Korta YH-utbildningar

Arbetsrätt för chefer och ledare

YH Akademin, Distans
Kommande Öppet hus
26 oktober, 2023 18:00
(+ Läs mer )
Längd
30 YH-poäng
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Kommande Öppet hus
26 oktober, 2023 18:00
(+ Läs mer )
Längd
30 YH-poäng
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

16 oktober, 2023

 • Distans
 • Distans

Om utbildningen

Bli säkrare i din ledarroll med en kurs i arbetsrätt för chefer och ledare!

Är du chef eller arbetsledare och öka din kompetens gällande de arbetsrättsliga spelreglerna? Då är denna korta kurs för dig! 

Som arbetsledare eller chef med personalansvar behöver du ha gedigna kompetenser för att hantera ett anställningsförfarande från början till slut, samt det löpande arbetsmiljöansvaret. Rätt kunskaper ger dig större handlingsutrymme, smidigare samarbete och tryggare medarbetare som vet vad som gäller.

Detta är en kort upskill-kurs på distans som riktar sig till dig som är ägare/ledare/chef med personalansvar, eller dig som vill kunna arbeta med arbetsrätt/arbetsrättsliga frågor i en verksamhet oavsett branschtillhörighet. 

För mer information om Arbetsrätt för chefer och ledare , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kursinnehåll

 • Arbetsmiljölagen, Arbetsdomstolen och arbetsprocessen, 10 yhp

De studerande ska efter avslutad kurs ha goda kunskaper i arbetsmiljölagen och dess påverkan på arbetsgivaren. Därutöver ger delkursen kunskaper om överklaganden till Arbetsdomstolen och ger de studerande kunskaper och förmåga att tolka och förstå forumregler, de studerande ska efter genomförd kurs kunna förklara processen och reglerna för rättsskydd och rättshjälp.

 • Arbetsrätt och Offentlig rätt, 20 yhp

De studerande ska efter avslutad kurs ha det historiska perspektivet för arbetsrättens framväxt utöver fördjupade kunskaper och LAS och anställningsformer, avtalet och dess form förutom kunskaper om anställningsavtalets ingående, anställningsformer, anställningsupphörande, uppsägning, avskedande och arbetsgivarens skyldigheter dvs individuell arbetsrätt.

De studerande skall efter avslutad kurs ha goda kunskaper om den kollektiva arbetsrätten/offentlig rätt vilket inkluderar MBL och dess innebörd i praktiken, förhållandet arbetsgivare – arbetstagare samt förhandlingsrätt och förekommande praxis. De studerande skall efter avslutad kurs kunna tolka kollektivavtalet och dess rättsverkningar och kunna identifiera och lösa problemställningar utöver att redogöra för arbetsgivare att organisera sig, förhandlingsskyldighet, föreningsrätt.

Varför välja YH Akademin?

Samarbete med branscher

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Så ansöker du

Särskilda förkunskapskrav:

 • Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2.
 • 6 månader yrkeserfarenhet (minst halvtid). Kursen kräver att de studerande har viss erfarenhet av befattning som innehåller personalansvar för att kunna applicera och tillämpa läst terori i verklighetsbaserade case men även för reflektion i egen kontext.

Reell kompetens:

Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.

Upplägg

Så här fungerar distansstudier

Kursen är uppbyggd med den pedagogiska modellen “flippat klassrum” där undervisningen omfattar ett förinspelat material. De studerande får instuderingsfrågor, övningar, reflektionsuppgifter som ska lösas individuellt eller i grupp. De studerande träffas i liveforum för att dyka djupare i utvalda ämnen och diskutera de mest aktuella frågorna. Detta görs i både små och stora grupper. Val av diskussionspunkter och upplägg för livsessionen sker enligt studerandes önskemål. De studerande har under skolveckan tillgång till “dropin”, online där handledning finns tillgänglig. Detta upplägg medför frihet för de studerande och arbetsgivare att själva planera för studier vilka ska kunna bedrivas parallellt med hens ordinarie yrke.

Ditt digitala klassrum

Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).

Du kan välja att studera på hemma, på kontoret, kommunernas lärcentrum, bibliotek eller andra lämpliga miljöer.

Det dagliga arbetet

Utbildningen genomförs via vår lärplattform Its Learning och via vårt webbaserade seminarieverktyg Zoom. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.

Öppet hus

Välkommen på digitalt Öppet hus den 26 oktober!

Funderar du på att plugga ett YH-program eller kurs under våren 2024? Haka på vårt digitala Öppet hus den 26 oktober! Ett utmärkt tillfälle att få svar på dina frågor om utbildningen, yrkesrollen och studielivet hos oss! 

Få svar på frågor som:

 • Hur går utbildningen till?
 • Vad kan jag jobba med efter utbildningen?
 • Hur funkar distansstudier?
 • Vad krävs för att bli behörig?
 • Kan jag jobba samtidigt som jag pluggar?
 • Hur fungerar LIA?

På plats finns både utbildningsledare och studerande som svarar på dina frågor. 

När? 26 oktober klockan 18:00 - 19:00
Var?  Zoom 

Varmt välkommen! 

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2023-10-26    Tid:   18:00 - 19:00   Till öppet hus

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Arbetsrätt för chefer och ledare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
YH Akademin
Holmgatan 22
791 71 Falun

Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans! 

Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...

Läs mer om YH Akademin och visa alla utbildningar.

Highlights