Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Haparanda
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Klassrum
Startdatum: 2022-08-22 - Haparanda
marker Öppen för sen anmälan / har restplatser

Ljudteknik

Svefis utbildningar inom Ljudteknik ger dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik och liveljud.

Du får lära dig att hantera och använda bl. a. inspelningsprogram, PA-system och mikrofoner. Du får även lära dig om mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikdata, musikteori, ellära och genreförståelse.

Utöver teoretiska studier kommer du dessutom att få jobba med egna projekt samt rigga och mixa ljudet inför och under skolans evenemang, vilka kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter. Ljudteknikerna hyrs dessutom ut till andra ställen där ljud behövs, så du kommer att få jobba en hel del med ljudteknik på riktigt!

Om du väljer att läsa utbildningen som eftergymnasial yrkesutbildning kommer du även att få de kunskaper och erfarenheter du behöver för att skapa och driva eget företag samt att arbeta med ljudteknik.

Vi har två professionella inspelningsstudior sammankopplade med tre separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter. Utbildningen bygger på medverkan av olika gästlärare samt professionella producenter och ljudtekniker.

Svefi har både boende och restaurang för en trygg och komplett studiemiljö.

Utöver yrkesutbildningen så finns Ljudteknik även som särskild kurs samt allmän kurs! Den särskilda kursen har litet lägre ansökningskrav och låter dig fokusera helt på ljudteknikämnena utan yrkesdelen. I den allmänna kursen får du studera och jobba med ljudteknik samt läsa de gymnasieämnen du saknar behörighet i och på så vis ge dig själv möjligheten att söka vidare till studier på högre nivå. Du hittar utbildningarna på Svefis webbplats, svefi.net.

För mer information om Ljudteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansök till utbildningen på Sverigefinska folkhögskolans webbplats, svefi.net.

Antagningsvillkoren nedan gäller yrkesutbildningen. Om du inte uppfyller villkoren kan du gärna ansöka till Ljudteknik: Särskild kurs eller Ljudteknik: Allmän kurs istället.

 • Minst 18 års ålder.
 • Behörighet att läsa på yrkeshögskola:
  Du har godkänd nivå i följande ämnen:
  Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1,
  Engelska 5,
  Matematik 1 a, b eller c,
  Samhällskunskap 1a1,
  Naturkunskap 1a1,
  Religionskunskap 1,
  Historia 1a1
 • Du spelar/har spelat något instrument. Undantag görs om liknande kunskaper finns eller om dina ljudtekniska ambitioner inte är inom musikgenren.
 • Goda kunskaper i engelska, både talad och skriven.
 • Antagningsprov: Intervju samt icke utslagsgivande diagnostiska prov i ljudteknik och musikteori. (Proven är bara för att undersöka dina förkunskaper och påverkar alltså inte kursgången.)

Arrangemang under utbildningen

Du kommer att få planera, rigga, mixa och spela in ljud och musik under flera olika evenemang varje läsår, från akustiska kvällar i vår källarbar till utomhuskonserter!

Målsättning

Efter slutförd kurs beräknas du ha uppnått följande:

 • Du kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
 • Du har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, mastring, klangutbredning, stereoteknik, MIDI, synkronisering, effektläggning, radio, akustik, med mera.
 • Du kan arbeta som ljudtekniker, t.ex. i en inspelningsstudio eller på en PA-firma.

Arrangemang under året

Du får planera, rigga, mixa och spela in ljud under olika evenemang såsom konserter (både inomhus och utomhus), föreläsningar, uppträdanden, med mera.

Varför välja Sverigefinska folkhögskolan?

Sverigefinska folkhögskolan, Svefi, ligger vid torget i den lugna småstaden Haparanda, ett stenkast från det lantliga men samtidigt bara en kort promenad från gränsen till Finland och den betydligt större systerstaden Torneå – så det finns litet av varje, inklusive både IKEA och Jysk för dig som är nyinflyttad!

Svefi är perfekt för dig som söker en solid utbildning, ombyte, eller som bara vill kunna studera i lugn och ro. Skolan är något av en egen liten värld med sina konstfyllda lokaler, en prisbelönad lunchrestaurang på innergården, och ett vandrarhem med studentboende tvärs över torget. Miljön i stort är även den litet speciell, med intensiva årstider, midnattssol hela sommaren och kolsvarta vinterdagar. Väl värt att uppleva!

För mer info om skolan, besök vår webbplats svefi.net!

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Däremot tillkommer en material- och teknikavgift om 6000 kr per läsår. I den avgiften ingår studiematerial, teknik, försäkringar, studiebesök, m. m.

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan, eller Svefi, ligger i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det är därifrån namnet kommer....


Läs mer om Sverigefinska folkhögskolan och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Ljudteknik

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sverigefinska folkhögskolan

Torget 3
953 32 Haparanda

Recensioner

Snittbetyg: 3

Baseras på 1 recensioner.

Student
Det har varit en ögonöppnande utbildning för mig rent tekniskt. Dock har jag upplevt att i princip hela utbildningen har utgått i från att grundläggande datakunskaper besitter varje elev. Upplägg och information inom utbildningen har kanske inte alltid varit så tydligt under årets gång. Däremot har jobben där vi agerade som bärhjälp samt praktik...
Svefi Kommentar:
Hej och tack för recensionen! Vi kommer att införa frivilliga grundutbildningar inom data med början på höstterminen, så den som känner sig osäker kan då läsa materialet (med handledarhjälp vid behov) när det passar.
Visa mer
Recensioner
Recensioner
(3,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,3)
Baseras på 11 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Ljudteknik från Sverigefinska folkhögskolan, fyll i följande uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via *
SMS
Telefon
Mail