Visar 1-20 av 29 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 29 träffar
1
2

Kombinera design och teknik – läs CAD!

CAD – för dig som vill kombinera teknik och design

CAD är en engelsk förkortning som står för ”Computer Aided Design” (alternativt ”Computer Assisted Drafting”). CAD avser digitalt baserad design, vanligtvis skapande av tekniska ritningar som används inom till exempel byggnadskonstruktion och arkitektur.

Precis som andra grenar inom data, IT och design utvecklades även CAD-tekniken drastiskt under 1980- och 1990-talen. Till en början användes tekniken enbart för att försöka efterlikna handritade byggnadsritningar. Idag har den tekniska utvecklingen möjliggjort snabb produktion av 3D-visualiseringar genom de olika CAD-programmen. 

CAD är inte bara teknik som gör det möjligt för dig att designa snygga prototyper, programvaran låter dig även mata in en mängd data och information i modellerna om till exempel bärkraft eller material. En CAD-tekniker kan skapa modeller i både 2D och 3D – och med den senaste tekniken även animationer. 

Studera CAD-teknik

Du som vill studera CAD kan välja en YH-utbildning inom CAD eller en utbildning på universitet/högskola. Utbildningar inom CAD leder till yrken inom konstruktion och utveckling. En CAD-utbildning ger dig därför kunskaper inom de senaste och ledande digitala verktygen.

Konstruktion med hjälp av CAD är i dag en mycket viktig del inom all produktutveckling. I CAD-utbildningarna varvas ofta grundläggande teoretiska kurser med praktiska inslag, som lär dig att behärska moderna digitala verktyg.

En utbildning inom CAD passar dig som vill arbeta med problemlösning och produktionsutveckling i en 3D-miljö. Vid studier inom CAD är det viktigt att förstå hur hela processen från idé till färdigt projekt fungerar. Ekonomi och presentationsteknik är andra viktiga delar i ditt yrke.

Exempel på olika CAD-system är t.ex. AutoCAD, Pro/Engineer och CATIA V5. Efter en utbildning inom CAD kommer du att kunna använda dessa program för att ta fram grafiska representationer av anläggningar och databaser, solidmodeller, trådmodeller, parameterberoende modeller, realtidssimulationer av olika processer med mycket mer.

CAD-tekniken har många fördelar. Den som behärskar CAD-tekniken och de olika CAD-systemen kommer att kunna göra snabba ändringar i befintliga ritningar, integrera ritningar med databasprogram, ta fram verklighetstrogen simulering av formgivning utan prototyper samt utvärdera formgivning gentemot regelverk.

Framtidsutsikter

Liksom andra specialområden inom data och IT finns det ett växande behov av människor med kompetens inom CAD. Teknikutvecklingen har gjort att ritandet och justerandet av konstruktions- och produktritningar har förenklats avsevärt, vilket gett kunskapen legitimitet och utbrednad. Idag produceras mer eller mindre alla konstruktionsritningar digitalt, vare sig det gäller flygplan, båtar, bilar eller stadsplanering. 

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin CAD som ges utomlands?