Kommande starter
Om utbildningen
Samtidskonstens frågor 50% - vårtermin
Vill du studera samtidskonstens frågor men missade att ansöka till höstens kursstart? Nu tar vi in fler deltagare till vårterminen!
Det innebär att de som startar kursen under vårterminen studerar tillsammans med deltagarna som startade hösten 2024. Det blir en bra grund för intressanta samtal om samtidskonst – missa inte detta.
Om kursen:
Kin museum för samtidskonst i Kiruna gör en kurs i samtidskonst på 50% på Sunderby folkhögskola.
Ansvariga för kursen är Judith Schwarzbart, curator, kritiker, pedagog och tillika biträdande chef på Kin, och Bernd Krauss, konstnär och lärare på Piet Zwart Institute i Rotterdam. Maria Lind, curator, skribent, pedagog och tillika Kins chef, samt Paulina Sokolow, konstvetare och skribent och tillika kommunikatör på Kin, bidrar också till kursen.
Syftet med kursen är att introducera deltagarna till några av de centrala frågorna inom samtidskonsten, däribland ”handens arbete”, ”konstnärlig forskning”, ”kontextens roll”, ”det performativa”, ”konst och aktivism”, ”konst och teori” och ”konst och praksis”. Utifrån Kins program lyfts frågorna i form av föreläsningar, samtal och seminarier där deltagarna tillsammans läser relevanta texter och betraktar aktuella konstverk. Konstnärer som ställer ut på, och på andra sätt arbetar med, Kin bidrar också till kursen.
Kin museum för samtidskonst
Kin museum för samtidskonst är Norrbottens länskonstmuseum för samtida konst. Museet samlar och visar samtidskonst med en mångfald av konstnärliga uttryck, medier och praktiker med Barentsregionen som geografisk utgångspunkt.
Studieort Luleå och Kiruna, delvis distans
Undervisningen äger rum både fysiskt på Sunderby folkhögskola i Luleå och på Kin museum för samtidskonst i Kiruna ett veckoslut i månaden, torsdag-söndag eller på distans på flera av träffarna. Fredag hålls en öppen föreläsning som kan upplevas både online och offline. Undervisningen växlar mellan seminarieform, presentation och workshop.
Fotot visar ett verk av Maja Fredin "Frutti di merda".
Kontakt
Studie- och yrkesvägledare
Kontakta vår studie- och yrkesvägledare (syv) om du har frågor om kursen eller vår folkhögskola. Ta kontakt via telefon eller e-post. Se vår hemsida för aktuella telefontider och mer info.
Varför välja Sunderby folkhögskola?
HBTQ vänlig
Distansutbildningar
CSN-berättigad
Boende
Boende
Boende bokas och bekostas på egen hand, på valfritt hotell i respektive stad. Det finns möjlighet att boka övernattning på Sunderby folkhögskola i Luleå samt Malmfältens folkhögskola i Kiruna. Meddela att du studerar Samtidskonstens frågor för att erhålla rabatterat pris på Sunderby folkhögskolas hotell. Bokning och betalning sker via respektive folkhögskola.
Så ansöker du
Förkunskaper
Viss kunskap om konst är fördelaktig men inget krav.
Ålder
Du ska ha fyllt 18 år eller fylla 18 år under kalenderåret du startar kursen. Ingen övre åldersgräns.
Ansökan
Ansökan sker via sidan Schoolsoft. Till din ansökan vill vi att du skriver ett motivationsbrev på max 400 ord om varför du vill gå på kursen. Brevet är viktigt för vårt gemensamma arbete under året.
Om du vill studera hos oss behöver du göra en ansökan via sidan Schoolsoft. På Sunderby folkhögskolas hemsida finns länk till ansökan, se kurssidan. Om ansökan är stängd finns ingen länk aktiv. Du behöver då vänta tills ansökan öppnar igen.
Träffar
Serviceavgift
Serviceavgift 1750 kr/termin (avser endast avgift vårtermin 2025)
Intresseanmälan
Sunderby folkhögskola
Sunderby folkhögskola är en plats för alla slags möten med utbildning, restaurang, hotell, konferens och galleri i anrika miljöer (vi har funnits sedan 1896). Deltagare har rabatterat pris på lunch i restaurangen samt rabatterat pris på övernattning på vårt hotell,...
Läs mer om Sunderby folkhögskola och visa alla utbildningar.