Visar 1-20 av 168 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 168 träffar
1
2
3
4
...
9

Mer om Utbildningar till civilingenjör

Som civilingenjör kan du arbeta inom oerhört många olika områden beroende på vilken inriktning du valt under din utbildning och vad du har för erfarenhet sedan tidigare. Du kan till exempel arbeta med produktutveckling, teknisk konstruktion, ekonomi och forskning. Men även inom läraryrket, marknadsföring och försäljning.

Ofta fungerar civilingenjörer som arbetsledare eller har särskilda tekniska befattningar. Som civilingenjör är du inte fast i en speciell sektor utan kan välja om du vill arbeta privat, kommunalt, statligt eller internationellt.

Arbetsmöjligheter för civilingenjörer

På den privata marknaden arbetar många civilingenjörer som konsulter och egenföretagare, men man hittar dem även inom entreprenadföretag och industriföretag.

Arbetsuppgifterna för en civilingenjör ligger mellan allt från forskning och utveckling till företagsledning och försäljning.

Den största gruppen civilingenjörer arbetar på statlig nivå som doktorander, lärare och forskare vid bland annat högskolor och universitet. Många arbetar på statliga verk men också inom försvarets olika förvaltningar.

För nyutexaminerade civilingenjörer omfattar arbetsuppgifterna främst utrednings- och konstruktionsarbete.

Inom den kommunala sektorn finner man ofta civilingenjörer i tekniska eller ledande befattningar vid till exempel energiverk, byggnads- och gatukontor, fastighetskontor och stadsingenjörskontor. Planering, ledning och administration är några av arbetsuppgifterna för de civilingenjörer som arbetar kommunalt.

Civilingenjörsutbildningar i Sverige

Om du letar efter civilingenjörsutbildningar på de svenska universiteten och högskolorna upptäcker du snart att det finns nästan oändligt många, med massor av olika inriktningar. Exempel på inriktningar inom civilingenjörsprogrammet är:

  • Maskinteknik
  • Datateknik
  • Automation och mekatronik
  • Teknisk design
  • Teknisk fysik
  • Energisystem
  • Informationsteknologi
  • Väg och vattenbyggnad
  • Industriell ekonomi

För den som har svårt att bestämma inriktning finns alternativet ”öppen ingång”. Där läser studenterna samma grundläggande kurser som övriga civilingenjörsstudenter, men väljer inriktning senare under utbildningen.

Civilingenjör

För dig som inte har alla behörighetsgivande kurser som krävs, eller för dig som vill friska upp dina kunskaper, finns ett förberedande tekniskt basår på flertalet högskolor. Basåret brukar även ge platsgaranti, vilket innebär att den som läst basåret och sedan söker en utbildning inom området på samma skola, är garanterad en plats på utbildningen. Längden på en civilingenjörsutbildning är fem år, 300 högskolepoäng, och leder till en examen på avancerad nivå.

Civilingenjörsutbildningar utomlands

Som tidigare nämnt finns det ett väldigt stort utbud av inriktningar att välja bland för dig som vill studera till civilingenjör. Många svenskar väljer att studera till civilingenjör utomlands och åker då främst till USA och Australien. Om du vill studera till civilingenjör utomlands finns det flera olika sätt att gå tillväga på. Du som redan läser ett program i Sverige kan välja att ta en eller flera utbytesterminer under utbildningens gång.

Vill du läsa en hel civilingenjörsutbildning utomlands kan du välja att åka på egen hand eller via en utlandsförmedlare, en så kallad agent. Om du väljer att åka själv så får du på egen hand ta reda på allt som gäller med ansökan och eventuella andra regler. Om du istället väljer att läsa via en agent så hjälper de dig med allt från ansökningsprocessen till att hitta boende.

Arbetsmarknaden för civilingenjörer

Eftersom arbetsmarknaden för civilingenjörer är så oerhört bred finns det relativt mycket du kan arbeta med efter din utbildning till civilingenjör. Allt beror på vilken inriktning du valt. Lycka till med dina framtida studier till civilingenjör!

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 8 utbildningar inom kategorin Civilingenjör som ges utomlands?