Visa studentum.se som: Mobil

Art Director & Copywriter

Yrgo
Sammanfattning
YH-utbildning
Göteborg
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 2022-01-16 - Göteborg
Sista ansökan: 2021-10-15
tre studenter grupparbetar vid skärm

Art Director & Copywriter

Vill du jobba strategiskt och kreativt med kommunikationsidéer och hela koncept? Art Director & Copywriter är en intensiv tvåårig utbildning för dig som vill bli kreatör och jobba med idéer, analys och research. Du väljer inriktning när du ansöker: Art Director för dig som vill jobba mer med visuella uttryck och Copywriter för dig som vill jobba mer med textinnehåll.

Vad gör en Art Director och Copywriter?

Art Directorn och Copywritern jobbar ofta i team och står tillsammans för den kreativa idén bakom kommunikationen, exempelvis en reklamkampanj. Som Art Director är du ansvarig för det visuella uttrycket, medan du som Copywriter står för textinnehållet.

En viktig del av jobbet är att göra research om kunden, produkten och målgruppen. Researcharbetet använder ni för att definiera problemet, fundera ut lösningar, presentera idéer – och slutligen förverkliga dem.

Tänkbara arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du jobba på reklam- eller kommunikationsbyrå eller på större organisationers egna mediaavdelningar. Många väljer också att frilansa.

Om utbildningen

Under utbildningen får du bland annat lära dig jobba strategiskt med insikt, idéhöjd, genomarbetade koncept, varumärkesutveckling, analys och den kreativa processen. Efter examen har du verktyg för att kunna arbeta fram kreativa idéer och koncept som når ut och berör.

Du får också lära dig planera arbetet utifrån en satt budget och vilka lagar och regler som gäller inom området.

Vi finns på Instagram

Besök Art Director & Copywriter på Instagram.

LIA (praktik)

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

 • Digital kommunikation, 40 p
 • Ekonomisk planering, 10 p
 • Examensarbete, 25 p
 • Kommunikativt skrivande (grundkurs), 10 p
 • Kreativ brief, 10 p
 • Kreativitet, idé och koncept, 75 p
 • LIA – Lärande i arbete, 130 p
 • Marknads- och medierätt, 5 p
 • Portfolio, 20 p
 • Strategisk marknadsföring, 10 p
 • Varumärkesstrategi, 15 p
 • Visuell kommunikation (grundkurs), 10 p

Valbara kurser

 • Kommunikativt skrivande (fördjupning), 40 p
 • Visuell kommunikation (fördjupning), 40 p

Studieupplägg och examen

Utbildningen är tvåårig, platsbunden och går på heltid. Den leder till en yrkeshögskoleexamen.

Undervisningen varierar mycket och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Samarbete med branschen

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik).

Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer deltar i ledningsgruppen:

Bond Communications – Change the Agency – Dear Friends – Ellermore – Forsman & Bodenfors – Handelshögskolan Göteborgs universitet – HiQ – Concid – Stendahls Reklambyrå – Craft Sportswear

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):

 • Svenska 2
 • Engelska 6
 • Grafisk kommunikation 1, 100 p (om du söker Art Director)
 • Textkommunikation, 100 p (om du söker Copywriter)

Saknar du förkunskaper?

Om du helt saknar intyg eller betyg kan du ihop med din ansökan bifoga ett kompletterande underlag som styrker dina kunskaper enligt följande:

För dig som söker inriktning Art Director: Visa ett exempel på något du formgivit. Din design ska vara producerad i InDesign och/eller Photoshop och i storlek cirka A4. Vi önskar se exempel på din formkänsla och dina programkunskaper.

För dig som söker inriktning Copywriter: Skriv en egen text (max 1000 tecken exklusive blanksteg). Det kan vara ett brev, en berättelse eller något annat som visar dina kunskaper i det skrivna ordet.

Arbetsprov

För den här utbildningen ska du göra ett arbetsprov som du skickar med din ansökan. Arbetsprovet finns tillgängligt för nedladdning på den här sidan under ordinarie ansökningsperiod 1 september–15 oktober.


Hur ansöker jag?

 1. Ladda ner arbetsprovet.
 2. Samla ihop de dokument du ska ladda upp tillsammans med din ansökan.
 3. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.
 4. Skicka in ditt arbetsprov per post eller lämna in det på skolan.

Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade (bifogas digitalt)
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven (bifogas digitalt)
 • Arbetsprov (postas eller lämnas på skolan)

Vem blir antagen?

Efter avslutad ansökningsperiod kommer du att få besked om du har gått vidare i antagningsprocessen. Vid behov gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna. Urvalet gör vi baserat på ett skriftligt och muntligt prov.

Provet utgår från ditt arbetsprov och innehåller delar inom områdena tekniskt kunnande, hantverk, förmåga att uttrycka sig skriftligt, analytisk förmåga, kommunikativ förmåga och konceptuellt tänkande. Provet bedöms av sakkunnig branschföreträdare och representant från Yrgo.

Antagningsbesked

I december får du ditt antagningsbesked. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan.

Läs mer om viktiga datum.

Yrgo

HITTA DIN FRAMTID HOS YRGO

En yrkeshögskoleutbildning ger dig precis den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Välj bland vårt stora och breda utbud. Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg, är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad och har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Varje år...


Läs mer om Yrgo och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Yrgo


Tel: 031 - 367 31 00
Fax 031 - 367 31 20
www.yrgo.se

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,2)
Baseras på 44 recensioner.
Se alla skolans recensioner