Visa studentum.se som: Mobil

Träffa och chatta med skolor live på Digitala utbildningsmässan den 7 oktober! Anmäl dig nu 🎓✨

Arbetsledare inom måltidsservice

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
200 YH-poäng (halvfart i ca 2 år)
Deltid
CSN-berättigad
marker Öppen för sen anmälan / har restplatser
Event
2021-09-29
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Distans
januari 2022
2021-10-17

Distans
september 2022
Ansökan öppnar i dec-jan.

Arbetsledare inom måltidsservice

Vidareutbilda dig till arbetsledare inom måltidsservice - du behövs!

Att vara arbetsledare inom måltidsservice är ett spännande yrke där du använder såväl dina kulinariska, som sociala och ekonomiska kunskaper. Utbildningen riktar sig till bland annat dig som redan idag arbetar inom måltidsservice och vill ta ett karriärkliv. Eller så jobbar du i en arbetsledande roll inom måltidsservice och vill bygga på med teoretiska kunskaper. Upplägget med 50 % utbildningstakt under två år på distans, där du själv väljer när du vill studera, passar perfekt för dig som vill arbeta och utbilda dig samtidigt.

Utbildningen finns på distans med närträffar i Stockholm eller Tranås.

Vad arbetar du med?

Varje dag serveras ca 3 miljoner måltider i grundskola, förskola, äldreomsorg och på sjukhus. Här är det viktigt att maten är näringsriktig och anpassad efter individens behov. Utbildningen ger dig rätt kompetens inom alla delar av detta mångsidiga yrke. Du får förmågan att självständigt leda en personalgrupp, samt hantera samtal och ge konstruktiv feedback för att gruppen ska utvecklas positivt. Du lär dig att göra arbetsschema och bemanna organisationen effektivt, och att bemöta personal och gäster från olika kulturer på ett bra sätt blir naturligt för dig. Ekonomi är en viktig del i yrkesrollen och du lär dig budget, löpande bokföring och kalkylering. Detta är också en utbildning för dig med ett stort kulinariskt intresse. Du blir duktig i matsedelsplanering och näringsvärdesberäkning, och får fördjupade kunskaper om matallergier och sjukdomar där specialkost krävs.

Efter examen

Efter avklarad utbildning kan du arbeta i en arbetsledande roll eller som arbetsledare inom måltidsservice. För att skapa en positiv matkultur, en helhetsupplevelse av måltiden som bidrar till goda matvanor, är behovet av motiverad och kompetent personal stort. Därför är du efter examen mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Stockholm eller Tranås. Två gånger per termin sker träffarna, och är två till tre dagar. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Arbetsledare inom måltidsservice, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Budgetering & kalkylering, 15 YH-p
 • Examensarbete, 10 YH-p
 • Hållbarhet & klimatsmarta livsmedel, 10 YH-p
 • Inköp & upphandling, 10 YH-p
 • Kommunikation och bemötande, 15 YH-p
 • Ledarskap & arbetsledning, 25 YH-p
 • LIA (Lärande i arbete) 1, 15 YH-p
 • LIA (Lärande i arbete) 2, 15 YH-p
 • Livsmedel- & alkohollagstiftning, 10 YH-p
 • Matsedelsplanering i kostdatasystem, 20 YH-p
 • Näringslära, 10 YH-p
 • Organisation & arbetsrätt, 15 YH-p
 • Specialkost, 15 YH-p
 • Värdskap & måltidsglädje, 15 YH-p

LIA/Praktik

En del av dina studier är förlagda till en arbetsplats på så kallad LIA, Lärande i arbete. Under handledning får du bl.a. kunskap att reflektera, analysera och se möjligheterna till innovativa lösningar för att utveckla verksamheten.

Ansökan och behörighet

Distans med närträffar i Stockholm

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: godkänt i kurserna
  • Hygien
  • Livsmedel och näringskunskap 1

Ett års yrkeserfarenhet inom kök med matlagning, motsvarar yrkesinriktade kurser.

Yrkeserfarenhet: ett års relevant yrkeserfarenhet på heltid, inom verksamhetsområdet måltidsservice eller restaurangkök med matlagning i större skala.

Urval
Urval görs på sammanlagda meritpoäng av betyg och yrkeserfarenhet.

Distans med närträffar i Tranås

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: godkänt i kurserna
  • Hygien
  • Livsmedel och näringskunskap 1


från Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller motsvarande kunskaper. Ett års yrkeserfarenhet inom kök med matlagning, motsvarar yrkesinriktade kurser.

Relevant yrkeserfarenhet inom verksamhetsområdet måltidsservice eller restaurangkök med matlagning i större skala, som omfattar minst 1 år med en tjänstgöringsgrad på 100 % eller minst 2 år med en tjänstgöringsgrad på 50%.

Urval
Urval görs på sammanlagda meritpoäng av betyg och yrkeserfarenhet.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Event

Din framtid - live med TUC

Varmt välkommen till det webbaserade eventet Din framtid – live med TUC! Under några timmar kommer vi att berätta om fördelarna med yrkeshögskolan och presentera de utbildningar vi startar i januari. Självklart reder vi ut allt kring behörigheter och antagning som du behöver veta. Ta fram kalendern och boka in onsdagen den 29 september 2021.

Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2021-09-29    Tid:   17:00 - 19:45  

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Arbetsledare inom måltidsservice

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden. 

”Inom våra verksamheter finns det ett uttalat behov av den kompetens som utbildningen ska ge. I dag är det svårt att rekrytera till våra tjänster kock med produktionsansvar, den personalgrupp som leder och fördelar arbetet i köken.” Lena Bertilsson, enhetschef Borås stad

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,1)
Baseras på 11 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Arbetsledare inom måltidsservice från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter: