Sök utbildning 👉
YH-utbildning

Psykiatrispecialiserad undersköterska/vårdare med beroendekompetens

Yrkeshögskolan Höga Kusten, i Kramfors (+1 orter)
Längd
1 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Språk
Svenska
Längd
1 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2025

  • Distans med träffar
  • Kramfors
  • Svenska

Om utbildningen

Psykiatrispecialiserad undersköterska/vårdare/stödpedagog

Vill du utveckla din yrkesroll inom psykiatri?

Läs till psykiatrispecialiserad undersköterska/vårdare med beroendekompetens vid Yrkeshögskolan Höga Kusten!

Utbildningen vänder sig till dig som har en vilja att utveckla din yrkesroll och i ditt arbete och möter personer med psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och/eller beroendesjukdom.

Utbildningens innehåll

Att arbeta med personer med psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och/eller beroendesjukdom kräver mycket av Dig. Idag arbetar du kanske inom statlig-, regional-, kommunal-, eller privat verksamhet där du möter målgruppen.
Du har ett genuint intresse av att arbeta med människor för att förbättra deras livskvalitet men saknar kanske kompetens för att fullt ut ge individerna det de behöver.

Vår specialiserade utbildning står på tre ben som handlar om stöd och bemötande, psykiatriska sjukdomar/funktionsnedsättningar samt missbruk och beroende och detta löper genom hela utbildningen tillsammans med återhämtningsprocessen och juridik som ger dig kompetenser och färdigheter att möta målgruppen och främja självständighet och delaktighet som möjliggör förbättrade livsvillkor.

Syftet med utbildningen är att du som deltar ska utveckla förmågan att söka, bearbeta, analysera och använda information från olika källor. Metoder som används är föreläsningar, grupparbete, individuellt arbete samt praktik (LIA) inom aktuellt verksamhetsområde. Den studerande ges därmed möjlighet att utveckla självständighet, kreativitet och samarbetsförmåga.
Utbildningen utgår från evidensbaserad kunskap och ger dig kompetenser och färdigheter som branschen efterfrågar.

Utbildningen bedrivs på distans, deltid 50 % under 4 terminer (2 år) med obligatoriska träffar i Kramfors. 

Innedagar/träffar i Kramfors

Det schemaläggs 4 sammankomster per termin (7-9 dagar), då det genomförs föreläsningar, diskussioner runt fingerade omvårdnadssituationer, studiebesök inom verksamheter, gruppövningar mm. Mellan dessa sammankomster sker studier via lärplattformen antingen enskilt eller i grupp. Läraren för kursen deltar aktivt vid sammankomsterna och finns tillgänglig för frågor och ger kontinuerlig feedback. Innedagarna ger, förutom en mängd kunskap, även stort erfarenhetsutbyte med klasskamraterna.

För mer information om Psykiatrispecialiserad undersköterska/vårdare med beroendekompetens, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Lärande i arbete (LIA)

I  utbildningen ingår 4 veckors Lärande i arbete (LIA), utbildningsanordnaren hjälper dig att skaffa en lärorik praktikplats. Under LIA-kursen får du tillämpa dina teoretiska kunskaper inom någon psykiatrisk verksamhet och du har en handledare som stödjer dig i ditt lärande.

LIA -kursen planeras in flexibelt under termin 3-4 och den studerande bekostar själv de eventuella utgifter som uppkommer i samband med LIA.

Skolans lokaler

Skolans Lokaler

Varje studerande har ett personligt passerkort och skolans lokaler kan användas även utanför lektionstid. I lokalerna finns välutrustade teorisalar, grupprum, datasalar med bra kapacitet, aktuella programvaror samt trådlöst internet. I byggnaden finns en stor matsal med kyl, mikrougnar och kaffeautomat där du kan värma och äta medhavd mat.

Så ansöker du

För att vara behörig sökande ska du ha en grundläggande behörighet

Läs mer på ansokan/grundlaggande-behorighet/ på yhk's hemsida

Förutom den grundläggande behörigheten för Yrkeshögskolan (Slutbetyg från gymnasiet) så kräver vi också särskilda förkunskaper för att anses som behörig sökande:

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

Utbildning:         Om du läst:

Vård- och omsorgsprogrammet:
Medicin 1
Vård- och omsorgsarbete 1
Vård- och omsorgsarbete 2
(eller motsvarande äldre kurser)

ELLER


Grundläggande vård och omsorg
Hälsopedagogik
Specialpedagogik 1
(eller motsvarande äldre kurser)

Yrkeserfarenhet:

Du behöver ha yrkeserfarenhet på minst 1 års heltidsarbete inom vård och omsorg innan du söker vår utbildning. Detta skall kunna styrkas i form av intyg då du skickar in din ansökan

Reell kompetens:

Har du inte någon av ovan kurser från gymnasiet men ändå yrkeserfarenhet har du möjlighet att söka via reell kompetens en annan sökväg som yrkeshögskolan ger möjlighet till.

Ange att du söker med reell kompetens i din ansökan, som sen kommer prövas under antagningsförfarandet av ledningsgruppen för att bedöma dina möjligheter att hantera och klara studierna.

Till ansökan ska bifogas den kompetenskartläggning som du finner under länken nedan. Där  finns även mer information om denna sökväg. ansokan/reell-kompetens/ på yhk's hemsida. Du bifogar sedan kompetenskartläggning med din ansökan

Vad ska ansökan innehålla

Din ansökan ska innehålla följande dokument:

  1. Kopia på betyg från slutförd gymnasieutbildning (grundläggande behörighet)
  2. Kopia på betyg som styrker den särskilda behörigheten
  3. Tjänstgöringsintyg från en eller flera arbetsgivare som visar att du arbetat inom vård/omsorg sammanlagt minst 1 år. Yrkeserfarenhet räknas oavsett hel- eller deltidsarbete, t. ex 50 % arbete i 2 år. Din yrkeserfarenhet ger dig meritpoäng med max 10 års heltidsarbete i ett urval.
  4. Trevligt om du även bifogar ett kort personligt brev som berättar vem du är och vad dina mål med utbildningen är.

    Vi bedömer alla ansökningar individuellt, så du kan alltid skicka in din ansökan även om du är osäker på behörigheten.

    Skicka in din ansökan via webformulär på ansokan/webbformular/ på yhk's hemsida

    Ansökningswebben är öppen mellan den 15 feb -->15 april

Examen & Intyg

Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen - SeQF nivå 5

Betyg

- Inom yrkeshögskolan används den tregradiga betygsskalan IG-G-VG. I kursplanerna framgår princi­per för betygssättning och former för kunskapskontroll.
Examen

En utbildning på minst 200 Yh-poäng (1 års heltidsstudier) leder till en yrkes­högskoleexamen. Från utbildningsanordnaren får du ett examensbevis där det framgår vilka kurser du läst och vilket betyg du fått. Om du inte klarar kraven för examen får du ett utbild­ningsbevis där det står vilka kurser du klarat av.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad

Litteratur

Kostnaden och anskaffningen av litteratur som behövs under utbildningen står de studerande för själva. Det kan också finnas möjlighet att låna litteraturen på bibliotek eller köpa begagnat, många av våra böcker finns också som talböcker. Förutom litteratur i bokform använder vi oss också av, information från internet, kopierat material och kompendier. Litteraturlistan finns på vår lärplattform som du får tillgång till i samband med antagningsbeskedet.

Teknik vid studierna

Du behöver ha tillgång till en dator och internetuppkoppling, för att kunna skicka in arbeten, hålla dig uppdaterad från lärplattformen och delta i gruppchattar. Vid träffarna, om de sker på distans, ska du också ha tillgång till kamera ljud/mikrofon på din dator/platta/telefon för att kunna vara aktiv deltagare.

Från skolan får de studerande gratis tillgång till O365-Microsoft Officepaketet, både som molntjänst och nedladdningsbar till din egen dator. För att utföra uppgifter med referenshanteraren krävs att du laddar ner programmet till din dator.

Observera att referenshanteraren INTE fungerar på Chromebook.

Övriga kostnader

Vid innedagar/träffar på Campus Kramfors står du själv för resa och uppehälle, på vår  yhk's hemsida finns förslag på övernattningsmöjligheter (”Boende”).

Yrkeshögskolan Höga kusten Instagram


Videoreportage

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Psykiatrispecialiserad undersköterska/vårdare med beroendekompetens

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Yrkeshögskolan Höga Kusten
Företagsvägen 2
872 80 Kramfors

Campus Kramfors

Yrkeshögskolan Höga Kusten erbjuder utveckling, jobb eller en ny karriär genom kvalificerad utbildning. Utbildning och träning för verkligheten är den bärande idé som sätter sin prägel på alla Yrkeshögskolan Höga Kustens verksamheter. Kramfors och Höga KustenCentralt längs Norrlandskusten, mitt ibland...

Läs mer om Yrkeshögskolan Höga Kusten och visa alla utbildningar.

Highlights