Visa studentum.se som: Mobil

Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör

Sundsvalls kommun, Yh Mitt
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans, Sundsvall
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad

Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör

Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör

Är du intresserad av sjukvård, IT och administrativt arbete och är noggrann, service-och utvecklingsinriktad?

Vill du bli en nyckelperson inom vården? Det här är utbildningen för dig som vill göra karriär som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör! Den passar dig som vill bidra till en patientsäker vård, tycker om att arbeta självständigt och i team samt har intresse för kommunikation. Är du intresserad av administrativt arbete samt vara spindeln i nätet mellan patient, anhöriga och personal och använda dig av en hög servicegrad, lyhördhet, initiativförmåga, flexibilitet och sist men inte minst noggrannhet i det vårdadministrativa arbetet? Då ska du söka denna utbildning.

Arbetsuppgifterna är många och varierande vilket innebär en stimulerande och spännande yrkesroll där du kommer att arbeta nära respektive vårdteam och vara delaktig i rollen som kvalificerat administrativt stöd i verksamheten. Främst arbetar du med medicinsk dokumentation, journalskrivning, service och bemötande samt allmän dokumentation och receptionsarbete. Ekonomihantering, data- och statistikbearbetning och personaladministration kan också ingå i arbetsuppgifterna.

Arbetet ställer höga krav på kommunikativ förmåga, både muntligt men främst skriftligt, så du behöver ha goda kunskaper i det svenska språket. Arbetsuppgifterna oavsett arbetsplats sker i de journalsystem samt administrativa vårdprogram som finns så intresse för att vilja lära de olika IT-system som används bör finnas hos den som vill arbeta som medicinsk sekreterare.

Efter din examen kan du arbeta som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör inom offentlig sektor på sjukhus eller hälsocentral, privat sjukvård eller annan aktör där vårdadministration förekommer.

För mer information om Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:

  1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
  2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
  3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
  4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet

Lägst betyget E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:

  • Engelska 6, 100 p
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100 p

Reell kompetens – motsvarande kunskaper

Du kan åberopa reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma om din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller ej.

Kurser

Anatomi, hälsa och sjukdom 50 YH-poäng
Arbetspsykologi, kommunikation och bemötande  15 YH-poäng
Ekonomi och statistik 20 YH-poäng
Examensarbete 30 YH-poäng
Hälso- och sjukvårdsjuridik 35 YH-poäng
IT-verktyg 15 YH-poäng
Kommunikativ svenska 15 YH-poäng
Kultur, etik och genus 20 YH-poäng
LIA 1 25 YH-poäng
LIA 2 35 YH-poäng
LIA 3 40 YH-poäng
Medicinsk dokumentation, yrkesanpassad datakunskap 25 YH-poäng
Medicinsk engelska 20 YH-poäng
Medicinsk terminologi 35 YH-poäng
Sjukdomsklassificering 20 YH-poäng

Upplägg

Distans med vissa obligatoriska träffar i Sundsvall. När vi har obligatoriska träffar är det viktigt att du som studerande aktivt deltar. Resa, eventuellt boende och andra omkostnader bekostas av den studerande. För tentor, inlämningsuppgifter och redovisningar krävs att du har webbkamera.

Upplägg närträffar

Under de 2 år som utbildningen läses (aug 2021-maj 2023) så är det 8 närträffar/platsträffar/inneveckor, dvs man ska vara på plats i Sundsvall vid 8 tillfällen och får då räkna med att det är 5 dagar den veckan även om det kan variera. Dessa 8 tillfällen är planerade såhär;

Termin 1: 3 platsträffar

Termin 2: 2 platsträffar

Termin 3: 1 platsträff

Termin 4: 2 platsträffar

LIA

Under termin 2 genomförs första praktiken, LIA 1, under 5 veckor och i Västernorrland finns där ett antal LIA-platser att tillgå. LIA 2 (7 veckor) genomförs termin 3 och LIA 3 (8 veckor) genomförs termin 4. Vill man genomföra sin LIA på hemmaplan eller på annan ort i landet så går det bra. Man undersöker då möjligheten själv genom att kontakta den arbetsgivaren man önskar vara hos.

Sundsvalls kommun, Yh Mitt

Yrkeshögskolan i Sundsvalls kommuns egna regi. Hos oss får du de teoretiska och praktiska kompetenserna för att bli eftertraktad på arbetsmarknaden. Vi backar upp och motiverar dig under hela utbildningen att fortsätta söka ny kunskap och aktivt medverka till utveckling,...


Läs mer om Sundsvalls kommun, Yh Mitt och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sundsvalls kommun, Yh Mitt

Sidsjövägen 5
Sundsvall

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör från Sundsvalls kommun, Yh Mitt, fyll i följande uppgifter: