Visa studentum.se som: Mobil

Mjukvarutestare

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Linköping
Klassrum
310 YH-p (62 veckor, ca 1,5 år)
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: januari 2023 - Linköping
Sista ansökan: 2022-10-03

Mjukvarutestare

Vill du vara med och utveckla och kvalitetssäkra system? Då kan mjukvarutestare vara yrket för dig. Som mjukvarutestare testar och kvalitetssäkrar du produkter och system innan de marknadsförs. Yrket passar dig som har kunskaper inom programmering, är analytisk, noggrann, strukturerad och som gillar att hitta lösningar på tekniska utmaningar. Samhället går allt mer mot digitala lösningar och det finns ett stort behov av att testa dessa lösningar innan de börjar användas av kunderna. Därför kommer personer med kompetens inom testning och IT vara starkt efterfrågade.

Vad arbetar du med?

Som mjukvarutestare planerar, designar, utvecklar, dokumenterar och genomför du tester på olika nivåer. Beroende på krav och situation avgör du vilken typ av test som ska väljas. Du arbetar med tester i alla dess faser, från definition av ett projekt till förvaltning av system. Målet är att slutkunden ska få en så bra produkt som möjligt.

Du har kunskaper inom programmeringsspråken JAVA och C# som ger dig möjligheter att skapa automatiserade tester, något som är avgörande för framtidens mjukvarutestare. Du kan också hantera krav, ta fram usercase och testspecifikationer. Du arbetar med tidsplaner, budget och gruppdynamik och du kan även göra en förstudie. I din yrkesroll har du kompetens att avgöra vilka testverktyg som passar för aktuellt system/applikation och du använder olika testverktyg genom hela processen.

Efter examen

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med arbetslivet och utgår från branschens behov, vilket gör att din framtid som mjukvarutestare är ljus. Det råder extrem brist på spetskompetens och branschen är i stort behov av arbetskraft med den senaste kunskapen. Förutom mjukvarutestare kan du också arbeta som systemtestare, testledare IT och kvalitetssäkrare med inriktning mjukvara.

För mer information om Mjukvarutestare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Kommunikation, 10 H-p
 • LIA, 60 YH-p
 • Problemlösning & felsökning, 15 YH-p
 • Programmering för testare, 30 YH-p
 • Projektorganisation inom IT, 20 YH-p
 • System- & användarkrav, resultathantering, 15 YH-p
 • Testautomation, 55 YH-p
 • Testledning, 10 YH-p
 • Testmetoder, 50 YH-p
 • Testverktyg & hårdvaruplattformar för test, 30 YH-p

LIA/Praktik

Under tolv veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Du utvecklar ett analyserande arbetssätt och lär dig göra aktiva jämförelser av olika typer av test. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Matematik 2
  • Programmering 1

Detta är teoretiska kurser som finns på fler program.

Urval
Urval görs på sammanlagda meritpoäng av betyg och poäng på särskilt prov.

Det särskilda urvalsprovet genomförs i form av webbenkät. Provet ska mäta den sökandes logiska, analytisk och problemlösande förmåga. Max 25 poäng

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mjukvarutestare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som efterfrågas vid anställning, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Bland de som står bakom utbildningen finns bland andra AL control Laboratories, Cambio Healthcare Systems, Consid, Ericsson, Eurofins, Framtiden, Fujitsu Sweden, Evry, Kvadrat, Nethouse, Verisure – innovation centre, Red Capes IT, Semcon, Sigma Tech-nology MID, Sylog, Veoneer, Saab Group och Väderstad.

“Hela IT-marknaden ser fortsatt ljus ut och testrollen är en viktig del i den leveransen, oavsett om det är mjukvarutester, systemtester eller inom testledning. Det finns en resursbrist redan idag, därför känns det viktigt att forsätta driva utbildingar för att forma den här typen av kompetens för att bemöta framtidens behov.”Sara Kallblad, Kvadrat

“Det råder en ständig brist på kompetenta testare, inte minst testare som förstår den nya generationen av system. System som samverkar med andra system i större utsträckning än förr. Detta innebär att man behöver utbildning som ligger i framkant vad det gäller processer, metoder och inte minst verktyg för strukturering och automatisering.” Håkan Hahn, Nethouse

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(2,8)
Baseras på 13 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Mjukvarutestare från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter: