
Skriv för att nå ut – distanskurs på halvfart
Vill du förändra något i samhället? Har du ett budskap som du vill få ut? På vår distansutbildning "Skriv för att nå ut" får du kunskaper om hur text och bild kan användas i opinionsbildning. Kursinnehållet är också inspirerat av FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.
Här får du lära dig hur du skriver texter och formulerar budskap med syftet att påverka människor. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om opinionsbildning och att kommunicera genom text. Det är ingen renodlad skrivkurs, men utgångspunkten är det skrivna ordet.
Du får grundläggande kunskaper om hur du uttrycker dig i text och bild för att sprida ditt budskap och väcka opinion. Att skriva för webb och blogg, skriva marknadsförande text och analysera bilder är exempel på uppgifter.
Undervisningen sker i ett digitalt klassrum
All undervisning sker genom seminarier i ett digitalt klassrum. Du kan alltså delta i kursen oavsett var du bor. En viktig del av kursen är kursdeltagarnas respons på varandras alster - texter, analyser och bilder. All respons, både från lärare och deltagare, sker i det digitala klassrummet och per e-post.
Undervisning på halvfart
Skriv för att nå ut är en distanskurs på halvfart, det betyder att du behöver lägga minst 20 timmar på studier varje vecka. Vill du får du gärna medverka på frivilliga träffar som anordnas på skolan. Du bör ha tillgång till dator och internetuppkoppling.
Undervisande lärare
Lärare är Karin Jacobson, som har arbetat som skrivande journalist i nio år och som marknadsförare i sju år. Kursdeltagarna är medskapare av kursupplägget.
Exempel på kursinnehåll:
- Att skriva sammanfattande och lättfattligt
- Att skriva riktade texter som debattartiklar och presentationstexter
- Retorik i tal och skrift
- Intervjuteknik
- Analys av opinionsbildande kampanjer i sociala medier och på reklamplats
- Grundläggande bildkomposition
Kursen avslutas med att deltagarna tillsammans eller var för sig arbetar med ett större projekt: till exempel en blogg, en hemsida, en pod, ett facebook-konto eller en projektansökan. Det mesta som kräver skrivande får plats i projektet!
Intyg på dina kunskaper
Efter avslutad kurs får du ett intyg om färdigheter i följande:
- Skrivande
- Visuell kommunikation
- Att nå ut med budskap
Studietid och studiemedel
Kursen är kostnadsfri och berättigar till CSN på gymnasienivå. Den effektiva kurstiden är 20 veckor och det du får studiemedel för.
Så ansöker du
Antagningskrav och ansökan
Du ska vara minst 18 år gammal och ha behörighet i minst Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 från gymnasiet, komvux, eller motsvarande för att bli antagen till kursen. Några övriga förkunskaper är inte nödvändiga.
Alla platser till vårterminen 2021 är nu fyllda och ansökan är stängd.
Stadsmissionens Folkhögskola Facebook
Stadsmissionens Folkhögskola

Välkommen till Stadsmissionens Folkhögskola
Stadsmissionens folkhögskola erbjuder läsårslånga kurser för unga och vuxna som vill uppnå högskolebehörighet. Vi har också olika kurser i svenska som andra språk. Skolan är omtyckt för sin varma och generösa atmosfär, tolerans för varandras olikheter och att alla känner sig välkomna! Stadsmissionens...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Stadsmissionens Folkhögskola
För att få mer information om utbildningen Skriv för att nå ut – distanskurs på halvfart från Stadsmissionens Folkhögskola, fyll i följande uppgifter: