YH-utbildning

Garment technical designer 3D

Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-01
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-01
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Garment technical designer 3D

Drömmer du om en karriär inom mode? Ta den snabba vägen till modejobb genom oss!

Som mönsterkonstruktör blir du en viktig del av designteamet. Du arbetar nära designers och inköpare för att tillsammans skapa framtidens mode. Med kunskap och färdigheter inom mönsterkonstruktion, 3D och konfektionsteknik blir du en expert på området.

Utbildningen kombinerar teori med praktik på företag, vilket ger dig inte bara en gedigen utbildning utan även ett omfattande nätverk inom branschen. Den kompetens du utvecklar under studierna är precis det modeföretagen söker. Eftersom det råder brist på mönsterkonstruktörer inom textilbranschen positionerar Garment Technical Designer 3D-utbildningen dig starkt för att säkra en anställning.

Är Garment Technical Designer 3D-utbildningen rätt för dig?

Företagen som stöttar utbildningen

Garment Technical Designer, GTD, är en utbildning inom mode i Textilstaden Borås. Företag som H&M, Nelly, KappAhl, Filippa K, Fristads och Eton är alla engagerade i utbildningen och efterfrågar liksom hela branschen den aktuella kompetensen. Utbildningen ges på Textile Fashion Center i Borås, Sveriges främsta kluster för textil, mode och design samt E-handel!

3D-teknik

Textilbranschen blir allt mer automatiserad och därför får du även lära dig digital mönsterhantering. Ni lär er de ledande dataprogrammen Modaris och Diamino men även Adobe Illustrator för vi vet att företagen efterfrågar detta. Du får också kunskap i hur man provar av plagg med 3D-teknik i programmet Clo 3D.

Målet med utbildningen i Borås

Utbildningens ger dig en teknisk specialisering inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering. Garment technical designer är en tvåårig utbildning på yrkeshögskolenivå.

Du läser på Textile Fashion Center i Borås, Sveriges främsta kluster för textil, mode, design samt E-handel. Teori och praktik förenas under hela studietiden och en fjärdedel av utbildningen utförs som praktik, Lärande i arbete (LIA) på mode och konfektionsföretag. Under din LIA deltar du i den vardagliga arbetsprocessen på företaget. Examensarbete utförs i egen regi eller i samarbete med industrin. Lärande i arbete (LIA) ingår för att du ska få praktisk erfarenhet inom mode och design.

Vi samarbetar med Sveriges ledande branschföretag inom mode- och konfektionsområdet. Under utbildningen kommer du att göra två till tre LIA-perioder där du för varje gång får tuffare utmaningar och dessutom skapa ett viktigt kontaktnät för framtiden. Genom din LIA skapar du kontakter inom modebranschen och ökar chanserna till modejobb eller jobb inom textil.

Framtida yrken

Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är mönsterkonstruktör, konfektionstekniker, direktris, produktutvecklare, produktionsledare, inköpare i produktionsledet, designassistent, kvalitetskoordinator. 

Vi har goda kontakter inom textilbranschen och 9 av 10 studerande får jobb efter avslutad textilutbildning.

För mer information om Garment technical designer 3D, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Borås
  • Sista ansökan: 2024-05-01

Så ansöker du

Behörighet till yrkeshögskolan

För att bli antagen måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller ansöka på reell kompetens. Har du ytterligare frågor om din behörighet kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Om du har pågående studier men inte har gymnasieexamen eller motsvarande kan du ändå ansöka och kompletterar med ditt betyg senast den 15 juni.

Särskilda förkunskaper

Du måste ha lägst betyg E/G/3 i följande kurser eller motsvarande kunskaper i:

  • Textildesign 1
  • Mönsterkonstruktion 1

Om du saknar de särskilda förkunskaperna har du möjlighet att gå vår behörighetsgivande förutbildning (BFU) som ges om vi inte har tillräckligt med behöriga sökande. BFU är fem veckor heltid under sommaren (vecka 24-28). Du får de särskilda förkunskaperna om du klarar denna kurs och kan då börja dina studier till hösten. YHB tar beslut på detta i maj. Därefter öppnar den upp för ansökan.
I vilket fall - sök till GTD-utbildningen.

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
Tjänstgöringsintyg måste bifogas om du ansöker om reell kompetens. Tjänstgöringsintyget ska innehålla uppgifter om ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.

Har du frågor om din reella kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Urval

För dig som söker under ordinarie ansökningsperiod gäller:
Alla behöriga kallas till ett praktiskt urvalsprov. Urvalsprovet äger rum under maj månad på Textile fashion center. Du blir kallad via e-post ungefär en vecka före provdagen.



Yrkesmöjligheter

Garment Technical Designer är en tvåårig utbildning som ger dig kompetens inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering.

Behovet av mönsterkonstruktörer är stort. Det finns därför goda möjligheter till anställning. 
Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är mönsterkonstruktör, garment technician designer, quality controller, konfektionstekniker, direktris, produktionsledare, designassistent eller kvalitetsansvarig.

Utbildningens innehåll

Följande kurser ingår i utbildningen (400 YH-poäng):

  • CSR – corporate social responsibility, 10 poäng
  • Kommunikation för produktutveckling, 15 poäng
  • Konfektionsteknik 1-2, 80 poäng
  • Materiallära, 25 poäng 
  • Mönsterkonstruktion och gradering 1-3, 115 poäng
  • Produktionsskiss, 20 poäng
  • Produktionsteknik, 10 poäng
  • Examensarbete, 25 poäng
  • Lärande i arbete (LIA) 1-2, 100 poäng

Summa yrkeshögskolepoäng 400 

Utbildningens innehåll

En skoldag hos Yrkeshögskolan i Borås är inte den andra lik. Traditionella föreläsningar blandas med mycket praktiskt arbete där teorin prövas.

Du får lära dig göra avancerad mönsterkonstruktion genom att skapa egna modeller av kjolar, blusar, klänningar, byxor och kavajer.

I konfektionstekniken syr ni upp både detaljer, toiller och hela plagg i deras avancerade maskinpark.

I undervisningen ingår också att du ska ha goda kunskaper i hela processen från måttlistor, plaggskisser och instruktioner, mätning av plagg till provningar och justeringar av mönster.

Mål med utbildningen

Utbildningens mål är att ge dig en teknisk specialisering inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering.

Examen & Intyg

Betyg ges för varje enskild kurs. Utbildningen ger kvalificerad yrkeshögskoleexamen till Garment technical designer.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.

Videoreportage

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Garment technical designer 3D

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Yrkeshögskolan i Borås
Borås Yrkeshögskola
Bryggaregatan 12
Borås

Längre utbildningar och korta kurser

Yrkeshögskolan i Borås har en klar idé. Vi ska kombinera teoretiska studier med praktiskt arbete och aktivt arbeta tillsammans med vårt lokala näringsliv. Det är nog inte helt unikt för just våra YH-utbildningar, men vi tror att vi är ovanligt...

Läs mer om Yrkeshögskolan i Borås och visa alla utbildningar.

Highlights