Sammanfattning
YH-utbildning
Stockholm
Klassrum
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: augusti 2023 - Stockholm
Sista ansökan: 2023-05-15

Videoreportage

Data Engineer /

Om utbildningen

Data Engineer

Utbildningen för dig som älskar att analysera och undersöka. Som Data Engineer filtrerar du fram den data som efterfrågas, och som ligger till grund för att kunna fatta rätt beslut. I takt med att stora företag och organisationer behöver hitta rätt data för rätt ändamål behövs en analytiker med specialistkunskaper inom just IT och programmering. Yrkesrollen är mycket efterfrågad på arbetsmarknaden.

Arbetsmarknad & yrkesroll

I takt med att samhället digitaliseras finns det idag oerhört stora mängder data, och mängden växer. Data kan mätas, analyseras och användas för att företag och organisationer ska kunna fatta effektiva, och många gånger kritiska beslut, och kunna se mönster. Som Data Engineer hjälper du företag med just detta.

I din roll som Data Engineer kan du ta fram rätt data ur den stora mängd som finns. Du analyserar och prioriterar vilken data som är viktig för beställaren, och hittar det bästa sättet för att visualisera informationen som du tar fram.

Efter utbildningen kan du arbeta med dataanalys på en mängd olika större organisationer och företag, i både privat som offentlig sektor. Yrkesrollen återfinns i samtliga branscher som exempel myndigheter, kommuner, banker, konsultbolag, försäkringsbolag, banker, elbolag, byggbolag, hälsosektorn samt inom e-handeln.

Vår utbildning

Under din utbildning på STI lär du dig bland annat att hantera databaser och leverera analysunderlag. Du lär dig också om datamodellering, datavisualisering och AI. För att du ska få en bred förståelse av området är programmering en viktig del av utbildningen. Du får grundläggande kunskaper i Python och SQL, men också en introduktion i Java och Scala.

Varför välja STI -Stockholms Tekniska Institut?

Bra kontakter med

näringsliv

Praktik/LIA

90% får jobb efter

genomförd utbildning

Så ansöker du

För att vara behörig behöver du:

 • Grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan – Fullständig gymnasieexamen med minst 2250 godkända poäng (eller 90 % av ditt slutbetyg) eller motsvarande (komvux, folkhögskola mm) samt lägst betyget G/E i ämnena Svenska 1 (A) eller Svenska som andraspråk (SVASVA01 eller högre), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A).
 • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)
 • Programmering 1 med lägst betyg E (eller betyg G)

Eller:

motsvarande kunskaper och färdigheter, som du fått genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet.

Kursinnehåll

 • Projektmetodik och affärsmannaskap
 • Automation & devops
 • Big Data and Cloud – Practical development and No
 • SQL
 • Data modelling
 • Data warehouse lifecycle (data integration architecture)
 • Dataplattformar, maskininlärning och artificiell intelligens
 • Datavisualisering
 • Examensarbete
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Programmering
 • Programmering inom data platform development
 • SQL

LIA

LIA

I YH-programmet Data Engineer ingår det två praktikperioder som kallas LIA (Lärande I Arbete). Här är du ute och jobbar på ett företag inom din bransch. Under din LIA så arbetar du tillsammans med en handledare från företaget för att kunna omsätta dina kunskaper på bästa sätt. LIA-perioderna ger dig erfarenhet, större insikt i din kommande yrkesroll och en mycket stark koppling till arbetsmarknaden.

Under din LIA kan du välja att vara på samma företag båda perioderna, eller testa olika företag beroende på vad du vill inrikta dig på. Varje år anordnar vi också branschdagar här på STI där du träffar företag inom branschen och nätverkar för att upptäcka dina möjligheter till LIA och eventuell anställning. 

Din tid på STI

Förutom kunskaper kommer du få vara med om många intressanta och utvecklande händelser, workshops, studiebesök, events med mera. Möjligheterna är många, och här har du verkligen gjort rätt val för framtiden.

För att lyckas med din utbildning på STI är det viktigt att du är driven, engagerad och nyfiken. Du behöver inte vara expert från start, men det är bra att vara nyfiken för att kunna hitta det du vill arbeta med inom ditt område. Du har själv ansvar över dina studier när det gäller självstudier, grupparbeten eller områden inom din utbildning som du vill fördjupa dig i.

STI -Stockholms Tekniska Institut

YH-program som leder dig till din nya karriär!

Var med och skapa framtidens samhälle och gör ny teknik och innovation till din vardag. Utbilda dig inom samhällsbyggnad, teknik & IT på STI.  På STI får du en utbildning som leder dig hela vägen till en bra och hållbar...


Läs mer om STI -Stockholms Tekniska Institut och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

STI -Stockholms Tekniska Institut

Liljeholmstorget 7
117 63 Stockholm

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,9)
Baseras på 282 recensioner.
Se alla skolans recensioner