Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

YH-utbildning

Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
210 YH-p (42 veckor, halvfart i ca 2 år)
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
januari 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
210 YH-p (42 veckor, halvfart i ca 2 år)
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
januari 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård

Arbetar du idag som undersköterska och vill skaffa dig värdefull och efterfrågad specialistkunskap? Vidareutbildningen för undersköterskor inom palliativ vård ger dig fördjupade kunskaper och specialistkompetens för vård i livets slutskede. Palliativ vård sker på sjukhus, vårdhem men även i hemmet. Utbildningen sker på halvfart och på distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ditt arbete. Detta kombineras med vissa givande dagar i Jönköping.

Vad arbetar du med?

Som undersköterska med specialistkompetens inom palliativ vård arbetar du med personer och deras närstående i livets slutskede. Efter utbildningen kan du ge omsorg och vård i livets slutskede utifrån patienten och dess närståendes behov och önskemål. Du kommunicerar och bemöter utifrån ett etiskt och professionellt förhållningssätt. Du lär dig om det svåra samtalet och etiska dilemman utifrån existentiella perspektiv, både med hänsyn till patient och anhöriga. När du är klar har du färdigheter i olika kulturer, dess skillnader och hur de kan påverka vården. Samtidigt anpassar du miljö och omvårdnad kring den döende utifrån estetiska, religiösa och kulturella behov. Du lär dig identifiera döendets olika stadier, döendets sista dagar och har kunskap om omhändertagandet efter döden. Du kan även ge efterlevandestöd till anhöriga.

Efter examen

Efter examen har du specialistkompetens inom palliativ vård. Vården finns i patientens egna hem, inom speciellt boende, hospicevård och sluten somatisk vård samt sjukhusens avdelningar för palliativ vård. Du får även arbeta
med handledning av patientens närstående.

Att studera på distans

Utbildningen bedrivs på distans, deltid 50% under knappt två år, med ett antal träffar per termin i Jönköping. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

januari 2024

 • Distans med träffar
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Examensarbete, 10 YH-p
 • Kommunikation i palliativvård, 15 YH-p
 • LIA, 20 YH-p
 • Ledarskap & kollegial handledning, 30 YH-p
 • Palliativ vårdfilosofi, 40 YH-p
 • Symtomlindring, 40 YH-p
 • Vård i livets slutskede ur ett salutogent perspektiv, 40 YH-p
 • Värdegrund & etik i palliativvård, 15 YH-p

LIA/Praktik

Under åtta veckor och på halvtid är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Efter den perioden kan du bla medverka vid fastställande av behov, planering, av åtgärder och utföra omvårdnadsåtgärder. Du har kompetens att arbeta i team, förmåga att lyssna, kommunicera och samarbeta med patient, närstående och kollegor.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Anatomi och fysiologi 1 eller Medicin 1
  • Psykologi 1
  • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2
  • Omvårdnad 1 och social omsorg 1 eller Vård och omsorgsarbete 1
  • Omvårdnad 2 och social omsorg 2 eller Vård och omsorgsarbete 2

 • Relevant yrkeserfarenhet som färdigutbildad undersköterska ha arbetat med patientnära arbetsuppgifter under minst två år på 50% eller ett år på 100%. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån betyg och yrkeserfarenhet. Yrkeserfarenhet räknas upp till fem år. Varje månad ger ett värde av 0,4 poäng. Max 24 poäng. Urvalet görs på det sammanlagda värdet av betyg och yrkeserfarenhet.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Öppet hus

Välkommen på Öppet hus

I mars 2024 öppnar vi dörrarna till våra skolor i Jönköping, Tranås och Linköping. Här får du möjligheten att se våra fina och ljusa lokaler, allt från salar och grupprum till uppehållsrum och kök. Representanter från arbetslivet kommer att finnas på plats, en perfekt möjlighet att prata om yrkesrollen du är intresserad av. Personal från TUC visar runt och svarar på dina frågor. Här finns också möjligheten att få hjälp med din ansökan.

Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-03-05    Tid:   14:00 - 18:00   Jönköping
Datum:   2024-03-06    Tid:   14:00 - 18:00   Tranås
Datum:   2024-03-07    Tid:   14:00 - 18:00   Linköping

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med representanter från vården. Utbildningens innehåll är format efter deras krav på kompetens, vilket gör dig särskilt eftertraktad med den specialistutbildning du får. Vi samarbetar bla med Aleris, Attendo, Palliativt kompetenscentrum region Östergötland, Tranås Hemservice, Tranås Kommun, Vardaga äldreomsorg, Vifolkagården och Ydre kommun.

“Vi behöver fler med kompetens inom palliativ vård. Våra boende är idag mycket sämre än för några år sedan. I vårt arbete är det viktigt att den palliativa vården och bemötandet av både boende och anhöriga blir bra. En person med fördjupad kompetens kan kompetenshöja det arbetslag man kommer till.” Birgitta Johansson Vifolkagården, Aleris i Mantorp

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights