Folkhögskoleutbildning

Serier, illustration & animation

Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

  • Klassrum
  • Stockholm

Om utbildningen

Serier, illustration & animation, grund

Vår kurs är för dig som:

  • Vill skapa dina egna personliga serier, illustrationer och animationer!
  • Vill utveckla dina berättartekniker.
  • Är nyfiken på publicering, digitalisering och makt- och normfrågor.

På vår utbildning:

  • Lär vi oss tillsammans, och jobbar på att gruppen ska vara en trygg och kreativ plattform för skapande.
  • Utforskar vi serier, bilderböcker och animerade filmer.
  • Får du till stor del välja om fokuset kommer ligga mer på serieteckning, illustration eller animation för din egen del, genom kortare uppgifter och längre projekt.

Kursen hette tidigare Serietecknarutbildningen och utvecklas detta år till ett bredare fokusområde. Kursens fokus är visuellt berättande genom serieteckning, bilderböcker, illustration och storyboarding, vilket kompletteras med grundkunskaper i animation genom animationsprinciperna och kortare animationer.

För mer information om Serier, illustration & animation , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

Vi prioriterar ansökande som har Grundläggande behörighet för minst yrkeshögskolan. Vi tittar dock på alla arbetsprover och personliga brev och kan göra en bedömning av reell kompetens samt förmåga att genomföra vår utbildning.

Kursinnehåll och upplägg

Innehåll

Kursens fokus är visuellt berättande genom serieteckning, bilderböcker, illustration och storyboarding, vilket kompletteras med grundkunskaper i animation genom animationsprinciperna och kortare animationer. Kursen hette tidigare Serietecknarutbildningen och utvecklas detta år till ett bredare fokusområde.

Du kommer kunna välja mellan serieteckning, illustration och animation som medium för uppgifter och egna projekt, vilket gör att du delvis kan styra kursens inriktning för dig personligen. Lärarna är kunniga inom alla dessa medium och vana att anpassa handledningarna individuellt.

Kunskapsområden vi berör inom kursen är manus och dramaturgi, storyboarding, bildberättande, teckning, kroki, bildanalys och frågor om normer, makt och klimatfrågan, knutet till bilder och berättande. 

Upplägg

Under höstterminen introduceras klassen för olika kortare uppgifter, parallellt med delkurser inom de olika kunskapsområdena. Under vårterminen jobbar kursdeltagaren istället med ett eget projekt, parallellt med delkurser. Vi sammanställer under våren en antologi med berättelser och länkar till filmer från kursen och därigenom får kursdeltagaren kunskaper om publicering och tryck.

Vi deltar varje vår i Stockholms Internationella Seriefestival där vi säljer vår antologi. Dessutom anordnar vi en utställning där alla kursdeltagare får tillfälle att ställa ut sina verk.

Makt och normer

En viktigt del av kursen är synliggörandet av normer och maktförhållanden i vårt samhälle som vi alla påverkas av på olika sätt. Vi arbetar med att skapa medvetenhet kring hur makt och normer påverkar vårt livsutrymme och våra utvecklingsmöjligheter, både som skapande människor och hur det speglas i våra berättelser. Vi fokuserar även på klimatfrågan, då den berör oss alla, tecknare eller ej. Vi reflekterar kring hur makt och normer påverkar klimatet och även tecknarens potentiella roll som opinionsbildare och skildrare av framtidsvisioner.

Delaktighet i kollektivet på, och demokratiska processer inom, folkhögskolan

Serier, illustration och animationär en del av Skarpnäcks folkhögskola där ett flertal andra kurser erbjuds. Vi gör gärna samarbeten med andra kurser på skolan och vi deltar aktivt i ett antal skolgemensamma aktivitetsdagar.

Varje måndag hålls ett skolgemensamt informationsmöte som bidrar till gemenskap, tydlighet och demokratiska processer på skolan. Varje vecka har vi ett klassråd. På skolan finns ett studeranderåd som nästa instans över klassrådet, till vilket klassen utser två representanter. Studeranderådet har regelbundna möten där man kan lyfta frågor och förslag.

Skolans studerande har en gemensam cafeteria där man kan förvara och värma mat. Ansvaret att sköta disk och sophantering i cafeterian delas upp på alla skolans klasser. Det innebär att klassen vid två tillfällen per termin sköter cafeterian under en veckas tid åt gången.

Fortsätta studera hos oss

Vår fortsättningskurs heter Serier, illustration & animation – fortsättning, distans och det är precis som namnet antyder en distanskurs, där man får jobba med ett projekt under en termin (eller fler). När du har gått Serier, illustration & animation – grund är du behörig att söka vidare till Serier, illustration & animation – fortsättning.

Kostnader

Ingen kursavgift dock har vi en materialavgift.

Materialavgift:

950 kr, som inkluderar kopieringskostnad, studiebesök/studieresor och skolgemensamt material.

En inköpslista finns, över material som behöver köpas in till kursen. Kursdeltagaren står själv för inköp av material, motsvarande ca 1500 kr per termin. Eventuella rese- och boendekostnader kan tillkomma.

Videoreportage

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Serier, illustration & animation

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 3,5

Baseras på 2 recensioner
Skriv en recension
3/5
Anonym?
28 mar 2019
Splittrad

Jag är splittrad. Jag tycker att skolan hade mycket att jobba på. Lärare tog inte ansvar för sina elever som betedde sig illa trots tillsägningar och saker prioreterades fel. Lä...

Visa mer
4/5
Serieelev
28 mar 2019
Serieelev

Underbar serieutbildning. Generellt mycket bra skola. Tråkigt med vissa elevers attityd= bråk/konflikter på andra utbildningar dock...

Skarpnäcks Folkhögskola
Fraktflygargatan 16
128 30 SKARPNÄCK

Skarpnäcks folkhögskola - En mötesplats för olika kulturer 

På skolan vill man se dig som den person du är. Du får möjlighet att utvecklas utifrån dina behov och ditt mål med studierna. Du kan skaffa dig kunskaper och färdigheter för att komma vidare i livet. På Skarpnäcks folkhögskola...

Läs mer om Skarpnäcks Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Highlights