Visar 1-20 av 164 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 164 träffar
1
2
3
4
...
9

Grafisk design utbildning

För dig som gillar grafisk design

Grafisk design och grafisk formgivning handlar om att använda färger, logotyper, typsnitt, kontraster, mönster och mycket annat för att få fram ett budskap. Ofta handlar det om att arrangera text och bilder för att underlätta mottagarnas förståelse och förbättra besökarnas upplevelse.

Grafisk design används inom alla typer av media, exempelvis för webben, informationsskyltar, trycksaker, förpackningar, framställning på bildskärmar samt film (fotografisk och animerad). Grafisk formgivning har funnits ända sedan människan först började använda skrift, men det var i slutet av 1800-talet det började ses som en egen disciplin.

Grafisk design går ofta hand i hand med andra discipliner, som exempelvis arkitektur, inredning, illustration, bildkonst, mode och fotografi.

Studera en grafisk design utbildning

Du kan välja att plugga grafisk design och grafisk formgivning inom samtliga olika utbildningsformer, såsom YH-utbildning, Yrkesutbildning och konst- och kulturutbildning. För vissa grafisk design utbildningar krävs det även att man visar arbetsprover och prov på speciella förkunskaper för att komma in på utbildningen. 

En generell skillnad mellan dessa är att grafiska design utbildningar på universitet/högskola ofta är bredare, med brett fokus på grafisk design, digital visualisering, interaktionsdesign, webbutveckling och liknande, medan yrkeshögskolors grafisk design utbildningar är mer specialiserade inom t.ex. förpackningsdesign, speldesign och andra kreativa inriktningar.

AD? Creative director? Framtiden efter grafisk design-utbildning. 

En grafisk design utbildning ger dig möjlighet att jobba på flera olika typer av arbetsplatser, som exempelvis reklambyrå, tryckeri eller andra typer av medieföretag, men också inom exempelvis kommuner, landsting och eventbolag. Du som är inriktad på att arbeta med reklam kan välja att läsa en reklamutbildning direkt!

Yrkesinriktningarna kan också skifta inom grafisk design. Siktar du på ett jobb som AD (art director), grafisk formgivare eller illustratör? Då är du med största säkerhet en kreativ person som är intresserad av att fokusera på det grafiska, genom att arbeta fram idéer och säkerställa utseende och enhetlighet för olika produkter och lösningar.

Vill du istället arbeta strategiskt och övergripande med större fokus på kundkontakt och samordning kan istället yrken som creative director, planner, multimediautvecklare eller webbdesigner passa dig bättre.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 57 utbildningar inom kategorin Grafisk design som ges utomlands?