Allmän kurs: Fastighetsskötsel
Allmän kurs: Fastighetsskötsel är perfekt för dig som vill bli allt-i-allo, fastighetsskötare, vaktmästare, eller som bara inte vill vara helt hjälplös när något händer i hemmet! Du får dessutom komplettera dina betyg från grundskolan eller gymnasiet så du får behörighet att läsa på gymnasienivå – men det går lika bra att läsa de ämnen du är intresserad av.
Du studerar de ämnen du behöver komplettera ungefär 50% av tiden. Under den andra hälften får du lära dig olika moment som ingår i att se efter hem och fastigheter, till exempel tapetsering och målning, röja snö, halkbekämpning, montering och enklare reparationer av möbler, fixa stopp i dusch och avlopp, gräsklippning, grundläggande underhåll av fordon – med mycket mera! Dina allmänna studier och fastighetsämnena blandas på schemat.
Utöver att du tillsammans med andra får studera och jobba med de olika områdena får ni även syssla en hel del med praktisk problemlösning. Så du får inte bara gott om riktiga erfarenheter, du får även lära dig tänka på ett sätt som underlättar arbetet.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
— Minst 18 års ålder (men i vissa fall ges dispens).
— För dig som vill läsa på gymnasial nivå gäller även följande: du har slutfört grundskolan eller slutfört minst ett års heltidsstudier på en folkhögskolas Allmänna kurs där dina ämnen motsvarar grundskolans årskurs 9. Detta innebär att du har åtminstone godkänt betyg (eller motsvarande omdöme) i följande ämnen på en nivå som motsvarar årskurs 9:
- Svenska eller Svenska som andraspråk
- Engelska
- Matematik
- Samhällskunskap
Innehåll:
Skolan, boende och CSN
Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.
Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.
Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.
Gemenskapen
Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!
Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?
Målsättning
Du beräknas ha uppnått följande:
-
Du kan använda manuella och elektriska verktyg på ett säkert och korrekt sätt.
-
Du har fått kunskap om vad som krävs både inför, under och efter olika arbetsmoment.
-
Du kan tapetsera, måla och känner till vad som krävs i form av förarbete/underarbete samt vilka arbetsredskap som behövs.
-
Du kan göra enklare reparationer av möbler.
-
Du känner till vad som behöver göras när årstiderna växlar (snöröjning, halkbekämpning, sopsortering, med mera)
-
Utöver dessa tillkommer ytterligare områden.
Kostnader
Material- och teknikavgift
1000 kr per termin. (Avgiften avser 100% studietakt.) I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial och liknande. Du får en faktura för höstterminen i samband med att du tackar ja till din studieplats. Sedan får du en faktura för vårterminen när den börjar närma sig. Du köper din egen kurslitteratur och får en lista på de böcker du behöver.
Sverigefinska folkhögskolans Facebook
Intresseanmälan
Sverigefinska folkhögskolan - Svefi
Webbplats: svefi.net Sverigefinska folkhögskolan, "Svefi," ligger mitt på torget i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det...
Läs mer om Sverigefinska folkhögskolan och visa alla utbildningar.