Visa studentum.se som: Mobil

Mätningstekniker

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
410 YH-p (82 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: september 2022 - Distans
Sista ansökan: 2022-04-19

Mätningstekniker

Att arbeta som mätningstekniker innebär att du utför mätningar i många olika sammanhang, och jobbet är både varierande och självständigt. Yrket är flexibelt, och praktiskt arbete kombineras med kontorsarbete, allt med noggrann precision. Som mätningstekniker får du en spännande mix av frihet och noggrannhet, teknik och natur. Utbildningen sker på distans, vilket betyder att du i stor utsträckning själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Jönköping.

Vad arbetar du med?
Som mätningstekniker har du ett stort ansvar i att göra inmätningar och utsättningar på ett korrekt och snabbt sätt, och du finns på plats före, under och efter hela processen. Genom att använda tekniska instrument och avancerade dataprogram mäter du både optiskt och med hjälp av satelliter.

I din vardag bearbetar och analyserar du insamlad geodetisk data och du presenterar förslag på mätningstekniska lösningar. Du planerar, genomför och utvärderar flygfotografering samtidigt som du har god kunskap i vilka arbetsmiljö- och säkerhetsföreskrifter som gäller. Att identifiera byggprocessens olika skeden, vilka aktörer som förekommer och ha en förståelse för samspelet mellan dessa har du också kunskap om. Du kan urskilja de faktorer och styrmedel som påverkar samhällsbyggnad och markanvändning och du kan utläsa ritningar inom byggnad, vatten och avlopp.

Rollen som mätningstekniker är komplex och utbildningen ger därför den kunskap och noggrannhet som behövs i mätprocesser samt en djupare förståelse för bygg- och anläggningsarbete. Yrket passar dig som tycker om att arbeta i team men lika gärna jobbar ensam, gillar problemlösning, teknik och matematik och som vill arbeta både utomhus och inomhus.

Efter examen

Efter examen arbetar du som mätningstekniker, utsättare eller mättekniker inom bygg och anläggning. Yrkesrollen finns inom många olika områden såsom bygg- och anläggningsföretag, mätningsföretag, konsultföretag, Lantmäterimyndigheterna samt kommunernas stadsbyggnadskontor och tekniska förvaltningar. Inom samtliga områden finns behov av mätningstekniker då bebyggelsen och VA-system växer i takt med befolkningsökningen.

Dator

För att du ska kunna tillgodose dig utbildningen på bästa sätt, rekommenderar vi att du har tillgång till en egen bärbar dator. För att datorn ska klara programvaran som ingår i undervisningen behöver du en dator med:

Hårddisk: 256GB SSD
RAM: 8 GB
CPU: Intel Core i5

Vi rekommenderar en 15-tums bildskärm, detta för användningen av AutoCad och ArcGis.

För mer information om Mätningstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Arbetsmiljö & säkerhet, 15 YH-p
 • Byggprocessen, 25 YH-p
 • CAD, BIM, GIS, 30 YH-p
 • Entreprenadjuridik, 20 YH-p
 • Examensarbete, 25 YH-p
 • Geodetisk mätmetodik, 50 YH-p
 • Husbyggnadsteknik, 15 YH-p
 • Laserskanning, UAV, UAS & flygfotografering, 25 YH-p
 • LIA 1, 40 YH-p
 • LIA 2, 40 YH-p
 • LIA 3, 45 YH-p
 • Mark & anläggningsteknik, 25 YH-p
 • Ritningsteknik, 15 YH-p
 • Tillämpad matematik för mätningstekniker, 25 YH-p
 • Yrkesinriktad engelska, 15 YH-p

LIA/Praktik

Under drygt en fjärdedel av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge med fältövningar och praktiska tillämpningar.

Ansökan och behörighet

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Matematik 2, 100 p
 • Urval

Urvalet görs på meritvärde av betyg.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mätningstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig mätningstekniker. Vi samarbetar bl a med Starka och Trimtec.

”Vi har ett kontinuerligt behov av mätningsteknisk kompetens inom Stadsbyggnadskontorets verksamhet, så att få en mätningsteknikerutbildning till Jönköping känns för oss väldigt bra.” Ulrika Wahlström, Stadsbyggnadskontoret Jönköpings kommun

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,1)
Baseras på 11 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Mätningstekniker från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter: