Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Grönsaksodling för nybörjare

Sommenbygdens folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Tranås
15 veckor
Deltid, distans
CSN-berättigad
600 SEK Momsfri
Startdatum: 2023-02-10 13:00 - Tranås
Jorden och Maten-Grunden vi står på

Om utbildningen

Grönsaksodling för nybörjare

Denna kurs hette tidigare, "Jorden och maten".
Alla kan odla! Visst händer det något i en när man ser ett frö gro? Oavsett om du har en gård på landsbygden eller stora odlingsdrömmar i en lägenhet så kommer denna kurs att ge dig en grund att stå på för att odla såväl grönsaker som dig själv. Allt i från handfasta odlingsknep till olika odlingsfilosofier diskuteras.

Kursen har som målsättning att inspirera dig till att odla både grönsaker, jord, dig själv och dina tankar. Vi vill lägga en kunskapsgrund för dig att bygga vidare på. Inom ramarna för kursen diskuterar vi allt från handfasta odlingsknep till olika odlingsfilosofier, vår odlade historia och samhället vi nu lever i. Hur man bäst lyckas med morotssådden, hushåller med resurer och undviker kållarver blandas med tankar om globala frömonopol och självhushållardrömmar.

Kursen är uppdelad i 7 block och du kommer löpande under kursen att få uppgifter på varje tema. Det kommer både att vara läs- och skrivuppgifter, diskussionsfrågor, praktiska uppgifter samt quiz. Kursen består också av två träffar  som hålls på folkhögskolan i Tranås. På träffarna kommer vi ha teoripass, göra studiebesök tillsammans och redovisa vissa uppgifter.

För mer information om Grönsaksodling för nybörjare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens ledare

LÄRARE

Mimmi Rosell
I en större villaträdgård och på lånad åkermark odlar Mimmi görnsaker till familjens behov – men hon har också frö och en liten mängd grönsaker till försäljning. Hon är odlaren vars fascination för jorden ökar med varje spadtag och som ständigt utforskar och funderar…I bagaget finns förutom praktisk erfarenhet en folkhögskoleutbildning inom odling för självhushåll, kurser i ekologisk växthusodling och andelsjordbruk samt högskolestudier inom bland annat miljövetenskap med fokus på klimatförändringarna och samhället. Under 2022 utbildar hon sig till ekopedagog.

Mimmi är aktiv i nätverket Omställningsbyrån och verksam i den lokala REKO-ringen både som administratör och producent. Förutom att leda kursen på Sommenbygdens Folkhögskola samarbetar hon också med olika studieförbund och arrangerar bl.a. kurser i lieslåtter för trädgård, odling eller äng.

Matilda Forsärla 
Matilda började odla sin trädgård 2011 och har fokuserat på många olika växtplatser, växthus och nu på senaste åren snöat in på biodling och tomater. I fyra olika hemmasnickrade växthus och med en frilandsodling på ca 300 m2 så trivs både grönsaker, bär, frukter, ogräs, höns, insekter och små barn. Till yrket är Matilda konsthantverkare och hon har hållit i kurser sedan 2007 både för studieförbund, grundskola och folkhögskolor. Folkbildning har alltid varit en stor del av världens hennes företagande, där även utställningsverksamhet och egen tillverkning och försäljning av framförallt textilt konsthantverk ingår.

Tillsammans gjorde Mimmi och Matilda under åren 2017-2021 podcasten Gröna fingrar Svart jord – en podcast om odling, framtidsdystopi, förändringsvilja och livet.

Behörighet och Ansökan

Du ska vara minst 18 år. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webkamera.

Examen & Intyg

EFTER AVSLUTAD KURS

Efter genomförd utbildning får du ett intyg på att du fullgjort kursen.

Kostnader

600 kr. Eventuella kostnader för material och studiebesök kan tillkomma. Boende och mat under helgträffarna ordnar du själv. Tips på boende; Badhotellet Spa och konferens, Tranås vandrarhem, Hotell Åberg.

Upplägg

ÄMNE

Block 1

Vår odlade historia och relationen till jorden
Egna målsättningar med odlandet

Block 2

Börja odla
Odla på olika sätt – i teori och praktik
Platsen, klimatet och zonen
Redskap och material

Block 3

Att planera och strukturera odlingen
Frökunskap
Växtfamiljer, växtföljd och växelbruk

Block 4

Jord och jordhälsa
Kompostering och täckodling
Gödning

Block 5

Ogräs – sorter och hantering
Skadedjur och nyttodjur – håll borta och locka in

Block 6

Den globala odlingen
Odling som politik
Samodling och odling för försäljning

Block 7

Skörd – ta tillvara, förädla, förvara

Datum för närträffarna:
27-28 augusti 2022
26-27 november 2022

Sommenbygdens folkhögskola

Välkommen till Sommenbygdens folkhögskola!

Sommenbygdens folkhögskola i Tranås passar dig som vill skaffa grundläggande behörighet för högre studier, men också dig som redan har en utbildning men nu vill vidareutbilda dig eller byta bana i livet. Skolan är politiskt och religiöst obunden och välkomnar deltagare...


Läs mer om Sommenbygdens folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Grönsaksodling för nybörjare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sommenbygdens folkhögskola

Ydrevägen 13
573 35 Tranås

Tel: 0140-659 60
Mobil 072-5898510
Fax Nej
www.sommenbygdensfolkhogskola.se

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,7)
Baseras på 65 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Grönsaksodling för nybörjare från Sommenbygdens folkhögskola, fyll i följande uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via *
Telefon
SMS
Mail