Visa studentum.se som: Mobil

Föreståndarutbildning – för LSS, HVB och stödboende

Sverigehälsan
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Malmö
5 månader
Deltid
26 250 SEK inkl. moms
Svenska
Klassrum
Startdatum: 2023-01-23 - Malmö

Videoreportage

Om utbildningen

Sverigehälsan har i samarbete med representanter från arbetslivet skräddarsytt en processinriktad utbildning för föreståndare och blivande föreståndare för hem för vård och boende – HVB, SoL-boende och LSS-verksamheter. Bakgrunden till utbildningen är att det framkommit ett tydligt behov av kompetensutveckling för föreståndare/första linjens chefer i dessa frågor. Som deltagare får du också ett forum där det skapas möjlighet att bolla med andra som har liknande uppdrag för att se hur de löst olika frågor som dyker upp i vardagen.

Uppdraget som föreståndare är ett multidimensionellt uppdrag där du bär ansvaret för att säkerställa klientens/brukarens rättigheter. Ett ansvar att skapa förutsättningar i det dagliga arbetet för en trygg och säker behandling för klienterna/brukarna. Att intentionerna inom lagstiftningen och andra föreskrifter uppfylls samtidigt som du ansvarar för personalens rättigheter. Ibland krockar den ena partens behov med den andras. Detta skapar dilemman och frågor uppstår troligtvis för dig. Det finns inte alltid ett givet svar som går att finna i föreskrifter och lagstiftning.

FÖR DIG SOM

  • arbetar som föreståndare på/i kommunalt/privat/statligt/landstingsdrivet Hem för vård eller boende (HVB) och i verksamheter med stöd av LSS och SoL och vill utvecklas i din yrkesroll
  • uppfyller IVOs krav för föreståndare inom HVB och LSS men som ännu inte arbetar som föreståndare
  • är arbetsgivare och vill höja kompetensen hos dina föreståndare

Utbildningens mål

Du får en utbildning som vidrör alla de dimensioner som föreståndaruppdraget innebär. Du får koll på aktuella lagstiftningar samt en fördjupning i etiska frågeställningar och olika förhållningssätt. Du får verktyg i hur du arbetar kvalitetssäkrande och hur man implementerar metoder och processer. Vi tittar på hur man säkerställer inskrivnings- och matchningsprocesser och ger dig stöd i att leda det dagliga arbetet. Fokus kommer ligga på hur du styr verksamheten organisatorisk och juridiskt på arbetsplatsen men även hur du får ditt team att trivas och jobba utifrån sina bästa förutsättningar.

Utbildningens innehåll

Utbildningen bedrivs genom föreläsningar och seminarier varvat med praktiska övningar. Utbildningen omfattar fem lärarledda utbildningsblock om två dagar samt distansstudier.

  • Uppdraget som föreståndare (nu och historiskt)
  • Att göra skillnad och skapa värde för andra
  • Lagarna som styr verksamheten
  • Arbetsgivaransvar, samarbetsaktörer och ekonomistyrning
  • Case från verkligheten

Om kursledaren

Utbildarna har många års erfarenhet av arbete kopplat till HVB, SoL och LSS-verksamheter. Några har arbetat direkt i det dagliga arbetet och som föreståndare, andra har arbetat som inspektörer och tillståndsgivare på Länsstyrelsen, Socialstyrelsen & Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Reportage

Inspireras av Sverigehälsans utbildningsdeltagare

Sedan 1996 har tusentals engagerade deltagare utbildat sig på Sverigehälsan. Med ett brinnande intresse för hälsa och utveckling och en längtan efter att låta livet ta en ny vändning.

På Sverigehälsan i Hammarby Sjöstad erbjuder vi helt kostnadsfria och CSN-berättigade utbildningar via komvux inom hälsa och friskvård och till lärarassistent.

Möt Ana, Annicka och Hannah som studerat på Sverigehälsan >>Sverigehälsan

Hälsa och välmående börjar med kunskap

Utveckling börjar ofta med ett litet steg framåt. Med detta väcks lusten att växa, att finna kunskap, inspiration och glädje. Det är vår förhoppning att du bland våra utbildningar och kurser hittar det du söker, oavsett om det gäller nya...


Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Föreståndarutbildning – för LSS, HVB och stödboende

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sverigehälsan

Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,4)
Baseras på 161 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Föreståndarutbildning – för LSS, HVB och stödboende från Sverigehälsan, fyll i följande uppgifter: