Dietistprogrammet

Uppsala Universitet
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Uppsala
Klassrum
180 hp
Heltid
Antagningshistorik
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Uppsala
Vår 2023

Uppsala
Vår 2024
2023-10-15

Om utbildningen

Som dietist är du expert på mat och ätande i relation till människors hälsa, välmående och sjukdom. Dietistprogrammet i Uppsala ger kunskap för att självständigt kunna ansvara för kost- och nutritionsbehandling inom främst hälso- och sjukvården. Programmet sätter maten och människan samt det vetenskapliga och personcentrerade förhållningsättet i centrum. 

Du får möjlighet att utveckla de färdigheter inom kostvetenskap, dietetik, nutrition  och fysiologi samt psykologi som krävs för ett mångsidigt och utvecklande arbete som dietist. Arbetet innebär att kunna anpassa mat och måltider med hänsyn till exempelvis hälsomässiga, sociala, sensoriska, livsmedelssäkra och hållbara aspekter. Du utvecklar din förmåga att föreslå och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling vid specifika tillstånd såsom olika sjukdomar, ätsvårigheter, under- och övervikt, fysisk aktivitet, graviditet, amning, funktionsnedsättning  och åldrande.

Programmet leder till en dietistexamen.

Idag är dietister en efterfrågad kompetens i allt flera branscher. De flesta dietister behövs och arbetar idag inom hälso- och sjukvården, där du samarbetar med andra hälso- och sjukvårdsprofessioner. Du kan också arbeta med allmän kost- och folkhälsoupplysning och rådgivning, undervisning och utvecklingsarbete inom exempelvis livsmedels- och läkemedelsindustri, egen företagsverksamhet eller som produktspecialist inom nutritionsföretag. Du kan också välja att studera vidare via universitetens kurser på avancerad nivå och ta en masterexamen.

Ort: Uppsala

Starttermin: Vår

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Dietistexamen

Uppsala Universitet

Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...


Läs mer om Uppsala Universitet och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Uppsala Universitet

Box 256
751 05 Uppsala

Tel: 018-471 00 00
Fax 018-471 20 00


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,3)
Baseras på 20 recensioner.
Se alla skolans recensioner