Visa studentum.se som: Mobil

Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
Distans med träffar
210 YH-p (42 veckor, halvfart i ca 2 år)
Deltid
CSN-berättigad
Startdatum: januari 2023 - Distans
Sista ansökan: 2022-10-03

Videoreportage

Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård

Arbetar du idag som undersköterska och vill skaffa dig värdefull och efterfrågad specialistkunskap? Vidareutbildningen för undersköterskor inom palliativ vård ger dig fördjupade kunskaper och specialistkompetens för vård i livets slutskede. Palliativ vård sker på sjukhus, vårdhem men även i hemmet. Utbildningen sker på halvfart och på distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ditt arbete. Detta kombineras med vissa givande dagar i Jönköping.

Vad arbetar du med?

Som undersköterska med specialistkompetens inom palliativ vård arbetar du med personer och deras närstående i livets slutskede. Efter utbildningen kan du ge omsorg och vård i livets slutskede utifrån patienten och dess närståendes behov och önskemål. Du kommunicerar och bemöter utifrån ett etiskt och professionellt förhållningssätt. Du lär dig om det svåra samtalet och etiska dilemman utifrån existentiella perspektiv, både med hänsyn till patient och anhöriga. När du är klar har du färdigheter i olika kulturer, dess skillnader och hur de kan påverka vården. Samtidigt anpassar du miljö och omvårdnad kring den döende utifrån estetiska, religiösa och kulturella behov. Du lär dig identifiera döendets olika stadier, döendets sista dagar och har kunskap om omhändertagandet efter döden. Du kan även ge efterlevandestöd till anhöriga.

Efter examen

Efter examen har du specialistkompetens inom palliativ vård. Vården finns i patientens egna hem, inom speciellt boende, hospicevård och sluten somatisk vård samt sjukhusens avdelningar för palliativ vård. Du får även arbeta
med handledning av patientens närstående.

Att studera på distans

Utbildningen bedrivs på distans, deltid 50% under knappt två år, med ett antal träffar per termin i Jönköping. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Examensarbete, 10 YH-p
 • Handledning & pedagogiskt förhållningssätt, 15 YH-p
 • Kommunikation i palliativvård, 15 YH-p
 • LIA, 20 YH-p
 • Palliativ vårdfilosofi, 40 YH-p
 • Symtomlindring, 40 YH-p
 • Vård i livets slutskede ur ett salutogent perspektiv, 40 YH-p
 • Värdegrund och etik i palliativvård, 15 YH-p

LIA/Praktik

Under åtta veckor och på halvtid är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Efter den perioden kan du bla medverka vid fastställande av behov, planering, av åtgärder och utföra omvårdnadsåtgärder. Du har kompetens att arbeta i team, förmåga att lyssna, kommunicera och samarbeta med patient, närstående och kollegor.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Anatomi och fysiologi 1 eller Medicin 1
  • Psykologi 1
  • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2
  • Omvårdnad och social omsorg 1 eller Vård- och omsorgsarbete 1
  • Omvårdnad och social omsorg 2 eller Vård- och omsorgsarbete 2

Relevant yrkeserfarenhet som färdigutbildad undersköterska ha arbetat med patientnära arbetsuppgifter under minst två år på 50% eller ett år på 100%. 

Urval

Urvalet görs på det sammanlagda värdet av betyg och yrkeserfarenhet. Varje månad ger ett värde av 1 poäng. Max 48 poäng.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med representanter från vården. Utbildningens innehåll är format efter deras krav på kompetens, vilket gör dig särskilt eftertraktad med den specialistutbildning du får. Vi samarbetar bla med Aleris, Attendo, Palliativt kompetenscentrum region Östergötland, Tranås Hemservice, Tranås Kommun, Vardaga äldreomsorg, Vifolkagården och Ydre kommun.

“Vi behöver fler med kompetens inom palliativ vård. Våra boende är idag mycket sämre än för några år sedan. I vårt arbete är det viktigt att den palliativa vården och bemötandet av både boende och anhöriga blir bra. En person med fördjupad kompetens kan kompetenshöja det arbetslag man kommer till.” Birgitta Johansson Vifolkagården, Aleris i Mantorp

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(2,8)
Baseras på 13 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter: