
Barnspecialiserad undersköterska med inriktning mot funktionsnedsättning
Studera till Barnspecialiserad undersköterska med inriktning mot funktionsnedsättning
Som barnspecialiserad undersköterska har du stora möjligheter till jobb efter utbildningens slut. Så är du redan utbildad undersköterska och är intresserad av barn och ungdomars utveckling, funktionsnedsättningar, sjukdomar och behandling har du kommit helt rätt.
Utbildningen ger dig bland annat kunskaper om barn och ungdomars utveckling, funktionsvariationer, sjukdomstillstånd och behandlingsformer. Du får också kunskaper om kommunikation, samspel och pedagogik, barns sorgearbete samt hur man identifierar, planerar, genomför och utvärderar insatser för barnet tillsammans med barn, närstående och personal.
Så ansöker du
Behörighet
Du är behörig att antas till en utbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i
punkt 1. - Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Dessutom krävs särskilda förkunskaper för att vara behörig att söka till utbildningen.
Förkunskapskrav
Utbildningen är en påbyggnad och fördjupning av vård- och omsorgsprogrammet.
För att söka till utbildningen krävs att du har en gymnasieexamen eller motsvarande, samt godkända betyg i följande eller motsvarande kurser från Vård- och omsorgsprogrammet:
- Etik och människans livsvillkor, 100p
- Medicin 1, 150p
- Psykologi 1, 50p
- Specialpedagogik 1, 100p
- Vård- och omsorgsarbete 1, 200p
- Vård- och omsorgsarbete 2, 150p
Yrkeserfarenhet
Relevant yrkeserfarenhet, motsvarande minst ett års heltidsarbete inom vård och omsorg, inom de senaste 5 åren, krävs för att vara behörig.
För att kunna tillgodogöra sig utbildningen behöver undersköterskan ha mött människor med olika vårdbehov. Att vara trygg i sin grundprofession och ha praktiska förkunskaper inom omvårdnad, innan man bygger vidare på sin utbildning, är en förutsättning för att kunna uppnå de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs av en barnspecialiserad undersköterska.
Observera att vissa regioner (fd. landsting) kräver godkända betyg i kurserna Akutsjukvård och Medicin 2 för att ta emot studerande på LIA. Kontakta din region för att få reda på vad som gäller.
Antagning/urval
Samtliga behöriga sökande ska genomgå antagningsprov på plats i Karlstad (om Coronaläget tillåter). De sökande rangordnas efter resultatet på provet. De som inte antas sätts upp på en reservlista, även denna sorterad enligt rangordning.
Sök till Barnspecialiserad undersköterska på skolans hemsida.
Du ska ladda upp dina betyg och tjänstgöringsintyg digitalt tillsammans med ansökan. I betygen ska det framgå att du har en examen från vård- och omsorgsutbildningen samt att du har en gymnasieexamen eller motsvarande.
I tjänstgöringsintyget ska start- och slutdatum samt tjänstens omfattning framgå, d.v.s. om det är hel- eller deltid. Befattningen/inriktningen på din tjänst måste också vara specificerad. Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare och om det är en pågående anställning ska detta framgå. Det räcker alltså inte att skicka in ett anställningsavtal.
OBS - Anställningsavtal godkänns inte som tjänstgöringsintyg
Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du arbeta som barnspecialiserad undersköterska inom omsorg om barn med funktionsnedsättning samt inom barnsjukvård. Du ska kunna stödja barnet, anhöriga och närstående och omsätta teoretisk kunskap till praktisk omvårdnad samt ta till dig nya arbetsmetoder utifrån ett evidensbaserat tänkande. Du ska också hantera och värna om ett etiskt förhållningssätt och bemötande.
Vad säger arbetsgivarna?
”Det finns ett stort behov av kompetenta barnspecialiserade undersköterskor inom de kommunala verksamheterna. Här möter och stödjer man familjer i kris där det krävs fördjupad kunskap i samtalsmetodik för att kunna inta ett empatiskt förhållningssätt. Det krävs även fördjupad kunskap för att möta svårt sjuka barn inom olika funktionsvariationer, främst inom neuropsykiatri som Aspergers syndrom, ADD, ADHD och autism.”
Lisbeth Sjödén, personaladministratör, vård- och omsorgsförvaltningen, Karlstads kommun.
Utbildningens upplägg
Utbildningen innebär heltidsstudier på ett år och den är en påbyggnad och fördjupning av vård- och omsorgsprogrammet. Den sker på distans och har fyra närträffar inplanerade i Karlstad per termin.
Lärande i arbete
En del av utbildningen består av LIA, lärande i arbete. Det ger dig möjlighet att använda dina kunskaper ute på en arbetsplats och se hur yrket går till i verkligheten. Du får också möjlighet att bredda ditt nätverk och knyta värdefulla kontakter inför framtiden. LIA går att göra på annan ort om lämplig LIA-plats kan tillhandahållas.
Kursinnehåll
Kurs och YH-poäng
- Barn och ungas utsatthet, 20 yhp
- Barn och ungas utveckling, 20 yhp
- Barn- och ungdomssjukvård, 25 yhp
- Dokumentation och kvalitetssäkring, 10 yhp
- Examensarbete, 10 yhp
- Funktionsnedsättning, 35 yhp
- Hälsa och livsvillkor, 20 yhp
- Kommunikation och pedagogiska metoder, 30 yhp
- LIA, 20
- Neonatologi, 10 yhp
Totalt 200 Yh-poäng, dvs 40 veckor. En veckas heltidsstudier motsvarar fem Yh-poäng.
Kostnader
Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.
Yrkeshögskolan i Karlstad

Yrkeshögskolan i Karlstad
Yrkeshögskolan är en utbildningsform för dig som har gått ut gymnasiet. Här kan du läsa skräddarsydda utbildningar som tagits fram i nära samarbete med arbetslivet. Teori varvas med praktik och de flesta utbildningar innehåller LIA (Lärande i arbete) på en...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Yrkeshögskolan i Karlstad
För att få mer information om utbildningen Barnspecialiserad undersköterska med inriktning mot funktionsnedsättning från Yrkeshögskolan i Karlstad, fyll i följande uppgifter: