Visa studentum.se som: Mobil

Masterprogram i medicinsk nuklidteknik

Uppsala Universitet
Sammanfattning
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
Uppsala
120 hp
Heltid
Startdatum: Höst 2020 - Uppsala
Antagningshistorik

Masterprogram i medicinsk nuklidteknik

Medicinsk användning av radioaktiva nuklider utvecklas i Sverige och internationellt. Tomografiska metoder som positronkamera (PET) och gammakamera (SPECT) samt användning av radionuklider för terapi kräver speciell kompetens.Uppsala universitet har i många år varit världsledande inom området och masterprogrammet i medicinsk nuklidteknik är en spetsutbildning för att möta ett ökande behov av specialutbildade läkare, farmaceuter, sjuksköterskor, assistenter, fysiker, biologer och kemister.Utbildningen sker i nära samverkan med aktuell forskning inom området och under programmets första år ingår kurser om allt från effekter av joniserande strålning, till medicinsk användning av nuklider.Kurserna ger inledande och fördjupad kunskap om experimentell och klinisk användning av nuklider och hur man utnyttjar de instrument som används inom medicinsk nuklidteknik.Programmets andra år, vilket utgör masterdelen, ger en fördjupning mot kemi och man får lära sig hur man utvecklar radionuklidmärker och testar olika substanser (till exempel tillväxtreceptorer) som kan användas i diagnostik och terapi. Det kan exempelvis vara substanser som hittar sådant som det finns ett överskott av i cancertumörer.Programmets första och andra år avslutas med individuella projektarbeten.Programmet ger goda förutsättningar för yrkesverksamhet inom ämnesområdet och är samtidigt en lämplig förberedelse inför forskarutbildning.Undervisningen ges på engelska och är utformat så att det befrämjar internationell rörlighet inom ämnesområdet.Programmet leder till en medicine masterexamen med medicinsk nuklidteknik som huvudområde. Möjlighet finns till etappavgång efter 60 hp och leder då till en medicine magisterexamen.

Så ansöker du

Examen på grundnivå om minst 180 hp inom medicin, farmaci, fysik, radiofysik, kemi, biologi eller närliggande ämnesområden. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Examen & Intyg

Masterexamen

Uppsala Universitet

Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...


Läs mer om Uppsala Universitet och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Uppsala Universitet

Box 256
751 05 Uppsala


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,2)
Baseras på 19 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: