YH-utbildning

Underhållstekniker

TUC Yrkeshögskola, i Linköping
Längd
380 YH-p (76 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Klassrum
Längd
380 YH-p (76 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Underhållstekniker

För dig med en teknisk ådra och ett intresse för problemlösning kan ett yrke som underhållstekniker passa. Det är en roll för dig som vill vara delaktig i både planering och operativt underhåll. Utbildningen ger dig en bred teknisk kompetens för att ge dig rätt förutsättningar att kunna förebygga och avhjälpa driftstörningar samt driva förbättringsarbete framåt. Den snabba teknikutvecklingen och pågående digitalisering gör att branschen står inför ett stort kompetensbehov.

Vad arbetar du med?

En underhållstekniker arbetar med att felsöka, utreda och lösa driftsproblem. I arbetet ingår även dokumentation samt att kunna läsa och tolka ritningar och manualer. Allteftersom tekniken i samhället tilltar ökar också behovet av att en underhållstekniker besitter breda kunskaper inom många olika sorters teknik för att kunna hantera och optimera driften på ett säkert och hållbart sätt.

Rollen innebär både att förebygga och planera verksamhetens underhåll utifrån faktorer som ekonomi, säkerhet och kvalitet. Vardagliga arbetsuppgifter består av reparation, underhåll, nyinstallation, felsökning och dokumentation. Ofta planeras arbetet i nära samarbete med andra och därför värdesätts även samarbetsförmåga av arbetsgivare. På många arbetsplatser ingår det i rollen med hjälp av sina tekniska kunskaper ta beslut om vilken åtgärd som passar bäst för att avhjälpa ett specifikt problem.

Underhållsteknikern har en viktig roll i en verksamhet. Rollen innebär ofta att företaget kan minimera tiden för driftstopp och hitta nya sätt att effektivisera sin verksamhet. Den tekniska kompetensen som idag krävs inom mekanik, automationsteknik och hydraulik bidrar till att detta ses som attraktiv roll med goda chanser till jobb framöver.

Efter examen har du rätt förutsättningar för att du ska kunna planera och förebygga driftproblem samt avhjälpa det dagliga underhållet och samtidigt använda din tekniska kompetens i syfte att effektivisera verksamheten. Efter examen arbetar du som underhållstekniker, servicetekniker eller underhållsmekaniker.

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri men till de praktiska kurserna krävs skyddskläder och skyddsskor som du som studerande bekostar själv (ca 600 kr). Dessa beställs via skolan och mer information kommer i samband med att du antagits och tacka ja till din plats.

För mer information om Underhållstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 startdatum

augusti 2024

  • Klassrum
  • Linköping
  • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

augusti 2025

  • Klassrum
  • Linköping

augusti 2026

  • Klassrum
  • Linköping

Utbildningens innehåll

  • Automationsteknik, 50 YH-p
  • Ellära för underhållstekniker, 45 YH-p
  • Examensarbete, 15 YH-p
  • Hållbart underhåll - miljö & kvalité, 20 YH-p
  • Kommunikation & presentationsteknik, 15 YH-p
  • LIA 1, 45 YH-p
  • LIA 2, 65 YH-p
  • Mekanik, 55 YH-p
  • Projekmetodik, 15 YH-p
  • Säkert underhåll, 15 YH-p
  • Underhållsplanering & stödfunktioner, 40 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig underhållstekniker. Vi samarbetar bl a med Svenskt Underhåll, Saab, Euroform, Arla Plast AB, Stora Enso Packaging, Fiskeby Board AB, SKILL, NordiQ, TitanX, Mixum, OnePartnerGroup, Lantmännen Cerialia, Manpower, Pema People.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Underhållstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights