Visa studentum.se som: Mobil

Hur tänker du när du väljer utbildning? Hjälp oss att svara på några frågor i vår undersökning och ha chans att vinna två biobiljetter!

Fastighetsingenjör

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Linköping
80 veckor - ca 2 år
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: september 2020 - Linköping

Fastighetsingenjör

Yrket som fastighetsingenjör passar dig som älskar teknik, vill arbeta med utveckling och IT-system. Att kontrollera, tolka och drifta alla olika sorters installationer i byggnader är dina arbetsuppgifter och det gör du med den tekniska kompetens som utbildningen ger. Du har ett stort ansvar för drift och underhåll på strategisk nivå och du är med och utvecklar framtidens teknik för fastigheter. Detta är yrket för dig som vill ha en betydande roll i framtidens fastighetsbransch.

Vad arbetar du med?

Som fastighetsingenjör har du huvudansvaret för fastighetens värme, ventilation och andra tekniska system. Du ser sambandet mellan byggnadens användning, konstruktion, hyresgästernas krav och hållbar utveckling, allt utifrån hur energiåtgången och inomhusmiljön påverkas. Efter uppsatt budget ser du till att den ekonomiska planeringen följs.

Idag har fastigheter mycket avancerade tekniska lösningar och energisystem, och tekniken är därmed en betydande del i ditt arbete. Det är därför viktigt att du har ett stort intresse i att både delta och leda stora tekniska projekt. Utbildningen ger dig kunskaper som är kopplade till samhällets miljö- och hållbarhetskrav och även fastighetens krav på ekonomi och funktion. Som ett led i hållbarhetsarbetet jobbar du med energieffektivisering och energioptimering av fastighetens system. Du har kunskap om hållbar fastighetsdrift, inomhusklimat samt om resurshållning och miljösamband.

I yrket ingår även att hyresgästerna får en så bra service som möjligt så du utbildas i kommunikation och kundbemötande. På vissa arbetsplatser kan du ha en ledande roll med personalansvar. Med kunskap i olika ledarskapsstilar och dess olika metoder och verktyg har du förutsättningarna för ett framgångsrikt ledarskap.

Efter examen

På grund av klimat- och miljömål, bostadsbyggnationer och pensionsavgångar råder det stor brist på fastighetsingenjörer och efter examen är du eftertraktad både inom bygg- och fastighetsbranschen. Förutom att arbeta som fastighetsingenjör kan du även jobba som fastighetstekniker 2, energiingenjör och förvaltare av fastigheter. Jobben finns i bostads-, kontors- och industrifastigheter men också på sjukhus och affärscentra.

För mer information om Fastighetsingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

Byggnadsteknik, 20 YH-p
Energioptimering, 30 YH-p
Engelska för fastighetsbranschen, 10 YH-p
Examensarbete, 10 YH-p
Fastighetsekonomi, 25 YH-p
Fastighetsföretagande & juridik, 25 YH-p
Installation & installationssamordning, 20 YH-p
IT-stöd & digitalisering inom fastighetsbranschen, 20 YH-p
Kommunikation & kundbemötande, 15 YH-p
Ledarskap & organisation, 15 YH-p
LIA 1, 50 YH-p
LIA 2, 60 YH-p
LIA 3, 50 YH-p
Projektledning, 20 YH-p
Styr- & reglerteknik, 30 YH-p
Tillämpad matematik, 10 YH-p

LIA/Praktik

Under 32 veckor av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper inom fastighetsingenjörens olika arbetsområden i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

  • Behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper, godkänt betyg i
    • Matematik 2 

eller

  • Praktisk ellära från El- & energiprogrammet 

eller motsvarande kunskap

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Fastighetsingenjör

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Vi har ett mycket starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning som ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa fastighetsingenjörer. Vi samarbetar bla med Axcell Fastighetsförvaltning, Bostadsstiftelsen Platen, Castellum, Fasticon Support, Fastighetsteknik, Fortifikationsverket, FS Service, HSB, Hyresbostäder i Norrköping, M2 Gruppen, Pema Partner och Region Östergötland.

“Vi har nyligen anställt tre nya medarbetare från TUC:s utbildning till Fastighetstekniker, som en följd av väl genomförda LIA-perioder”.Cecilia S Aldén på Castellum

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Fastighetsingenjör från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,7)
Baseras på 8 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: