Visa studentum.se som: Mobil

Vet du inte riktigt vad du ska plugga? 🎓📚 Besök vår Digitala utbildningsmässa den 30 september kl. 08.00 -18.00 och ta reda på det! ✨ Läs mer om mässan här!

Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Distans
210 YH-p (42 veckor, halvfart i ca 2 år)
Deltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: januari 2021 - Distans
Sista ansökan: 2020-10-26

Videoreportage

Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård

Arbetar du idag som undersköterska och vill skaffa dig värdefull och efterfrågad specialistkunskap? Vidareutbildningen för undersköterskor inom palliativ vård ger dig fördjupade kunskaper och specialistkompetens för vård i livets slutskede. Palliativ vård sker på sjukhus, vårdhem men även i hemmet. Utbildningen sker på halvfart och på distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ditt arbete. Detta kombineras med vissa intensiva dagar i Jönköping.

Vad arbetar du med?

Som undersköterska med specialistkompetens inom palliativ vård arbetar du med personer och deras närstående i livets slutskede. Efter utbildningen kan du ge omsorg och vård i livets slutskede utifrån patienten och dess närståendes behov och önskemål. Du kommunicerar och bemöter utifrån ett etiskt och professionellt förhållningssätt. Du lär dig om det svåra samtalet och etiska dilemman utifrån existentiella perspektiv, både med hänsyn till patient och anhöriga. När du är klar har du färdigheter i olika kulturer, dess skillnader och hur de kan påverka vården. Samtidigt anpassar du miljö och omvårdnad kring den döende utifrån estetiska, religiösa och kulturella behov. Du lär dig identifiera döendets olika stadier, döendets sista dagar och har kunskap om omhändertagandet efter döden. Du kan även ge efterlevandestöd till anhöriga.

Efter examen

Efter examen har du specialistkompetens inom palliativ vård. Vården finns i patientens egna hem, inom speciellt boende, hospicevård och sluten somatisk vård samt sjukhusens avdelningar för palliativ vård. Du får även arbeta
med handledning av patientens närstående.

Att studera på distans

Utbildningen bedrivs på distans, deltid 50% under knappt två år, med ett antal träffar per termin i Jönköping. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

  • Etik, kommunikation och värdegrund, 30 YH-p
  • Examensarbete, 10 YH-p
  • Handledning och pedagogiskt förhållningssätt, 15 YH-p
  • LIA, 35 YH-p
  • Palliativ vårdfilosofi, 40 YH-p
  • Symtomlindring, 40 YH-p
  • Vård i livets slutskede ur ett salutogent perspektiv, 40 YH-p

LIA/Praktik

Under fjorton veckor och på halvtid är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Efter den perioden kan du bla medverka vid fastställande av behov, planering, av åtgärder och utföra omvårdnadsåtgärder. Du har kompetens att arbeta i team, förmåga att lyssna, kommunicera och samarbeta med patient, närstående och kollegor.

Ansökan och behörighet

  • Behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: kurserna Medicin 1, Vård- och omsorgsarbete 1 och 2, Psykologi 1, samt Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Yrkeserfarenhet: minst 2 års yrkeserfarenhet om minst 50% från vård och/eller omsorg

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med representanter från vården. Utbildningens innehåll är format efter deras krav på kompetens, vilket gör dig särskilt eftertraktad med den specialistutbildning du får. Vi samarbetar bla med Aleris, Attendo, Palliativt kompetenscentrum region Östergötland, Tranås Hemservice, Tranås Kommun, Vardaga äldreomsorg, Vifolkagården och Ydre kommun.

“Vi behöver fler med kompetens inom palliativ vård. Våra boende är idag mycket sämre än för några år sedan. I vårt arbete är det viktigt att den palliativa vården och bemötandet av både boende och anhöriga blir bra. En person med fördjupad kompetens kan kompetenshöja det arbetslag man kommer till.” Birgitta Johansson Vifolkagården, Aleris i Mantorp

Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,7)
Baseras på 8 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: