Visar 1-20 av 27 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 27 träffar
1
2


Plugga filosofi, hitta din utbildning här!Vad är tid? Vad är kunskap? Vad är sanning? Detta är exempel på frågor som ställs inom filosofin. Filosofi är en intellektuell disciplin som studerar de mest grundläggande frågorna med ett kritiskt förhållningssätt.

Filosofin uppstod i det antika Grekland och omfattade studier om all dåtida kunskap. Specialvetenskaper så som fysik, sociologi och psykologi kom senare att förgrena sig ifrån filosofin och blev istället egna kunskapsfält med egna arbetsmetoder.

Filosofi är det mest grundläggande inom alla akademiska ämnen. Samtliga av dagens vetenskaper har sitt ursprung i filosofin, som ständigt utvecklar sitt ifrågasättande av det vi tar för givet.

Filosofiska studier

När du studerar filosofi får du en svårmatchad träning i ett grundläggande kritiskt tänkande. Ett tänkande som enkelt går att tillämpa inom de flesta områden.

Filosofiska studier passar utmärkt som ett komplement till nästan alla studier och all slags forskning. Genom studier i filosofi övar du upp en förmåga att argumentera logiskt, du får förståelse för komplicerade resonemang samt en analytisk förmåga i filosofiska frågor och språkliga fällor.

Filosofins inriktningar

Praktisk filosofi går att definiera som studier av filosofiska hörnstenar för praktiskt tänkande (metafysik, kunskapsteori, logik). Dessa med tonvikt på värderingar, handlingsnormer och livshållning.

Teoretisk filosofi studerar bland annat de olika principerna för mänsklig kunskap, vetenskapens utveckling, principerna för tänkande, argumentation och kommunikation, metafysik samt filosofin egen historia.

Utbildningar inom filososfi

I Sverige kan du läsa filosofi på högskolor och universitet. Det erbjuds filosofistudier på flera olika högskolor och universitet i landet och i olika former, enstaka kurser såväl som hela kandidatprogram. Det finns även ett antal folkhögskolor som erbjuder filosofiska kurser inom olika ämnen med olika inriktningar. Exempel på inriktningar kan vara vetenskapsfilosofi, språkfilosofi, religionsfilosofi, kritiskt tänkande, logik och estetik.

Du som vill studera filosofi på gymnasienivå ska vända dig till vuxenutbildninegn i din hemkommun (komvux). Där finns kurserna Filosofi 1 och Filosofi 2. 

Flera skolor utomlands erbjuder också filosofiska studier. USA och Australien är två länder med större universitet som erbjuder filosofiska utbildningar och kurser. Om du vill studera filosofi utomlands på egen hand gör du det enklast genom att själv ta kontakt med skolan för mer information. Om du vill ha mer hjälp när det kommer till utlandsstudier så kan du ta kontakt med en utlandsförmedlare. Det är ett vanligt sätt som många väljer att använda sig av då du får hjälp med ansökan och betygsöversättning samt frågor angående boende, visum eller uppehållstillstånd.

Jämför dina favoriter