Data Governance

Få koll metoder, lagar och strategier för att implementera och underhålla datastyrning i din organisation.
Organisationer och företag inser vikten av att ha effektiva datastyrningsstrukturer för att säkerställa tillförlitlighet, kvalitet och efterlevnad av regler. Kursen riktar sig till dig som på arbetsplatsen är involverad i hanteringen, analysen och styrningen av data.
Kursen behandlar metoder och verktyg för att hantera och styra data inom en organisation och ger dig en djup förståelse för datastyrning. Med den ökande mängden data som genereras och behöver hanteras på ett effektivt sätt, blir behovet av datastyrningsexperter allt större. Du kan dra nytta av efterfrågan och vara en resurs för organisationer som strävar efter att förbättra sin datahantering.
Innehåll
Data Governance – Fundamentals:
Denna del fokuserar på de grundläggande principerna och koncepten inom datastyrning. Den kan omfatta ämnen som:
- Definitioner, mål och värde av datastyrning.
- Identifiering av dataägare, deras roller och ansvar.
- Metoder för att säkerställa datakvalitet och tillförlitlighet.
- Klassificering av data baserat på relevanta faktorer
- Hantering av regler och lagkrav relaterade till dataskydd och integritet
Data Governance – Implementation:
Här ligger fokus på praktisk implementering av datastyrning inom organisationer. Den kan inkludera följande ämnen:
- Utformning och implementering av ett datastyrningsramverk som definierar processer, roller och ansvar.
- Etablering av tydliga äganderätter och ansvarsområden för data.
- Strategier och verktyg för att övervaka och förbättra datakvaliteten.
- Införande av riktlinjer och processer för att skydda data och uppfylla regelverk.
- Hantering av data genom hela dess livscykel, inklusive insamling, lagring, användning och bortskaffande.
- Rättsliga och etiska aspekter av datastyrning, inklusive lagar, regler och etiska riktlinjer som är relevanta för datahantering och dataskydd.
- Tekniska verktyg och lösningar
- Kommunikationsstrategier och förändringshanteringsmetoder för att framgångsrikt införa och upprätthålla datastyrning.
Behovet
Kompetens inom Data Governance på arbetsmarknaden är mycket starkt och förväntas fortsätta att öka i framtiden. Det är värt att notera att utbildningen i Data Governance kan vara relevant för en mängd olika branscher och sektorer, inklusive företag, offentlig sektor, hälso- och sjukvård, finansiella institutioner mm. De faktorer som påverkar efterfrågan är till exempel den ökade mängden data i vårt digitaliserade samhälle, att företag fattar beslut baserade på fakta och analys samt att användandet av data är en avgörande faktor för få tillförlitliga och användbara insikter. Många organisationer genomför just nu digitala transformationer och flyttar sina data och system till molnet. Detta kräver en effektiv datastyrningsstruktur för att säkerställa att datahantering och dataskydd förblir robusta och skalbara. Data Governance-experter spelar en viktig roll i denna övergångsprocess, och i framtiden. Det ger dig möjlighet att bidra till organisationers framgång genom att säkerställa kvalitet, efterlevnad och effektiv användning av data.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan i stor utsträckning själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat livetillfällen (dessa spelas in och kan ses i efterhand) samt deadlines för uppgifter. Inspelade föreläsningar varvas med livetillfällen ett par gånger i veckan och utöver det tillkommer tid för självstudier.
Kommande kursstarter
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
-
Särskilda förkunskaper
-
Minst ett års heltidsarbete eller 50% under två år av en yrkesroll med direkt eller indirekt betydelse för hur data samlas in, skapas, lagras, bearbetas, används, analyseras och/eller tillgängliggörs av en organisation. Till exempel enhetschefer inom IT, marknad eller ekonomi, affärsutvecklare, projektledare, teknikinformatörer eller arkivarier. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.
-
-
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.
Urvalet görs på det sammanlagda värdet av yrkeserfarenhet.
Yrkeserfarenhet räknas 1 poäng per månad. Max 36 poäng (3 år).
Vid samma poäng sker lottning.
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad godkänd kurs utfärdas ett utbildningsbevis.
Event
Din framtid - live med TUC
Torsdagen den 28 september kl 16.30-18.30 ses vi på Teams (webbaserat). Under några timmar kommer du att få höra allt om fördelarna med att plugga en yrkeshögskoleutbildning och inspireras inför framtiden. Vi presenterar de yrkeshögskoleprogram som startar i januari 2024. Vi tar dig även hela vägen genom ansökningsprocessen och berättar allt från hur du gör din ansökan till att du får besked. Med på det digitala eventet kommer utbildningsledare och antagningsteamet att vara med, och de svarar gärna på dina frågor och funderingar.
Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.
Intresseanmälan
Samarbete med arbetslivet
Vi har ett starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna kurs som ger de kunskaper som företagen efterfrågar.
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...