Visa studentum.se som: Mobil

Båt- och skeppsbyggarkurs

Skeppsholmens Folkhögskola
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Stockholm
2 år
Heltid
CSN-berättigad
2 650 SEK Momsfri
Svenska
Klassrum
Startdatum: Höst - Stockholm
Sista ansökan: 2021-04-15

Videoreportage

Båt- och skeppsbyggarkursen på Skeppsholmens folkhögskola

Båt- och skeppsbyggarkurs

Båt- och skeppsbyggarkursen på Skeppsholmens folkhögskola börjar med att såga upp träd och slutar, efter två år, med en vårsegling i egenhändigt byggda båtar.

Utbildningens upplägg

Grundtanken med båt- och skeppsbyggarkursen är att du under första året får pröva många moment: såga virke, bygga båt, sy segel och smida beslag. Mycket tid läggs också på bygget av ett kravellbyggt segelfartyg. Båtbyggarkursen innehåller även teoripass och genomgångar – t ex om båtritningar, material, verktyg och maskiner samt maritim historia.

En del av kurstiden ägnas åt underhåll av verkstaden och de allmogebåtar som tidigare byggts på skolan. Under andra året på båtbyggarkursen arbetar man i arbetslag två och två och en allmogebåt från grunden eller väljer att fördjupa sig inom skeppsbygge. Kursen ger en bra grund för den som vill arbeta som båtbyggare eller som skeppstimmerman.

Avslutning med veckosegling

Varje år träffar vi andra båtintresserade, besöker ev båtmuseer och intressanta båtverkstäder. Läsåret på folkhögskolan avslutas med en veckosegling i stockholms skärgård i gamla och nybyggda allmogebåtar. En del kan segla när de börjar på skolan, andra lär sig.

Projekt: segelfartyg

Vi bygger nu ett segelfartyg på skolan enligt en ritning från 1800-talet. Galeasen Förlig Wind byggs som ett samarbete mellan stiftelsen Carpe Vitam och Skeppsholmens folkhögskola. Bygget är också ett pedagogiskt projekt som ger båtbyggareleverna många möjligheter att praktiskt pröva på olika moment som ingår. Projektet leds av skolans lärare och annan expertis som bidrar till projektet.

Både enskilt arbete samt i arbetslag

Detta är en båtbyggarkurs där du arbetar både enskilt och i olika slags arbetslag. Gruppens samarbete är av stor betydelse och varje kursdeltagare behöver vara på plats, varje dag.

Tider och information

  • 8.30 Skoldagen börjar med en genomgång av dagen.
  • 10-10.30 Fika
  • 12-13.00 Lunch
  • 14.30 Fika
  • 16.00 -17.00 Eget arbete

Delaktighet, självförvaltning och erfarenhetsutbyte över kursgränserna är viktigt för att förverkliga folkhögskolans idé. Därför finns aktiviteter som, för de långa kurserna, är gemensamma för hela skolan.

Så ansöker du

Förkunskapskrav

Genomgången grundskola eller motsvarande. Observera att vi bereder plats för människor med olika erfarenheter av att arbeta i trä – alltså även nybörjare.

Ansökan

Du söker via Schoolsoft. Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen, kopior på senaste betyg samt personbevis. Du kan antingen skicka in bilagorna digitalt eller via vanlig post. 

Det finns 22 antal platser på utbildningen. 

Vad händer med min ansökan?

Lärarna på båtbyggarkursen samt två kursdeltagare kommer att läsa igenom alla ansökningar och kallar därefter c:a 25 personer till prova-på-dag i maj (heldag). Dagen är en mycket viktig del i antagningsprocessen och det är viktigt att närvara denna dag. Är du kallad men inte vill/kan komma – hör av dig så fort som möjligt. Antagningsbesked får du, via mail. Senast två veckor efter besked måste sedan den som fått plats bekräfta om hen vill ha den eller inte.

Examen & Intyg

Efter fullgjord avslutad kurs med minst 85% närvaro, får du ett intyg på de moment som ingått i kursen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande. Förbrukningsavgiften är på 2650 kr/termin och täcker bland annat kopiering, visst undervisningsmaterial, försäkring, tillgång till internet/datorer under skoltid, samt mat vid vissa av skolans gemensamma arrangemang. Delar av en studieresa finansieras också genom förbrukningsavgiften.

Skeppsholmens Folkhögskola

Skeppsholmens folkhögskola

En inspirerande plats för vuxna som vill studera. På en vacker ö, mitt i Stockholm Åldersgräns och behörighetNedre åldersgränsen är 18 år. Undervisningen är gratis, du betalar en förbrukningsavgift för material etc. För behörighet, se respektive kurs.  Välj kursAllmän kurs -...


Läs mer om Skeppsholmens Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Skeppsholmens Folkhögskola

Slupskjulsvägen 12
111 49 Stockholm

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,6)
Baseras på 3 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: