Visa studentum.se som: Mobil

Soleltekniker, distans

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Distans
1,5 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: september 2019 - Distans
Sista ansökan: 2019-05-06

Soleltekniker, distans

Utbilda dig till soleltekniker på TUC Yrkeshögskola

Intresset för de förnybara energislagen ökar kraftigt och efterfrågan på solcellsinstallationer har ökat markant. Solenergi är inte längre en energikälla bara för båtar och miniräknare utan något som sätts upp på fler och fler tak och fasader. Energi från solen ger en låg miljöpåverkan och lägre elkostnader. För att klara framtidens krav krävs rätt kompetens och här har du som soleltekniker en given framtid. Utbildningen sker på distans med intressanta och givande dagar i Jönköping.

Vad arbetar du med?

Som soleltekniker har du stor kunskap om solcellsinstallationer. Efter kundens förutsättningar beräknar, sammanställer och redogör du för systemets förluster och förtjänster. Genom att ta hänsyn till solinstrålning, takvinkel och väderstreck beräknar du elproduktionen från solcellspaneler vilket gör att du även ta ansvar för projekt samt kan beräkna och dimensionera en solcellsanläggning.

Batterilager påverkar hela energisektorn så utbildningen lär dig dimensionera ett batterisystem, du kan analysera nyttan med ett lager och du vet hur man tar till vara på överskottsenergin på bästa sätt.

Genom att utföra investeringskalkyler beräknar du lönsamheten och kan på så sätt rekommendera lämplig solcellsanläggning och presentera investeringskostnader. För att skapa en bra kundrelation och förstå kundens behov utbildas du i försäljningsarbetet och du får en förståelse för hela säljprocessen. Du lär dig även hur en upphandling av solcellsanläggning går till.

Efter examen

Intresset för solcellsanläggningar som är anslutna till elnätet ökar stadigt. Varje år nästintill fördubblar Sverige solcellskapaciteten vilket visar att många satsar på solceller. För att Sverige ska klara av att arbeta med förnyelsebara energikällor så behövs rätt kompetens och det är just det vår utbildning ger. Som soleltekniker är du därför mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping varje månad. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Soleltekniker, distans, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Batterilager och smarta system, 20 YH-p
 • Byggteknik, takkonstruktioner, 15 YH-p
 • Ellära, 20 YH-p
 • Energikunskap, 20 YH-p
 • Examensarbete, 20 YH-p
 • Försäljning med inriktning mot solelsbranschen, 20 YH-p
 • Investeringsbedömning, 15 YH-p
 • LIA 1, 25 YH-p
 • LIA 2, 40 YH-p
 • Projektledning, 20 YH-p
 • Regelverk, stödsystem och försäkring, 20 YH-p
 • Solcellsteknik, 45 YH-p
 • Tillämpningar av solceller, 15 YH-p
 • Upphandling av solcellsanläggning, 15 YH-p

LIA/Praktik

Under sammanlagt tretton veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du insikt om branschen, yrkesrollen och arbetsmiljön och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Behörighet för Yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i kurserna Praktisk ellära och Energiteknik från El- och energiprogrammet eller motsvarande kompetens

Observera! Saknar du kurserna Praktisk ellära 1 och Energiteknik 1? Då kan vi i mån av plats erbjuda en förutbildning i dessa kurser som ger dig möjligheten att bli behörig till utbildningen.Läs mer på vår hemsida.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Soleltekniker, distans

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter examen. Bland företagen som står bakom utbildningen finns bla PPAM Solkraft, Air by Solar, Asoluna, GermanSolar Sweden, Länsstyrelsen Jönköpings län och Solenergi Göteborg.

En mycket bra utbildning som ger en kompetens med både detaljkunskap och helhetsperspektiv som annars är svår att få tag på.” Elin Molin, PPAM Solkraft

Beställ information

För att få mer information om Soleltekniker, distans via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Kursrecensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Arrangörsrecensioner
(4,2)
Baseras på 5 recensioner.
Se alla skolans recensioner