detta samarbete kan dessutom fördjupas under det sista läsårets hösttermin i form av företagsförlagd utbildning, där du under två månader etablerar god kontakt med arbetslivet och får praktisk tillämpning av utbildningens innehåll.
Studierna avslutas med ett omfattande examensarbete inom ett ämnesområde med anknytning till utbildningen. Examensarbetet utförs vanligtvis som ett samarbetsprojekt med arbetslivet, vilket bidrar till din karriärsutveckling.
Studiernas uppbyggnad
- Grundstudier
- Yrkesstudier
- Valfria studier
- Praktik
- Examensarbete
Efter utbildningen
Gemensamt för alla utexaminerade byggnadsingenjörer är att det kommande yrket alltid innehåller någon typ av koordineringsuppgift. Vanliga yrken ett till fem år efter examen är:
- planeringsingenjör
- projektingenjör
- ansvarig byggmästare
- projektchef
- VD, entreprenör eller konsult
Fortsatta studier
Efter att du avlagt en yrkeshögskoleexamen (Bachelor’s Degree) kan du söka vidare till fortsatt utbildning för högre högskoleexamen (Master´s Degree).
Intresseanmälan
Är du intresserad av att läsa en högklassig modern utbildning inom företagsekonomi, kultur, naturbruk, sjöfart, social- och hälsoområdet eller teknik? Vill du få en bred utbildning med stark förankring i arbetslivet så är det på Novia du ska studera. Yrkeshögskolan Novia grundades 2008...