Visa studentum.se som: Mobil

Plattsättare (kurspaket)

Vuxenutbildning Göteborgs stad
Sammanfattning
Utbildningstyp: Vuxenutbildning / Komvux
Utbildningsort: Göteborg
Längd: 1 termin

Plattsättare (kurspaket)

Plattsättare klär innerväggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik, oftast inomhus. Uppgifterna kan variera mellan allt ifrån att sätta plattor i badrum till stora simhallar
 
Utbildningens innehåll
I skolan lär du dig sätta olika typer av plattor och klinker i varierande mönster och formationer samt att arbeta med olika material och underlag/underarbeten. Studietakten är individuell, vilket innebär att utbildningstiden kan variera mellan 54 och 80 veckor beroende på dina förutsättningar. Branschen rekommenderar körkort men det är inget krav för utbildningen.
 
Efter fullgjord utbildningstid gör du ett antal timmar som lärling innan du är färdig inom yrket. Information om detta kan du läsa på Byggnadsindustrins yrkesnämnds (BYN) hemsida.
 
Arbetsuppgifter efter utbildningen
Som plattsättare får du klä innerväggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. I uppgifterna ingår också underarbeten, som fuktisolering av golv eller väggar.
 
En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts lim och fogarna ska härda på rätt sätt. Många plattsättare har jobbat som murare tidigare. Ofta jobbar man två och två, men det händer även att man jobbar många i ett lag. Plattsättare arbetar oftast inomhus.
 
De mer hantverksbetonade jobben syns allt mer i dagens byggande och keramiska material som kakelplattor och klinkers används till stor del i det moderna byggandet. En plattsättare förväntas även kunna utföra allt underarbete såsom flytspackling, fallspackling och utföra tätskikt. Detta medför att du kommer att få utbildning inom fuktspärr och försäkringsregler gällande våtutrymmen.
 
Kostnader
Du betalar för böcker och andra läromedel, kläder och tillstånd cirka 2000 kr.
 
Informationsmöte
Du som blir aktuell för utbildningen kallas till ett obligatoriskt informationsmöte innan antagning där du får veta mer om utbildningen och de olika yrkesområdena du kan arbeta inom. Du måste delta i informationsmötet för att kunna bli antagen till kurspaketet.
 
Lärformer och APL (arbetsplatsförlagt lärande)
En yrkesutbildning är en sammanhängande utbildning som ges i form av ett kurspaket med flera kurser inom ett ämnes- eller yrkesområde.
Du läser större delen av utbildningen på plats i skolan. Det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Vid APL följer du din handledares arbetstider. Det kan betyda att din APL börjar tidigt på morgonen, eller att du gör APL på kvällar och helger.
 
Utbildningsort: Göteborg
Ansvarig vuxenutbildning: Göteborg
Skola: Movant
 

Delkurser

  • Bygg och anläggning 1
  • Bygg och anläggning 2
  • Specialyrken 1
  • Specialyrken 2
  • Specialyrken 3
  • Husbyggnadsprocessen
  • Husbyggnad 1
  • Husbyggnad 2
  • Husbyggnad 3 ombyggnad

Ansökan och behörighet

Svenska/Svenska som andraspråk och matematik på grundskolenivå.
 

Vuxenutbildning Göteborgs stad

Vuxenutbildning Göteborgs stad

Vuxenutbildning, komvux och lärvux i Göteborgs stad

På komvux i Göteborgs stad kan du slutföra dina grundskole- eller gymnasiestudier eller gå en gymnasial vuxenutbildning. Du har rätt att läsa på komvux från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år. Har du däremot en examen,...


Läs mer om Vuxenutbildning Göteborgs stad och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till Vuxenutbildning Göteborgs stad

Vuxenutbildning Göteborgs stad

Studie- och yrkesvägledning
Rosenlundsplatsen 2
Göteborg

Tel: 031 - 365 00 00
goteborg.se