Om utbildningen
Läs till Bioanalytiker i Vasa!
Är du nyfiken på hur kroppen fungerar och intresserad av att analysera prover i ett laboratorium? Då kunde utbildningen till bioanalytiker (YH) vara något för dig!
Som bioanalytiker är du expert på provtagning och kliniskt laboratoriearbete. Inom utbildningen bioanalytiker (YH) kommer studerande att få det kunnande som krävs för att ansvara för laboratorieundersökningsprocessen, som omfattar allt ifrån att bemöta, informera och handleda patienter vid en laboratorieundersökning till att få ett resultat som bedöms som pålitligt.
Under utbildningen får du bred kunskap inom medicin och naturvetenskap, inklusive cellbiologi, biokemi, mikrobiologi och fysiologi. Studierna är varierande och inkluderar föreläsningar, självständiga uppgifter, nätbaserat lärande, laborationer och framför allt – praktik på kliniska laboratorier där du får testa dina kunskaper i verkliga situationer.
Din kompetens som bioanalytiker gör dig attraktiv på arbetsmarknaden både nationellt och internationellt. Genom våra starka samarbeten med sjukvården får du redan under studietiden viktiga kontakter och erfarenheter som gör övergången till arbetslivet smidig. Praktikperioderna ger dig också värdefull erfarenhet och viktiga kontakter när det är dags att kliva in i arbetslivet som expert inom hälso- och sjukvårdsområdet.
Yrkeshögskolan Novia är den enda yrkeshögskolan i Finland som har denna utbildning på svenska. Sök studieplats vid Novia och ta det första steget mot en spännande och meningsfull karriär som bioanalytiker!
Mål
Bioanalytikutbildningen passar dig som vill jobba inom hälsovårdens olika laboratorier vid hälsovårdscentraler, sjukhus, inom privata vårdinrättningar och utveckla laboratorieverksamheten. Under utbildningens praktikperioder kan du pröva på de olika områdena som ingår i laboratorieverksamheten.
Det område bioanalytiker jobbar inom är ett område där kunskap och vetande växer i snabb takt och detta innebär att livslångt lärande en väsentlig del. Ibland lär man nytt och ibland lär man om för att vara väl förberedd på det som möter i yrkeslivet.
Som bioanalytiker handleder du patienter inför provtagning och utför olika typer av provtagning. Du handhar provhantering, förvaring och transport av prover i enlighet med anvisningar. Du fungerar också som sakkunnig inom området och delar information till andra yrkesgrupper inom vårdområdet.
En bioanalytiker jobbar både självständigt och som del av ett team. I arbetet värdesätts initiativförmåga, omsorgsfullhet och noggrannhet.
Centrala delar i yrkeskunnandet är:
- Patientbemötande, provtagning och patientnära analytik
- Laboratorieundersökningsprocessen med prov– och patientundersökningar
- Utveckling och kvalitetstänkande inom området med beaktande av hållbara lösningar
- Biovetenskaper och laboratorieverksamhetens delområden
Utbildningens innehåll
Bioanalytik grundar sig på biomedicinsk laboratorievetenskap med stöd av kunskaper i biomedicinsk vetenskap. Handledning och professionell kommunikation är också centrala ämnen.
Till arbetet hör att utföra provtagningar, att förbereda prov och att göra analyser eller att utföra patientnära undersökningar som innebär att patienten/klienten är närvarande under undersökningens gång. En del av arbetet är handarbete som kräver fingerfärdighet och noggrannhet. Till laboratoriearbetet hör att jobba med olika typer av apparater, alltifrån s.k. små patientnära instrument till stora apparatsystem som upptar delar av laboratorieutrymmena.
Bioanalytikerns arbete innehåller många arbetsmoment och kan vara rätt skiftande inom olika områden. Inom vissa områden ingår en stor del patientkontakt medan man inom andra endast utför undersökningar och analyser.
I studierna ingår smågruppsarbete, föreläsningar, självständiga- och virtuella studier, laborationer, olika examinationer, arbetslivsförankrade projekt. Handledd praktik ingår i studierna från och med andra terminen. Praktiken ger också möjlighet för studerande att knyta kontakter till arbetslivet.
Kommande starter
Så ansöker du
Förkunskaper
Du kan ansöka till studier som leder till yrkeshögskoleexamen om du har avlagt
- gymnasiets lärokurs och/eller studentexamen
- International Baccalaureate -examen (IB), och/eller du har utexaminerats från ett IB-gymnasium
- European Baccalaureate -examen (EB)
- Reifeprüfung (RP) / Deutsches Internationales Abitur (DIA) -examen
- yrkesinriktad grundexamen eller motsvarande tidigare studier (som omfattar 120 studieveckor eller 180 kompetenspoäng) eller en tidigare finländsk yrkesinriktad examen på minst 80 studieveckor som motsvarar denna
- som fristående examen: yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen eller en tidigare examen som motsvarar dessa
- en utländsk utbildning som i det ifrågavarande landet ger behörighet för högskolestudier
- högskoleexamen
Efter utbildningen
Karriärmöjligheter
Utbildningen ger internationell behörighet på kandidatnivå (Bachelor) inom EU. Efter utbildningen är bioanalytikern sakkunnig inom biomedicinskt laboratoriearbete och kan planera, dokumentera, förverkliga, leda och utveckla laboratorieverksamheten, både självständigt och i samarbete med andra yrkesgrupper.
En bioanalytiker kan arbeta på laboratorier inom hälsovård, inom offentliga och privata institutioner samt som medlem i forskningsprojekt och med sälj– och utvecklingsverksamhet i företag som säljer utrustning och apparatur för laboratorieområdet.
För en utbildad bioanalytiker är arbetssituationen god.
Kursinnehåll
Studiernas uppbyggnad
Studierna består av:
- Grundstudier, 10 sp
- Teoretiska studier, 107 sp
- Valfria studier, 3 sp
- Praktik, 75 sp
- Examensarbete, 15 sp
Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen bioanalytiker (YH), den omfattar 210 studiepoäng och tar vanligtvis 3,5 år. Bioanalytikerstudier innefattar både teoretiska och praktiska studier samt handledd praktik.
Under första läsåret infaller den första praktiken inom det s.k. preanalytiska skedet, vilket innebär att studerande lär sig att bemöta och handleda patienter samt att ta prover inom provtagningsverksamheten. Detta sker på provtagningsenhet på sjukhus, hälsovårdscentral eller privat vårdenhet. Inom utbildningen varvas teoretiska och praktiska kurser ända från början och studerande förbereds därmed inför den första praktiken som sker på vårterminen.
Under andra läsåret fortsätter de yrkesmässiga kurserna med teori och praktiskt laboratoriearbete. De flesta laborationskurserna genomförs detta läsår. I slutet av andra läsåret börjar den långa praktiken inom laboratorieverksamhetens olika områden. Detta sker mest på sjukhuslaboratorier. Största delen av praktiken sker på höstterminen under tredje läsåret.
Under det sista året görs examensarbete, fördjupade kurser och sista laboratoriepraktiken där man som studerande väljer vad man vill satsa på. Utexaminering sker vanligtvis vid jultid efter 3,5 år.
Examensarbete
Examensarbetet omfattar 15 sp och ger studerande möjlighet att tillämpa teoretiska modeller på praktiska problemställningar. Arbetet blir en del av studerandes personliga kompetensprofil. Examensarbetet kan vara verkligt projekt och ett beställningsarbete från exempelvis ett sjukhuslaboratorium, ett läkemedelsföretag eller forskningslaboratorium. Det kan även vara en litteraturgenomgång för att kartlägga eller utreda delar av laboratorieverksamheten.
Exempel på typer av arbete:
- en undersökning, t.ex. utredning, kartläggning, analys och/eller utvärdering)
- ett utvecklingsprojekt kopplat till arbetslivet, t.ex. att utveckla arbetsmetoder eller ta i bruk ny apparatur eller laboratorieundersökning
- en plan eller en produkt, t.ex. ett evenemang, en kurs, utformning av olika material såsom en handbok, bruksanvisning, arbetsbeskrivning, instruktionsvideo
Fortsatta studier
Efter en yrkeshögskoleexamen (Bachelor's Degree) finns möjligheter att avlägga högre yrkeshögskoleexamen (Master’s Degree) eller magisterexamen vid ett universitet.
Intresseanmälan
Är du intresserad av att läsa en högklassig modern utbildning inom företagsekonomi, kultur, naturbruk, sjöfart, social- och hälsoområdet eller teknik? Vill du få en bred utbildning med stark förankring i arbetslivet så är det på Novia du ska studera. Yrkeshögskolan Novia grundades 2008...